fbpx

Predsednik zveze borcev za “vrednote” NOB Tit Turnšek želi cenzuro na javni televiziji – Resnica mu ne pusti spati, sam pa povzroča razdor in seje nemir

(Foto: STA)

Staremu udbašu gre samo na slabše. Tit Turnšek, ki je v 90-ih rovaril proti Demosu ter kasneje skakal iz ene afere v drugo, je danes znan samo še po svojih izpadih proti resnici o partizanskih povojnih pobojih.

Tita Turnška, kontroverznega predsednika Zveze združenj borcev NOB, se je zaradi njegove vloge v slovenski politiki prijel vzdevek “udbovski podtaknjenec”. Njegova funkcija v Demosovi vladi in stranki SLS v 90-ih letih prejšnjega stoletja namreč kaže, kako genialno se je infiltriral v pomladno opcijo in jo rušil od znotraj. Zaveden komunist je začel kazati svoje prave barve v zadnjih letih s svojimi radikalnimi in bizarnimi izjavami v vlogi predsednika ZZB NOB.

V mandatu Cerarjeve vlade je ZZB NOB Slovenije po poročanju portala Primorska24 prejela 1.571.095 evrov javnih proračunskih sredstev, kar je naravnost sramotno. Kljub temu pa je bilo za poveličevanje totalitarističnih simbolov komunizma in rdeče zvezde iz proračuna ministrstva za obrambo namenjenih preko milijon in pol evrov. Za primerjavo, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je od ministrstva v letu 2017 prejelo zgolj 95 tisoč evrov.

Zveza borcev za “vrednote” NOB dobi največ sredstev
To je še toliko bolj nezaslišano, ko izpostavimo dejstvo, da je bila zveza borcev pred leti prisiljena v menjavo imena iz Zveze združenj borcev NOB v Zvezo združenj borcev za vrednote NOB. To kaže, da je te dni v zvezi več kasnejših priseskov kot pa dejanskih ljudi, ki so se kdajkoli borili v 2. svetovni vojni. Klasičen primer je tudi sam Turnšek, ki se je rodil leta 1938, kar pomeni, da ni mogel na nikakršen način dejansko sodelovati v boju proti nemškemu okupatorju.

https://twitter.com/Bond00775328617/status/910408528946515969

Vseeno številni takšni “borci”, kot tudi njihovi potomci, pobirajo enormne vsote v obliki nezasluženih borčevskih pokojnin. Tako imamo tudi v Sloveniji cel kup posameznikov, ki prejemajo mesečno rento za prazen nič. Ti namreč izkoriščajo možnost prejemanja družinske borčevske pokojnine. Najmlajši prejemnik naj bi štel komaj 23 let. Upravičenci do družinskih pokojnin so otroci pokojnih borcev, od katerih sta dva stara med 30 in 40 let, 22 jih je starih med 40 in 50 let, preostali pa so še starejši.

Turnšek s cenzuro nad resnico
Taki hudi borci, ki so si ob koncu 2. svetovne vojne znali komaj nos obrisati, danes modrujejo o tem, kako so bili zločini jugo-komunističnih partizanov čisti. Tako Turnšek v pismu, ki ga je naslovil na RTV Slovenija zaradi nedavnega intervjuja novinarja Jožeta Možine z dr. Jožetom Dežmanom o povojnih pobojih, vztraja, da je partizanska vojska izvensodne povojne poboje izpeljala po odločitvah posebnih komisij, ki jim sam pravi sodišča.

Spomnimo, kako je Tit Turnšek novinarko zmerjal s kozo
V času svojega predsedovanja ZZB NOB bo Tit Turnšek zagotovo ostal najbolj v spominu po verbalnem napadu na novinarko Financ Petro Sovdat v času kampanje o privatizaciji državnega premoženja, v katero se je aktivno vključila tudi njegova borčevska organizacija. V medsebojnem pričkanju o (ne)smiselnosti privatizacije ji je kar direktno povedal, da ne bo nikoli dočakala penzije, saj je koza.

Dežman je take trditve označil za laž in napad na pravni sistem Republike Slovenije, saj je z zakonom o popravi krivic jasno določeno, “da so pomorjeni brez sojenja nedolžne žrtve komunističnega režima in njihovi svojci deležni odškodnine in opravičila države”

A. B.