fbpx

Predstavnica 8. marec o aretaciji lastnika zemljišča na C0: “Me veseli, da so ga uklenili, da se ne bo več šopiril po našem naselju”

(Foto: Facebook)

Spomnimo, pred kratkim je občanka Klara Suhadolnik pisala Inštitutu 8. marec v zvezi s problematiko izgradnje kanala C0 čez vodovarstveno območje, kar lahko resno ogrozi pitno vodo v prestolnici. Občanko je zanimalo, zakaj inštitut, ki je bil tako glasen pri referendumu o zakonu o vodah (celo tako zelo, da ga je lažno proglasil za zakon o PITNI vodi), zdaj ostaja popolnoma nem, ko gre za projekt levičarskega župana Ljubljane Zorana Jankovića, ki bo odpadne vode napeljal čez vodovarstveno območje. Občanko je zanimalo tudi, kako inštitut gleda na izvajanje policijske agresije zoper določene prebivalce Ljubljane. Se ji zdi to primerno ali ne, upravičeno ali ne. Vprašanje je umestno glede na to, da je Inštitut 8. marec vestno branil tudi petkove politkolesarje, ki so pogosto presegli mejo sprejemljivega. 

Inštitut 8. marec je sicer ostal predvidljivo tiho. Niki Kovač ni šlo na jok, ko je videla, kako “zaplinjajo nič krivega državljana”. Ta ni niti ustave bral na trgu Republike, ampak le uveljavljal svojo ustavno pravico do varovanja zasebne lastnine.

Še več. Kot se je izkazalo iz odgovora policije, ta ni niti preverjala, ali so podani dejanski razlogi za takšen drastični poseg v lastninsko pravico. Na besedo so verjeli županu Jankoviću. Razlog več torej, da se aktivirajo borci za pravice iz Inštituta 8. marec.

No, vendarle se je na koncu res oglasila vidna članica inštituta in hkrati tudi članica stranke SD (zelo nenavadno, glede na to, da gre bojda za apolitični “raziskovalni” inštitut) Merima Sarajlija. Kaj je povedala?

Veseli jo, da je bil protestnik uklenjen, “da se ne bo več šopiril po njenem naselju”. Obtožila ga je, da “meša drek v lokalni politiki” in da je “dedoval neskončno veliko zemlje”. 

Rekla je, da je “štiri leta pripravljal to svinjarijo”, zdaj pa naj bi bila kriva, kot se je slikovito in pomenljivo izrazila “Golobova policija”. Rekla je še, da je obrnila mnogo telefonov in na koncu ugotovila, da ima glede C0 “Zoki prav”.

Njen celotni presunljiv zapis si lahko preberete v spodnjem tvitu.

Kaj takšni izbruhi divje politične pristranskosti nakazujejo? Več stvari. Najprej seveda, da je polarizacija v Sloveniji tako zelo zakoreninjena, da se lahko levičarjem odpusti tudi nasilje in uničevanje okolja (beri: odpadne vode čez vodovarstveno območje), medtem ko se mora za desnico nekaj izmisliti iz nič, da se ustvari afera (beri: referendum o “pitni vodi”). Skoraj nemogoče je, da bi Sarajlija res obrnila “precej telefonov” in na koncu ne bi naletela na mnenja stroke, ki takšno traso kanalizacije strogo odsvetujejo. Večja verjetnost je, da ni obrnila nobenega telefona in je takoj brez argumentov začela braniti dejanja levega župana, hkrati pa nasilje policije nad državljanom, pri čemer – kot se je ugotovilo – policija niti ni preverjala pravne podlage brutalne aretacije. Si predstavljate, da bi se to zgodilo v Janševi vladi, župan pa bi bil Logar? Bi Sarajlija tudi obrnila mnogo telefonov in nato ugotovila, da ima “Logar prav” in da ni pošteno “kriviti Janševe policije”. Vsi skupaj vemo, da bi bilo kaj takšnega praktično nemogoče. Slovenija bo še dolgo dežela “naših” in “vaših”.

Andrej Žitnik