fbpx

Premier Janez Janša bo v Državnem zboru in Evropskem parlamentu predstavil prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU

Foto: Premier Janez Janša (Foto: Instagram Janez Janša)

Slovenija je s 1. julijem prevzela predsedovanje Svetu EU. Svoj šestmesečni program predsedovanja smo zasnovali na štirih prednostnih področjih. Pod sloganom “Skupaj. Odporna. Evropa.” si bomo prizadevali za okrevanje in večjo odpornost EU, razmislek o prihodnosti Evrope, krepitev pravne države in evropskih vrednot ter za varnost in stabilnost v evropski soseščini.

Predsednik vlade Janez Janša bo danes, 5. julija 2021, na 24. redni seji Državnega zbora, ki se prične ob 12. uri, predstavil šestmesečni program predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije s prednostnimi nalogami predsedstva v drugi polovici leta 2021. Po predstavitvi programa bo premier skupaj z ministri odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev.

Spregovoril bo tudi v Evropskem parlamentu 
V torek, 6. julija 2021, ob 9. uri, bo Janša šestmesečni program predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije s prednostnimi nalogami predsedstva v drugi polovici leta 2021 predstavil v Evropskem parlamentu. Gre za tradicionalno predstavitev prioritet ob začetku predsedovanja Svetu EU. Predstavitev bo potekala na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Šestmesečni program predsedovanja je razdeljen na dva dela. Prvi del zajema pregled vseh tistih zadev, ki jim posamezno predsedstvo želi nameniti posebno pozornost v času vodenja Sveta EU. Gre za tako imenovane prednostne naloge predsedovanja. Drugi del, ki je bistveno obširnejši, v največji meri sledi tako imenovani podedovani agendi. Gre za akte, ki so že na dnevnem redu Sveta EU ali pa jih bo Evropska komisija v okviru svojega delovnega programa predložila v obravnavo v času predsedovanja. Program predsedovanja država ob prevzemu funkcije predstavi v Evropskem parlamentu in širši javnosti.

Foto: Instagram Janez Janša

V času predsedovanja Svetu EU bo Slovenija gostila 18 dogodkov na visoki ravni, kjer gre v večini za neformalna srečanja ministrov članic EU. Odvilo se bo tudi 182 dogodkov na nižji ravni. Na začetku oktobra je pričakovati, da bo prišlo do srečanja evropskih voditeljev s kolegi iz držav Zahodnega Balkana, poroča STA.

Nina Žoher