fbpx

Premier Janez Janša se bo udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, nato pa delovnega obiska v Ukrajini

Predsednik vlade Janez Janša (Foto: epa)

Predsednik vlade Janez Janša se bo jutri in v petek mudil na delovnem obisku v Ukrajini ter tako izrazil podporo Slovenije evropski in evroatlantski perspektivi Ukrajine. Z obiskom bo tudi potrdil zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja, obenem pa bo to priložnost za krepitev dialoga in poglobitev dvostranskih odnosov med državama.

Predsednik vlade Janez Janša se bo v četrtek ob 20. uri udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, ki ga je sklical predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Evropski voditelji in voditeljice bodo na zasedanju spregovorili o varnostni situaciji na rusko-ukrajinski meji, predvsem o zadnjem razvoju dogodkov, o tem, kako varovati mednarodno pravo in konvencije, kako pristopiti v odnosu do Rusije in kako v nadaljevanju podpreti Ukrajino ter njeno prebivalstvo. Po zasedanju Evropskega sveta pa se bo predsednik vlade odpravil na delovni obisk v Ukrajino, kjer se bo srečal s predsednikom vlade Ukrajine Denisom Šmihalom, pogovarjal pa se bo tudi s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim. Slovenija bo ob robu obiska dostavila tudi materialno pomoč Ukrajini.

Iz kabineta predsednika vlade so ob najavi sporočili, da “Slovenija podpira ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine ter se zavzema diplomatsko rešitev in predvsem za mirno reševanje konflikta na vzhodu države, podpira pa tudi ukrajinska prizadevanja pri približevanju standardom evroatlantskih integracij in poziva k napredku zlasti na področju boja proti korupciji, vladavine prava in neodvisnosti sodstva.”V zadnjih letih je Slovenija okrepila gospodarsko sodelovanje z Ukrajino in ne glede na krizo, ki jo je povzročila pandemija, je blagovna menjava potekala nemoteno. Možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja so predvsem področje farmacije, kmetijstva, digitalizacije, energetske učinkovitosti in okoljske rešitve. Obisk Slovenije v Ukrajini pomeni tudi priložnost za pregled in predvidevanje nadaljnjega sodelovanja v okviru razvojne in humanitarne pomoči ter sektorskega povezovanja. Sogovorniki bodo poleg aktualnih razmer debatirali tudi o oceni razmer, povezanih s pandemijo covid-19, diskusija pa bo vključevala tudi načrte obeh držav za postpandemično družbeno-ekonomsko okrevanje in krepitev odpornosti.

Tanja Brkić