fbpx

Premier Janša ob prihodu na zasedanje Evropskega sveta: “Pred nami je nekaj precej zahtevnih odločitev”

Predsednik slovenske vlade Janez Janša. (Foto: Vlada RS)

Predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na današnje izredno zasedanje Evropskega sveta v izjavi dejal, da pričakuje, da bodo evropski voditelji danes in jutri sposobni popolnoma enotno izraziti solidarnost z Grčijo in Ciprom in tej solidarnosti v bližnji prihodnosti dodati tudi potrebne praktične korake. “Enako sem prepričan, da bomo sposobni izraziti solidarnost z državljani Belorusije, podpreti njihove demokratične težnje in napore in se zavzeti za zaščito pred kakršnokoli represijo ter sprejeti vse potrebne ukrepe.” Prav tako pričakuje, da bodo danes sposobni doseči evropsko enotnost pri redefiniciji politike do Kitajske.

Predsednik vlade Janez Janša se danes in jutri udeležuje izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju. Na dnevnem redu tokratnega zasedanja je razprava o enotnem trgu, industrijski politiki in digitalni preobrazbi, pa tudi o zunanjih odnosih, zlasti s Turčijo in Kitajsko. Vrh bo tudi priložnost za pregled razmer v zvezi s pandemijo covida-19.

Predsednik vlade je ob prihodu na današnje izredno zasedanje Evropskega sveta v izjavi dejal, da pričakuje, da bodo evropski voditelji danes in jutri sposobni popolnoma enotno izraziti solidarnost z Grčijo in Ciprom in tej solidarnosti v bližnji prihodnosti dodati tudi potrebne praktične korake. “Enako sem prepričan, da bomo sposobni izraziti solidarnost z državljani Belorusije, podpreti njihove demokratične težnje in napore in se zavzeti za zaščito pred kakršnokoli represijo ter sprejeti vse potrebne ukrepe,” je nadaljeval predsednik vlade in dodal, da se ob tem zavedamo, da ima Evropska unija na voljo predvsem ukrepe iz takoimenovane mehke moči in gospodarske sankcije. “Če so ti ukrepi pravilno izbrani in pravilno časovno razdeljeni, lahko zelo močno učinkujejo,” je prepričan premier Janša.

Image

Janša prav tako pričakuje, da bodo danes sposobni doseči evropsko enotnost pri redefiniciji politike do Kitajske in da bodo na osnovi dela, ki je impozantno in ga je Evropska komisija že naredila, ločili komercialni interes od strateškega interesa, in da bodo na podlagi izkušenj, ki so jih dobili spomladi v epidemiji, sposobni v najkrajšem možnem času tudi v praksi zagotoviti vse potrebne kapacitete za to, da bo Evropa sposobna – v primeru kakšne prihodnje krize – delovati bolj povezano, bolj odločno, bolj učinkovito, zaščititi lastne državljane, lasten interes in da bo v ta namen alocirala proizvodnjo in vse ostale kapacitete na domače ozemlje.

Image

Izpostavil je tudi, da bo treba tudi zelo jasno določiti listo strateških produktov, od umetne inteligence, do komunikacij, do kritične medicinske ali osebne zaščitne opreme, pri katerih Evropa absolutno ne more biti odvisna od druge ali tretje strani. “Pred nami je nekaj precej zahtevnih odločitev in verjamem, da jim bo Evropski svet tokrat kos,” je svojo izjavo zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Sara Kovač