fbpx

[Video] Premier Janša po ogledu stanja na UKC Ljubljana ostaja optimist: “Zaenkrat nam gre zmerno dobro. Veliko zamud smo nadoknadili, vse še ne”

Prime Minister Janez Janša visits the University Medical Centre (UKC) Ljubljana (screenshot: Youtube)

Premier Janez Janša je v nedeljo, 5. aprila 2020 skupaj z direktorjem UKC Ljubljana Janezom Poklukarjem obiskal UKC Ljubljana, kjer se je seznanil s stanjem in prilagoditvami zaradi izrednih razmer. Janša si je ogledal prostore začasne urgence, otroške intenzivne enote in se seznanil s stanjem na Infekcijski kliniki. Vodstvo UKC Ljubljana je ob tem predstavilo tudi načrte za delovanje bolnišnice po epidemiji in načrte za izgradnjo dodatnih kapacitet Infekcijske klinike.

Po zadnjih podatkih je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 51 bolnikov na COVID oddelkih, od tega je 37 bolnikov na odraslih oddelkih, 14 pa jih je na intenzivni negi.

Predsednik vlade Janez Janša je ob tem povedal, da je vse ukrepe, ki jih je Vlada sprejemala z namenom zajezitve epidemije, sprejemala na podlagi stroke. “Res pa je,” je povedal Janša “da dolgo časa tako imenovana “stroka” v Sloveniji ni bila enotna in smo morali vedno pogledati, kako so se na podobno grožnjo, ki je seveda simetrična po celi Evropi, pravzaprav po celem svetu, odzvale druge države in strokovnjaki po drugih državah.”

Upoštevanje stroke

“Nismo slepi, opazovali smo, kaj se dogaja po svetu in smo videli, kaj deluje in ne deluje, kajti na veliko srečo Slovenija ni bila prvo žarišče v Evropi. Kajti če bi bili, bi cena bila takšna, kot je bila v Italiji, kjer se je zamujalo z ukrepi,” je povedal Janša.

“Vlada je absolutno upoštevala mnenje stroke. Rekel bom tiste stroke, ki je bila bolj na ravni zahtev časa,” je priznal Janša in izpostavil, kako je celo Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki bi morala biti garant zanesljivih informacij od samega začetka pandemije COVID-19, zagrešila vrsto napak. Izpostaviti velja navodilo glede potrebe po nošenju mask. Še januarja in februarja je WHO trdil, da so maske odveč, zdaj so priznali, da so potrebne.

“Ta situacija dokazuje, da se je takrat, ko nekdo nekaj ukazuje ali priporoča z neko avtoriteto – ali države ali stroke – in zdrava kmečka pamet pravi, da temu ni tako, bolje zanesti na zdravo kmečko pamet,” je povedal Janša.

Predsednik vlade Janez Janša na obisku v UKC Ljubljana v družbi generalnega direktorja UKCL, Janeza Poklukarja (posnetek zaslona: Youtube)

Janša je ob tem povedal, da gre Sloveniji v spopadu s COVID-19 zmerno dobro. “Veliko zamud smo nadoknadili – vse še ne. Intenzivno spremljamo, kaj se dogaja v tistih državah, kjer so že mislili, da so epidemijo zajezili, pa je ponovno izbruhnila. Tudi danes po pogovoru z ljudmi iz prve bojne črte se še bolj zavedam, da ta nevarnost še zdaleč ni mimo, zato je treba biti še posebej pazljiv pri sproščanju nekaterih ukrepov.”

Predsednik vlade Janez Janša na obisku v UKC Ljubljana v družbi generalnega direktorja UKCL, Janeza Poklukarja (posnetek zaslona: Youtube)

Ob tem je Janša napovedal, da bi se lahko nekateri deli javnega življenja še pred koncem maja ali celo pred koncem aprila lahko začeli vračati v normalo. Seveda ob predpostavki, da bo dovolj zaščitne opreme. “Ker ni dovolj samo, da jo imamo, treba jo je uporabljati,” je poudaril Janša in povedal, da bo to postala naša nova normalnost vse do razvoja učinkovitega cepiva proti COVID-19.

V Sloveniji je po zadnjih podatkih bilo opravljenih 27.764 testiranj na COVID-19, potrjenih je 997 primerov okužb, do sedaj je umrlo 28 ljudi.

Ivan Šokić