Premier Janša se je ob robu konference predsednikov parlamentov držav EU srečal s predsednico Evropskega parlamenta

Foto: Twitter

Slovenija bo danes in v torek na Brdu pri Kranju gostila konferenco predsednikov parlamentov članic EU. Zbrane danes nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, na Brdo pa je prišla tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki se je ob robu sestala tudi s premierjem Janezom Janšo. Sogovornika sta spregovorila predvsem o situaciji v Ukrajini in poglavitnih temah, ki so na dnevnem redu voditeljev držav članic EU.

Konferenca predstavlja sklepni dogodek v okviru parlamentarne dimenzije slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki se je sicer izteklo že s koncem leta 2021. Hkrati je ta konferenca tudi največji mednarodni parlamentarni dogodek v Sloveniji v letošnjem letu, poudarjajo v državnem zboru.

Zasedanje gostita predsednika državnega zbora Igor Zorčič in državnega sveta Alojz Kovšca, ki bosta tudi med današnjimi slavnostnimi govorci. Na Brdo pa prihajajo predsedniki parlamentov vseh 27 članic EU in tudi držav kandidatk za članstvo. Kot poudarjajo v DZ, bo konferenca odlična priložnost za soočanje različnih pogledov in vzpostavitev medparlamentarnega dialoga na najvišji ravni.

Zbrane bo nagovoril tudi predsednik ukrajinske vrhovne rade
Zasedanje se je začelo s srečanjem “predsedniške trojke” iz Nemčije, Slovenije in Češke. Pridružila pa se jim je tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Zatem se bo popoldne v Kongresnem centru Brdo z nagovori Pahorja, Metsole, Zorčiča in Kovšce začela tudi konferenca. Ta bo potem potekala v okviru dveh panelov. Danes bodo razprave potekale na temo Vloga parlamentov v kriznih situacijah – krepitev odpornosti za demokratično upravljanje, kjer bodo kot glavni govorci ob Kovšci nastopili predsednica španskega parlamenta Meritxell Batet Lamana, predsednik italijanske poslanske zbornice Roberto Fico in maršal poljskega senata Tomasz Grodzki.

Konferenca se bo nato v torek nadaljevala pod naslovom EU kot garant stabilnosti, varnosti in blaginje v regiji (in širše), poroča STA. V okviru tega panela, ki ga bo vodil Zorčič, je pričakovati tudi razpravo glede posledic ruskega napada na Ukrajino, napovedujejo v DZ. Med drugim bo zbrane nagovoril tudi predsednik ukrajinske vrhovne rade Ruslan Stefančuk.

Sara Kovač