fbpx

Prerivanje z Romkinjo kot ena izmed kompetenc za generalno direktorico Direktorata za medije

Foto: STA

Tamara Vonta, nova generalna direktorica Direktorata za medije na Ministrstvu za kulturo, ima za seboj zgodovino propadle političarke. Kot nekdanja poslanka Jankovićeve Pozitivne Slovenije se je namreč izkazala kot nestrpna in vzkipljiva do drugače mislečih (predvsem do tistih, ki so zagovarjali pravice nerojenih otrok), kar je še posebej pokazala razprava o sovražnem govoru v Državnem zboru RS leta 2013, kjer je predsedovala. Poleg tega pa se je “izkazala” tudi v vlogi državne sekretarke v času vlade Alenke Bratušek, ko je vodila urad za narodnosti, saj se je med obiskom romskega naselja zapletla v prerivanje z Romkinjo in s tem ponovno dokazala svojo nedoraslost položaju, zato nas opravičeno skrbi, kakšnih vzkipljivih izpadov se lahko nadejamo na njenem novem delovnem mestu?

Spomnimo, do omenjene hude krvi med Vontovo, nekdanjo voditeljico informativnega programa na POP TV, in Romkinjo Liljano Grm je prišlo januarja 2014, ko je ta skupaj s svojim sekretarjem Stankom Baluhom obiskala romsko naselje Dobruška vas, kjer je želela med otroki razdeliti piškote, majice in bonbone. Povod za omenjeni spor se je skrival v namenu občine, da tri bivanjske objekte, v katerih so živele romske družine, poruši, pri čemer ni bilo jasno, kam bo te preselila. Občina je namreč na tem območju načrtovala gradnjo gospodarske cone, a so jo pri tem ovirali objekti, ki so jih Romi postavili na tujem zemljišču in brez ustreznih dovoljenj. Grmova je soseda pozvala, naj sekretarki pove, kaj ga teži, kar pa Vontovi ni bilo po godu, zato je Grmovi zabrusila, da samo zavaja Rome.

Foto: STA

Romkinjo je v ihti začela potiskati
Vontova je šla celo tako daleč, da je Grmovo prijela za roke in jo začela potiskati, češ, da na zemlji v lasti občine nima kaj iskati in ji celo zagrozila, da ključev poslopja, kamor naj bi jo preselili, ne bo nikoli videla. S tem nezrelim obnašanjem je še enkrat dokazala, da je za funkcijo državne sekretarke popolnoma nedorasla. Sekretar, ki jo je spremljal, je bil namreč zaradi obnašanja Vontove vidno šokiran, zato je Grmovi obljubil, da si bo v kratkem času mogoče ogledati, kam bo nastanjena.

Naravnost neverjeten je bil tudi njen odziv po incidentu, namesto, da bi se opravičila ali odstopila s položaja, je za Delo glede tega povedala, da je bila Grmova malce huda in dodala, da je bila potem huda še sama in to je to. Poleg tega je priznala, da sta bili res nekoliko glasni in dodala, da sicer razume njeno jezo glede na to, da stvari glede njenega bivanja niso rešene.

H. M.