fbpx

“Novič včasih provokativen, vendar nikoli agresiven”

Foto: Twitter

“Strelec v 14 dneh izgubi 20 odstotkov strelskih sposobnosti,” je bil odgovor priče, ki je lastnik strelskega društva, kamor je na strelske treninge zahajal obtoženi Milko Novič.

V sojenju Milku Noviču, ki naj bi domnevno ustrelil direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je sodišče zaslišalo več prič, med drugim tudi zastopnika strelskega društva Dum Dum, kamor je na strelske vaje zahajal obtoženi Milko Novič.

Janko Jamnik je bil umorjen lanskega decembra z dvema streloma v glavo iz neposredne bližine pred gostinskim lokalom v Ljubljani na Viču, kjer je imel Kemijski inštitut sindikalno novoletno zabavo. Jamnik je po analizi dogodkov stopil iz avta, nato pa naj bi morilec prišel za njegov hrbet in ga brez opozorila ustrelil v glavo ter pobegnil. Okoli umora je krožilo veliko zgodb, edini obtoženi pa je zaenkrat Milko Novič, ki je bil nekoč Jamnikov sodelavec na Kemijskem inštitutu. Obtožnica ga bremeni umora iz maščevanja na zahrbten način.

Novičev zagovornik Jože Hribernik še vedno trdi, da so prijeli napačno osebo in da je v ozadju umora veliko večja zgodba, kot je Milko Novič. Na prejšnji obravnavi se je Novič izjasnil, da “mu je Bog priča, da ni moril”.

Izkušen strelec hitro izgubi strelske sposobnosti
Predsednik strelskega društva Dum Dum, kjer je Novič treniral strelstvo, je opisal več srečanj z njim in dejal, da je bil vedno zelo skrben z orožjem, vedno pa je tudi pospravil izstreljene tulce. Dejal je, da je Novič nazadnje obiskal strelsko društvo 9. januarja, ko je plačal članarino, od takrat pa v društvo ni več prišel.

Na vprašanje sodnice, koliko treninga potrebuje izkušen strelec, da ostane v strelski kondiciji, je ta dejal, da “mora strelec redno trenirati, sicer izgubi kar 20 odstotkov strelskih sposobnosti v samo 14 dneh”.

Deset sekund za natančen strel
Priča je potrdila, da izstreljeni tulci, na katerih ostanejo prstni odtisi po streljanju, ostanejo v društvu, kjer jih lahko vsakdo pobere, in da obtoženi Novič v letu 2014 ni nikoli streljal. “Za natančen strel na tarčo na razdalji 25 metrov potrebuje strelec 10 sekund, na razdalji metra in pol pa vsaj eno sekundo, odvisno je tudi od adrenalina,” je priča pojasnila reakcijski čas, ki ga je strelec potreboval za strel na daljavo ter iz neposredne bližine. Poleg tega je natančnost strela odvisna tudi od svetlobnih pogojev, ki so na strelišču optimalni in se v zunanjih pogojih zelo poslabšajo. Po mnenju obrambe bi Milko Novič – glede na to, da ni streljal že 15 mesecev – zelo težko zadel tarčo.

Jamnik Noviča ni obravnaval kot grožnjo
Jamnikov in Novičev sodelavec na Kemijskem inštitutu, ki je nastopil kot priča, je dejal, da se je z Jamnikom velikokrat pogovarjal o sporu, ki ga je imel z Novičem, vendar tega nikoli ni obravnaval kot resno grožnjo. V zadnjem letu je sicer opazil njegovo drugačno obnašanje in da je postal bolj zaskrbljen. Noviča je opisal kot nekoliko provokativnega, vendar nikoli agresivnega sodelavca.

M. P.