fbpx

Ilegalci so očitno razumeli vabilo, ki jim ga je izdalo notranje ministrstvo. Včeraj so jih policisti na meji prijeli več kot 100!

Fotografija je simbolična. (Foto: Demokracija)

Iz PU Novo mesto spet poročajo o velikem številu prijetih migrantov. Več kot 100 so jih prijeli v zadnjih 24 urah na območju Slovenije. Do prijetja je prišlo le en dan po tem, ko so na ministrstvu za notranje zadeve migracije razglasilo kot običajen pojav v družbi. 

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju PP Brežice (Brezje pri Veliki Dolini, Prilipe) izsledili in prijeli 17 državljanov Indije in štiri državljane Gvineje in na območju PP Črnomelj (Zilje) 19 državljanov Burundija, tri državljane Gambije, dva državljana Gvineje in državljana Senegala.

Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni. Na območju Policijske uprave Koper pa so policisti v zadnjih 24 urah obravnavali 58 ilegalnih prehodov državne meje. O podrobnostih ne poročajo.

Ali vlada poziva na kršenje zakona?
Do prijetja prihaja dan po tem, ko je Ministrstvo za notranje zadeve razglasilo migracije za običajen pojav sodobnih družb. Delovanje ministrstva v danih razmerah deluje kot vabilo, kar se sliši iz krogov policije, to je za naš medij komentiral nekdanji vodja policije dr. Anton Olaj, nato pa še iz političnih krogov. Vodja opozicije Janez Janša je na notranje ministrstvo naslovil vprašanje, ali sedaj že kar vlada vabi storilce kaznivih dejanj, da nadaljujejo s svojimi dejanji.

Dejstvo je, da je državno mejo mogoče razmeroma učinkovito zavarovati pred nezakonitimi migracijami. To nenazadnje dokazuje tudi primer Madžarske, kjer poleg ograje, svojo poslanstvo uspešno opravljajo še uniformiranci. Učinkovitost tovrstne zaščite je potrdil premier Viktor Orban. Kjer je volja, je tudi pot. Na slovenskem zunanjem ministrstvu pa so prepričani, da temu ni tako, in da migracij ni mogoče zaustaviti na takšen način, kar naj bi dokazovali številni rovi pod madžarsko ograjo. To je mogoče razumeti tudi kot potuho trgovini z belim blagom in posredno nudenje podpore kriminalnim združbam. Odstranjevanje žičnatih ovir na slovenski južni meji pa je v zadnjem času zgolj okrepilo migrantski tok.

Demokracija