fbpx

Prof. dr. Bojana Beović: Ukrepi za zajezitev koronavirusa delujejo, a s stanjem naraščanja okužb ne moremo biti zadovoljni!

Infektologinja prof. dr. Bojana Beović Foto: Posnetek zaslona/TV Slovenija

Ukrepi, ki jih je država sprejela v zadnjem mesecu za zajezitev epidemije koronavirusa, so zagotovo doprinesli, da njen potek ni takšen, kot denimo v Italiji ali Španiji, ugotavlja infektologinja Bojana Beović. A ob tem opozarja, da s stanjem ne moremo biti zadovoljni, saj krivulja okužb še vedno narašča. Zato ponovno poziva vse k spoštovanju ukrepov.

Beovićeva, ki vodi svetovalno skupino o covidu-19 v okviru ministrstva za zdravje, je na današnji novinarski konferenci dejala, da število primerov v Sloveniji k sreči ni takšno, kot je v epicentrih epidemije v Evropi v Italiji in Španiji.

“Ni naraslo do take mere, da bi popolnoma ustavilo delo na bolnišničnih oddelkih, še posebej ne na oddelkih za intenzivno zdravljenje. Še vedno so vsi ljudje, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnicah in na oddelkih za intenzivno zdravljenje, zdravljeni tako, kot je treba,” je povedala. Tudi kadra je po njenih besedah dovolj. “Zdravnikov je dovolj, prav tako medicinskih sester, aparatur in postelj,” je zagotovila. Po njeni oceni, smo “zelo pomemben kratkoročni vmesni cilj dosegli”.

Velik problem predstavljajo domovi za starejše, kjer so žarišča okužb, hkrati pa gre za populacijo starejših, pri katerih je večje tveganje za težek potek bolezni. “Organizirane so cele skupine zdravnikov iz zdravstvenih domov, bolnišnic in tudi medicinskih sester, ki zdaj domovom pomagajo, ne samo tistim, kjer je okužba že prisotna, ampak tudi tistim, kjer je ni, in upamo, da je ne bo,” je dejala.

A epidemija v Sloveniji ne poteka samo v domovih za starejše občane. “Če pogledamo krivuljo naraščanja, ta res eksponentno narašča v domovih za starejše občane, če pa ta del odštejemo, imamo še vedno stanje, s katerim ne moremo biti zadovoljni,” je dodala.

Kot je dejala, so z dosedanjimi ukrepi uspeli epidemijo spraviti v neko “stacionarno stanje”, a število novih okužb ni v upadu, epidemija se ne umirja. “To bi pomenilo, da bi morali mesece imeti take ukrepe, da bi znosno stanje vzdrževali v bolnišnicah in znosen način obravnave vseh bolnikov. Zato je tako zelo pomembno, da z boljšim upoštevanjem ukrepov obrnemo krivuljo navzdol,” je pozvala.

Prej bomo krivuljo obrnili navzdol, prej bomo iz tega akutnega epidemičnega obdobja izstopili in se bo naše življenje normaliziralo, je še dejala.

Demokracija