fbpx

Projekt SURE: Vlada v času koronakrize podjetjem in delavcem namenila 1,1 milijarde evrov!

Vlada in vsi ožji sodelavci vlade, ki so pomagali pri premagovanju korona krize. (Foto: Twitter)

V fazi spopada z novim koronavirusom je vlada Republike Slovenije namenila sredstva v višini 1,1 milijarde evrov, ki jih je namenila za ukrepe kot so čakanje na delo, skrajšani delovni čas, temeljni dohodek in oprostitev prispevkov za samozaposlene, ter ostale ukrepe s katerimi skušajo ohranjati delovna mesta in bodo financirani s strani Evropske unije s pomočjo povratnih in nepovratnih sredstev. Skupno je Slovenija v skladu s strani EU pridobila 10,5 milijarde evrov za okrevanje, kohezijsko in kmetijsko politiko, razvoj zahodne Slovenije in nepovratna sredstva.

Evropska komisija si bo sredstva za financiranje posojil državam članicam izposodila na dolžniških kapitalskih trgih z izdajo obveznic v skupni vrednosti 750 milijard evrov. Pridobljeno posojilo s pomočjo instrumenta SURE je v tem primeru bila za Slovenijo veliko bolj ugodna, kot če bi si sredstva izposodila sama.

Slovenija je s pomočjo instrumenta SURE pridobila 10,5 milijarde sredstev, od katerih je bilo od tega za kar 6,6 milijarde evrov nepovratnih. Slovenija je od tega namenila kar 1,1 milijarde evrov sredstev za reševanje  gospodarstva v smislu zaposlenosti. Zaradi krize koronavirusa je omenjena sredstva namenila za ukrep čakanja na delo, subvencijo skrajšanega delovnega časa in oprostitev prispevkov za samozaposlene ter ostale ukrepe za ohranjanje delovnih mest, ki so bili opredeljeni v interventnih zakon PKP.

S pomočjo sredstev iz projekta SURE je vlada tako lahko podaljšala ukrep delnega nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju vse do 31.8.2020. Po navedbah Zavoda za zaposlovanje pa je bilo do 10.7. izplačanih skupno 242,5 milijonov evrov za povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo zaradi višje sile.

Kot je sporočilo Ministrstvo za finance je projekt SURE pokril subvencijo skrajšanega delovnega časa, za delavce ki se v podjetjih zaradi trenutnih razmer niso mogli zaposliti za polni delovni čas, delavec pa pridobiva plačo, kot če bi normalno delal. Naveden ukrep je po eni strani pomoč delavcu, saj je na tak način lahko obdržal službo, po drugi strani pa je pomagal podjetju za lažji izhod iz krize.

S pomočjo projekta SURE, kjer si je Slovenija zagotovila 10,5 milijona evrov sredstev bo tako zagotovila 3,6 milijona sredstev za okrevanje, 350 milijonov evrov bo namenjenih za razvoj zahodne Slovenije, 1,6 milijarde evrov bo namenjenih za skupno kmetijstvo politiko, za kohezijska sredstva bo namenjenih 2,9 milijarde evrov in 2,1 milijarde evrov v obliki nepovratnih sredstev.

Sara Kovač