fbpx

Protest je v prvi vrsti poraz medijev: Soji žarometov v obskurne like, ki predstavljajo resno nevarnost za javno zdravje!

Foto: Demokracija

Ko se govori o objektivnosti, neodvisnosti medijev, se najredkeje govori o tem, da sta lahko pristranskost in z njo obča škoda lahko rezultat tega, česar mediji ne poročajo. Ali pa poročajo selektivno in brezbrižno, “prosto po Prešernu”, brez kakršnekoli družbene odgovornosti. Dajanje platforme covid skeptikom in proticepivcem, njihova promocija skozi citiranje in navajanje izjav, brez pridružene kritične distance ali protiargumentacije. Poročanje nekaterih ali kar večine osrednjih medijev z včerajšnjih protestov je že eden takih primerov, ki jih je bilo s strani omenjenih v zadnjih mesecih že toliko, da izraz “lažne novice” ne zadošča več.

Se novinarji zavedajo, kakšno moč imajo in kakšno škodo lahko povzročijo z zlorabo te moči? Se zavedajo, na primer, da puhlica, da o vsem kar se dogaja zgolj poročajo težko drži vodo, ker se mnogi zaradi prostora, ki ga dajejo Anici Bidar in podobnim – in s tem promovirajo njihove ideje – potem ne gredo cepit? Najbrž se, a jim je toliko več za klike in rušenje trenutne vlade.

Na neetičnost takšnega novinarstva je opozoril tudi predsednik vlade, ki se je odzval na tvit novinarke Večera, ki je objavila izjavo Anice Bidar, v kateri je ta razodela svoje neutemeljene, anarhistične poglede, da je v Sloveniji epidemija, kljub temu, da po njenem ni dokaza o virusu pri nas. Da protestirajo, ker hočejo normalno življenje in, da zaradi te bolezni ne umre bistveno več ljudi, kot zaradi kakšne hude gripe. Da zahtevajo odstop politike.

Več kot 200 kršitev predpisov o javnih zbiranjih
Po poročanju policije naj bi policisti pri varovanju sredinega protestnega shoda na Trgu republike v Ljubljani do zdaj ugotovili več kot 200 kršitev predpisov o javnih zbiranjih. Zoper eno osebo so zaradi neupoštevanja ukazov uporabili prisilna sredstva oz. telesno silo. Po do sedaj znanih podatkih v dogodku ni bil nihče poškodovan, so danes sporočili s policije.

Ljubljanska gospoda na protestu (Foto: Demokracija)

Do zdaj naj bi ugotovili 118 kršitev po zakonu o javnih zbiranjih, 96 kršitev odloka o začasni delni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi zaradi epidemije preprečevanja okužb z novim koronavirusom, eno kršitev zakona o javnem redu in miru in šest kršitev po zakonu o osebni izkaznici. Šestim osebam so policisti skladno z zakonom o nalogah in pooblastilih policije zasegli premete, ki jih ni dovoljeno prinašati na shod. Zoper tri osebe, organizatorje shoda, vodijo postopek o prekršku po zakonu o javnih zbiranjih in zakonu o nalezljivih boleznih.

“Protest” (Foto: Demokracija)

Po pojasnilu policije je bil shod, na katerem se je okoli 14. ure zbralo okoli 20 protestnikov, prepovedan tudi z upravno odločbo. Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem protikoronskega odloka. Dogodek se je na Trgu republike zaključil okoli 16. ure. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo, so še napovedali.

Policist nagovarja protestnike (Foto: Demokracija)

Nekaj sto protestnikov, ki se med drugim ne strinjajo s protikoronskimi ukrepi, se je v sredo zbralo na ljubljanskem Trgu republike pred stavbo DZ. Protest je varovalo večje število policistov, ki so opozarjali, da zbiranje ni dovoljeno, zbrane je preletaval tudi helikopter. Shod je sicer minil mirno, udeleženci so se po približno dveh urah razšli. Shod je na družbenem omrežju napovedala civilna iniciativa Maske dol, njegova pobudnica Anica Bidar pa je udeležence pozivala k mirnim protestom. K protestom je vabil in se jih udeležil tudi Anis Ličina, ki naj bi bil eden glavnih pobudnikov protesta 5. novembra, ki se je sprevrgel v nasilni izgred.

Aleš Ernecl