fbpx

Protesti motijo šolski proces: Zaradi negotove situacije so morali pouk organizirati na daljavo!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana (poznana kot Vegova Ljubljana) s sedežem na Vegovi ulici 4 v Ljubljani je zaznamovana na račun današnjih neprijavljenih protestov, na katere vnovič poziva predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki je bil sicer nedolgo tega v priporu. Ker je bil iz pripora po preiskavi na domu in sedežu stranke zaradi očitno nezadostnih obremenilnih dokazov izpuščen, sedaj naprej meni nič tebi prek Facebooka stranke še naprej poziva na neprijavljene proteste, ki motijo izvajanje šolanja.

Ravnatelj Vegove Ljubljana dr. Uroš Breskvar je na določene dijake, starše in učitelje naslovil sporočilo, s katerim jih je opozoril, da popoldanski pouk danes ne bo potekal na sedežu šole. Zapisal je namreč: “Zaradi negotove situacije glede današnjih protestov bomo popoldanski pouk organizirali na daljavo”.

Čemu se ravnatelj odločil za ta korak, je seveda logično. Neprijavljeni nasilni protesti namreč predstavljajo varnostno grožnjo in ravnatelj druge možnosti, kot da organizira pouk na daljavo v času protestov, seveda nima. Niso pa samo dijaki tisti, ki jih protesti zaznamujejo. Pravica do prostega gibanja je namreč v določenih delih Ljubljane odvzeta tudi udeležencem v prometu, tistim, ki gredo iz službe ali v službo, ter vsem ostalim z drugimi opravki. Še posebej težavno je, ker gre v vseh primerih za neprijavljene proteste, kar pomeni, da so protesti nepredvidljivi in policija se je primorana na terenu prilagajati gibanju protestnikov in skrbeti za varovanje javnega reda in miru, namesto da bi za to poskrbel organizator.

Prihaja nova še bolj kužna različica virusa
Protesti poleg tega predstavljajo veliko nevarnost za javno zdravje. Združuje se namreč skupina ljudi, ki ne nosi zaščitnih mask, še manj pa ta ohranja primerno varnostno razdaljo. 2145 novih okužb in porast števila hospitaliziranih dokazujejo, da je hudič vzel šalo. Nekaterim pa očitno za to ni mar, kot da bi imel naš zdravstveni sistem neomejene zmožnosti. Zaskrbljujoča je napoved prvega moža NIJZ dr. Milana Kreka, ki je na današnji novinarski konferenci napovedal, da prihaja nova, še bolj kužna različica virusa. Ta nova različica naj bi bila za 20 odstotkov bolj kužna od sedanje, kljub temu da se je ta že približala ošpicam. Krek poudarja, da je treba začeti s pripravami na nov izziv.

Po Krekovih besedah je zaenkrat informacij glede nove različice malo, a bolj kužno različico beležijo v Veliki Britaniji, kjer naj bi se povečevalo tudi število hospitaliziranih. “Vendar gre še za povsem začetno fazo in bo trajalo še nekaj časa, da ugotovimo značilnosti morebitne nove različice. Prav pa je, da ljudje vedo, da slika ni tako lepa, kot si morda mislijo,” je po poročanju STA poudaril Krek.

Stevanović pri pozivanju na proteste rad omenja, kako se borijo za otroke. Torej za omejevanje njihovega šolanja? Človek bi pričakoval, da bi se vsaj politika ne glede na barvo poenotila in obsodila nasilništvo na neprijavljenih protestih kot tudi proteste same. Očitno pa jim ni mar za občane, za tiste, ki so udeleženi v prometu, ki morajo na delo in iz dela ali po opravkih, še manj pa za otroke, ki so se prisiljeni šolati na domu. So mar našteti drugorazredni, da KUL-u ni mar, da so jim kršene pravice? Niti vedno zaskrbljeni Tanji Fajon? Toliko o hvalisanju KUL-a, koliko jim je do dobrobiti ljudstva kot celote. Kot vedno je pomembna oblast, potem pa, če jim ta met uspe, problemi čez noč “čudežno” izginejo.

Sara Kovač