fbpx

Protestniki streljali z laserjem na policijski helikopter in poškodovali pilota – lahko bi prišlo do tragične nesreče!

Policija je sporočila, da so nasilni protestniki na Trgu Republike proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek, ki pa za varnost letalskega prometa predstavlja hudo nevarnost, zaradi načina razpršitve tovrstnih žarkov v zrakoplovu in posledično temu nevarnost za poškodbe oči posadke. V konkretnem primeru je eden izmed pilotov utrpel poškodbe očesa in je iskal zdravniško pomoč, stopnja njegovih poškodb pa še ni znana. Navedeno dejanje je skrajno nevarno in le naključje je botrovalo temu, da ni vsa posadka utrpela poškodb vida kar bi lahko tudi vodilo do tragičnih posledic, so še sporočili.

Policisti so v okviru varovanja do sedaj zaznali 164 kršitev Zakona o javnih zbiranjih in 166 kršitev Zakona o javnem redu in miru (večinoma gre pri obeh zakonskih podlagah za iste kršitelje), 1 kršitev Zakona o osebni izkaznici, 1 osebi so zasegli prepovedano drogo, 1 osebi je bil zasežen solzivec, prav tako sta bili zaznani dve kršitvi cestno prometnih predpisov in 1 kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega, kateremu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Skrajno nevarno dejanje
Do sedaj je bilo zaznanih 8 kaznivih dejanj. Gre za kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, napadov na uradne osebe in preprečitve uradnih dejanj. Med navedenimi kaznivimi dejanji preprečitve je prišlo do primera, ko so neznani storilci na Trgu republike proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek, ki pa za varnost letalskega prometa predstavlja hudo nevarnost, zaradi načina razpršitve tovrstnih žarkov v zrakoplovu in posledično temu nevarnost za poškodbe oči posadke. V konkretnem primeru je eden izmed pilotov utrpel poškodbe očesa in je iskal zdravniško pomoč, stopnja njegovih poškodb pa še ni znana. Navedeno dejanje je skrajno nevarno in le naključje je botrovalo temu, da ni vsa posadka utrpela poškodb vida kar bi lahko tudi vodilo do tragičnih posledic.

Pridržanih 27 oseb
V času varovanja neprijavljenega shoda je bilo skupno pridržanih 27 oseb na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih policije, vse osebe so bile po preteku razlogov izpuščene. “Na splošno pojasnjujemo, da so bila za zagotovitev javnega reda uporabljena potrebna prisilna sredstva, da je bil učinkovito zagotovljen javni red. Policisti so poleg fizične sile zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice uporabili  ščite, specialno oklepno vozilo (z ograjo), plinski razpršilec, konjenico in službene pse.”

Poškodovana tudi dva policista
Med izvajanjem pooblastil sta bila poleg pilota lažje poškodovana še dva policista. O poškodbah protestnikov do sedaj nismo seznanjeni, so sporočili.” Ob zaključku protesta je v križišču Šubičeve in Slovenske ceste do policistov pristopila oseba s hudimi zdravstvenimi težavami (ki sicer niso bile povezane s protesti), policisti pa so osebi takoj zagotovili nujno medicinsko pomoč. Nadaljuje se zbiranje obvestil glede dogodka in bomo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo”.

Sara Kovač