Proti “rusofobiji” v Sloveniji fajtajo znana imena slovenske levice vključno z novinarko javne RTVS!?

Nekdanja poslanka Levice Violeta Tomić, nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc in novinarka javne RTVS Vanja Kovač (Foto: Facebook VK, STA)

Čeprav je v primeru vojne v Ukrajini več kot jasno, kdo je agresor in kdo žrtev, imamo še vedno nekaj takih, ki se postavljajo na stran tistih, ki na ozemlju Ukrajine brez kakršnekoli slabe vesti izvajajo vojne zločine. Civilisti so namreč več kot očitno žrtve ruskih napadov, kar je povsem nedopustno tudi v skladu z ženevskimi konvencijami. Očitno pa to niti slučajno ne moti članov posebne Facebookove skupine “Slovenija proti rusofobiji”, v kateri je mogoče zaslediti sama znana imena leve politične opcije, celo novinarko javne RTVS. 

Ženevske konvencije so nedvomno hrbtenica humanitarnega prava v času oboroženih konfliktov. Čeprav njihovo vsebino, kamor spada tudi zaščita civilistov, formalnopravno priznavajo vse države sveta, se pogosto dogaja, da so ravno civilisti tisti, ki plačajo najvišjo ceno oboroženih spopadov. Če nekaterih v razmišljanju niso prebudile niti številne obtožbe na račun Rusije glede izvajanja vojnih zločinov v Ukrajini, bi se lahko prebudili vsaj sedaj, ko so ruske sile vsem na očeh odločile za raketno obstreljevanje Kijeva, ki je bilo usmerjeno v civilne tarče.

Čeprav naj bi imelo človeško življenje neprecenljivo vrednost, se očitno obsodba ruskih zločinov ne zdi potrebna nekdanjima poslancema Levice Violeti Tomić in Matjažu Hanžku (bil je tudi Varuh človekovih pravic), nekdanji evropski komisarki Violeti Bulc, zdravniku paliativne medicine Matjažu Figlju in novinarki javne RTVS Vanji Kovač. Drugače si namreč res ni mogoče predstavljati, čemu so se vendarle odločili za članstvo v Facebookovi skupini, poimenovani “Slovenija proti rusofobiji”.

Člani skupine pozivajo tudi k molitvi v podporo Ruski federaciji
“Začeli so se pozivi k vojni proti Rusiji, državi, s katero je imela naša dežela od nekdaj urejene, prijateljske odnose. Namesto da bi Slovenija postala most med sprtima stranema in svetilnik treznosti v čustveno in medijsko zmanipulirani Evropi, smo dopustili, da so nas kriminalci aktivno vpeli v tuj konflikt na način, ki bi bil še nekaj let nazaj nepredstavljiv in ustavno sporen. Pristali smo celo na cenzuro medijev. Naša država se je brez premisleka in brez javne podpore vrgla v histerične gospodarske sankcije, namesto da bi podprla dialog,” je mogoče med drugim prebrati v opisu omenjene strani, kjer sicer trdijo, da ne podpirajo sovraštva do Ukrajincev, nekateri člani skupine pa celo pozivajo k udeležbi na molitev pred pravoslavno cerkev v podporo Ruski federaciji.

Matjaž Hanžek je dokaz, da z varuhi res nismo imeli sreče. (Foto: STA)

Izvajanje vojaške agresije je nesprejemljivo, še posebej vojnih zločinov, zato ne čudi, da so Evropska unija, ZDA kot tudi mednarodne institucije enotne v obsodbi ruskih dejanj. Generalna skupščina Združenih narodov je v sredo sprejela tudi resolucijo, s katero se zavrača lažne referendume Rusije, katerih namen je bila priključitev ukrajinskih ozemelj, zahtevala pa je tudi konec izvajanja ruske agresije v suvereni in neodvisni članici ZN. “Rusija z napadom na osnovna načela Ustanovne listine ZN uničuje temelje mednarodnega miru in varnosti. Vsem je jasno, za kaj gre, in svet je poslal jasno sporočilo: Rusija ne more izbrisati z zemljevida suverene države. Rusija ne more s silo spreminjati mej. Rusija si ne more prilastiti ozemlja druge države. Ukrajina ima enake pravice kot vsaka suverena država,” je po poročanju STA sporočil ameriški predsednik Joe Biden.

Ne premorejo zmernosti 
Čemu je Slovenija v že samem začetku stopila na stran Ukrajine, je seveda jasno. Kot je tedaj pojasnil tedanji predsednik vlade Janez Janša, ki je kot znak solidarnosti z Ukrajino med prvimi odšel v Kijev,  je potrebno zavedanje, da se Ukrajina z bojem proti ruski agresiji bori tudi za Evropo in evropske vrednote. Še posebej žalostno je, da očitno pomena slednjih ne razume Violeta Bulc, ki je v preteklosti zasedala celo mesto evropske komisarke. Več kot očitno je, da levi pol pri izbiri najvišjih kadrov nima zadostnih meril. Važno, da so na njihovi liniji. Morda podpora nekdanjih poslancev stranke Levice Tomićeve in Hanžka niti ne čudi toliko, saj je za stranko Levico znano, da je imela že v samem začetku velike težave glede obsodb ruske agresije. Čeprav so nato samo agresijo uspeli obsoditi, so se že začeli obregati v pravico Ukrajincev, da se branijo, kar je naravnost bizarno. Ruski režim je Levici očitno tako blizu, da ne zmorejo ravnati kot nekakšna zmerna levosredinska stranka. Čeprav sami trdijo, da naj bi bili, pa je vsakomur jasno, da so stališča, ki jih izražajo, čisti radikalizem.

Če bi človek od zdravnika glede na naravo dela pričakoval še posebno občutljivost do izvajanja agresije nad civilisti, kamor spadajo tudi otroci, konec koncev pa tudi zdravstveno osebje, ki skrbi za zdravje prebivalcev Ukrajine, tega od zdravnika paliativne medicine Matjaža Figlja in kolumnista Dnevnika očitno ni mogoče pričakovati. Figelj je sicer javnosti postal znan kot zdravnik, ki epidemije covida ne jemlje resno. Izražal je namreč prepričanje, da bi bilo za starostnike bolje, da se jim omogočijo stiki, kot da se jim podaljša življenje.

Matjaž Figelj (Foto: zajetje zaslona)

Spomnimo. Kovačeva je v preteklosti s pomočjo Eugenije Carl v času Janševe vlade skonstruirala afero o vložnih listih v domovih za starejše po Sloveniji, ki naj bi se jimodreklo zdravljenje v bolnišnicah zaradi covida-19, pri čemer se očita vladi, da sestavlja t. i. sezname smrti. Ker pa se vsaj od javne RTVS glede na veljavno zakonodajo upravičeno pričakuje objektivno poročanje, je logičen kritičen odziv ljudi, ko vidijo, da se novinarka javne televizije znajde med tistimi uporabniki Facebooka, ki v primeru vojne v Ukrajini izražajo nekakšno simpatijo do Rusije. Novinarko javne RTVS Vanjo Kovač smo se zato odločili povprašati, kako to, da se je sploh znašla v omenjeni skupini. Gre mar za simpatiziranje do Rusije? Če bo odgovor na to v pozitiven, jo bomo povprašali, ali se ji zdi primerno, da kot očitno pristranska v zadevi dela na javnem zavodu. Ko bomo prejeli odgovor, ga objavimo naknadno.

Sara Kovač