fbpx

Prvorazredni sodniki lahko nekaznovano pišejo kar želijo, čeprav ne bodo nikoli več povrnili zaupanja v nepristranskost!

Sodnica Urška Klakočar Zupančič (Foto: Facebook)

Senat naj bi včeraj ugotovil, da s spornimi zapisi sodnica Urška Klakočar Zupančič ni kršila zakona o sodniški službi. Pred disciplinsko komisijo sodnega sveta oproščena vseh obtožb, čeprav je na Facebooku med drugim označila premiera Janeza Janšo za velikega diktatorja ter zapisala, da je virus pri nas dal polet zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo. “Seveda. Čestitke, Vrhovno sodišče. S tem je profesionalna, zrela in modra sodnica ravno dokazala svojo neodvisnost in pokončnost. Saj je vendar jasno, da je sodstvo in tožilstvo v Sloveniji ‘sredstvo za uničevanje razrednega sovražnika’, kar so vsi drugorazredni že po definiciji,” se je na odločitev disciplinske komisije odzval predsednik vlade.

Ljubljanska okrajna sodnica Urška Klakočar Zupančič, ki je bila zaradi kritičnih zapisov na račun vlade razrešena vodenja oddelka sodišča, je bila pred disciplinsko komisijo sodnega sveta oproščena vseh obtožb, je poročal Dnevnik in pojasnil, da je že pred tem komisija za etiko in integriteto Sodnega sveta ugotovila, da v ravnanju sodnice ni bilo mogoče ugotoviti kršitev načel Kodeksa sodniške etike. Odvetnica Nataša Pirc Musar je sporočila, da odločitev senata nedvomno kaže na to, da “vsebina zapisov sodnice Urške Klakočar Zupančič na zasebnem, zaprtem Facebook profilu ni bila protipravna, da ni šlo za neprimerno in nedostojno izražanje glede trenutne oblasti in posledično tudi ni prišlo do kršitve ugleda sodstva.” Obrazložitve za oprostitev sicer še niso prejeli. Odvetniška pisarna Musarjeve je že pred časom poudarila, da so tudi sodniki ljudje, ki imajo pravico do političnega prepričanja in izražanja svojih stališč, še posebej kadar gre za opozarjanje na nepravilnosti v družbi in delovanju države. Seveda pa se te pravice v naši državi očitno delijo po dvojnih merilih, kot je opozoril premier Janez Janša, prvorazredni si lahko privoščijo praktično vse in jo odnesejo brez kazni, za drugorazredne pa veljajo povsem druga pravila.

Spomnimo, sodnica je konec novembra lani na Facebooku med drugim zapisala: “Upam, da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin, do takrat pa pazite nase.” Zapisala pa je tudi: “Vsak si lahko misli svoje, ampak meni je taka retorika veliko bolj všeč kot Beović, Krek, Bregant, Kacin in veliki diktator Janša.

Na vrsti je še zasebna tožba proti Gorenaku
Ob tem je imela v mislih Marka Potrča, čigar retorika ji je očitno bolj po meri. Dodala je še, da je virus pri nas dal polet zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo. Sodnici ljubljanskega okrožnega sodišča je bilo zaradi zapisov o premierju Janezu Janši na družbenem omrežju Facebook odvzeto vodenje oddelka za etažno lastnino na ljubljanskem okrajnem sodišču, predsednica sodišča pa je zoper sodnico vložila tudi pobudo za začetek disciplinskega postopka. Sporne zapise sodnice je v svojem članku sicer izpostavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade dr. Vinko Gorenak, Zupančičeva pa je nato prek odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle proti njemu vložila zasebno tožbo, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene objave zasebnih pisanj. Mnenje Zupančičeve naj ne bi bilo namreč izraženo javno, temveč v zasebnem krogu – kar pa očitno pomeni, da lahko tudi nekdo, ki je na takšnem položaju kot omenjena gospa, izreče prav vse, kaznovan pa naj bi bil tisti, ki na to opozori. Zanimivo bo videti, kako se bo sodišče odločilo v primeru dr. Gorenaka.

Sara Bertoncelj