fbpx

Putin Pahorju po telefonu: Prihajam v Slovenijo

Načrtuje Putin novo zaroto? (Foto: epa)

V telefonskem pogovoru je ruski predsednik Vladimir Putin danes Borutu Pahorju potrdil, da se bo udeležil slovesnosti pri Ruski kapelici na Vršiču. Pahor in Putin naj bi se po telefonu pogovarjala kar dolgo časa, tema pa naj bi bile podrobnosti programa obiska. 

Sedaj je uradno – Vladimir Putin že tretjič prihaja v Slovenijo. in sicer 31. julija letos. Odzval se je vabilu predsednika Pahorja, ki je prepričan, da bo obisk ruskega predsednika izboljšal medosebne odnose med državama. Razlog obiska je sicer slovesnost ob stoti obletnici tragične nesreče, kjer je ruske vojake zasul snežni plaz.

Putin naj bi tako prišel zgolj zaradi slovesnosti, a Pahorjevo vabilo je bilo vsebinsko veliko bolj zgovorno. Zapisal je namreč, da različni pogledi teh dveh voditeljev predstavljajo še večjo spodbudo za dialog.

Pahor želi okrepiti mednarodni mir in varnost
“Menim, da smo voditelji narodov in držav poklicani, da po svojih najboljših močeh pripomoremo k medsebojnemu spoštovanju in razumevanju, da okrepimo mednarodni mir in varnost. Glede nekaterih pomembnih vprašanj imava različne poglede. To dodatno spodbuja potrebo po dialogu. Poleg negovanja tradicije in pietete vidim tudi v tem pomen vaše udeležbe na spominski slovesnosti in najinega srečanja,” 
je v vabilu zapisal Pahor.

Putin je že imel svoje zahteve
A Putina je bilo za prihod v Slovenijo potrebno nekoliko podkupiti. Zahteval je postavitev desetmetrskega spomenika žrtvam z ogromno rdečo zvezdo. Naša diplomacija se s tem ni strinjala, zato bo Putin dobil  le petmetrski spomenik žrtvam prve svetovne vojne, ki bo postavljen v kompleksu ljubljanskih Žal.

M. G., STA