fbpx

Radikalni islam predstavlja znotraj EU rakavo tkivo, ki bi ga bi bilo treba popolnoma izrezati

Foto: epa

Vlada je na današnji seji pripravila predlog novele zakona o tujcih, ki ga bo poslala v sprejem Državnemu zboru RS. Novela predvideva ukrepe za primer spremenjenih razmer na področju migracij, ki bi lahko ogrozile javni red in mir v državi. Med ukrepe spadajo zlasti postopki vračanja tujcev, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Poseben ukrep v predlogu novele je, da policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev, ne dovoli vstopa v državo. Tujca, ki se nezakonito nahaja na območju izvajanja ukrepa, pa privede do državne meje in ga napoti v državo, iz katere je nezakonito vstopil. To možnost je vlada obravnavala na predlog Ministrstva za notranje zadeve.

Novela zakona predvideva uporabo ukrep zavrnitve, četudi tujec izrazi namen, da bo podal prošnjo za mednarodno zaščito in želi nezakonito vstopiti ali je že izven mejnega prehoda iz druge varne države članice EU, če je nezakonito vstopil v Slovenijo, in se nahaja na območju izvajanja ukrepa. Ukrep pa se ne bo uporabljal, ko bo neposredno ogroženo življenja tujca ali če bo obstajala resna nevarnost, da bo podvržen mučenju, nečloveškemu ponižujočemu ravnanju ali kaznovanju v državi, v katero bi bil napoten, ali pa zaradi zdravstvenih okoliščin. Prav tako ukrep ne bo veljal v primeru ocene, da gre za mladoletnika brez spremstva.

Ukrep bo DZ na predlog vlade sprejel z dvotretjinsko večino vseh poslancev, in sicer najdlje za šest mesecev z možnostjo podaljšanja. O prenehanju njegove uporabe bo DZ odločil z večino glasov vseh poslancev. Sprejem ukrepa bo vladi predlagalo Ministrstvo za notranje zadeve na podlagi ocene o spremenjenih razmerah na področju migracij.

Ustrezen zakon v preteklosti že predlagala SDS
O aktualni tematiki sta si v včerajšnji oddaji Aktualno z voditeljico Sofijo Piko Simić mnenja izmenjala Branko Grims, poslanec SDS in predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, in nekdanji državni sekretar in direktor varnostnega organa Ministrstva za obrambo, Dušan Mikuš. Grims je predlog zakona komentiral z naslednjimi besedami: “Ta zakon je prešibek, njegov sprejem pa prepozen za vsaj leto dni.” Dodal je, da je žalostno, da se nismo odzvali takrat, ko so se tudi ostale evropske države. “Stranka SDS je ustrezen zakon že zdavnaj predlagala,” je povedal in dodal, da bomo še videli, kako hitro bo stekel zakonodajni postopek. Po njegovem mnenju predlagani zakon ne zadošča, saj manjka tisti člen, ki ga je nekoč predlagala celo Györkös Žnidarjeva, in sicer, da tisti migrant, ki bi preko varne države prišel v Slovenijo, v Sloveniji nima pravice do azila. “To izhaja iz mednarodnih pogodb in bi zadeve rešilo že v samem temelju,” je podal prepričanje, da v tej koaliciji za sprejetje česa takega ni dovolj politične volje.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Mikuš je poudaril, da se moramo zavedati, da je terorizem prisoten tako v svetu kot tudi v Evropi in zato je po njegovem prepričanju popolnoma zavajajoče govoriti, da Slovenija zaradi njega ni ogrožena. “Govoriti o Sloveniji kot o izoliranem prostoru, ki se ga terorizem v teh okoliščinah, ki vladajo v Evropi, ne bo dotaknil, je najmanj neodgovorno.” Spomnil je, da so bili v Sloveniji že v času osamosvojitve posamezni primeri terorizma (npr. eksplozija na mariborski črpalki, razstrelitev visokonapetostnih daljnovodov pri Krškem itd.), ki pa s strani policije niso bili obravnavani kot teroristični, kot to velja danes. “Terorizem ima v Sloveniji neko zgodovino, pri čemer je spomnil na napad na slovensko veleposlaništvo v Beogradu in incident v nakupovalnem središču Mercatorja v Beogradu.”

V Sloveniji smo že imeli žrtev terorizma
Po besedah Grimsa je vlada z zapisom vode v Ustavo prodajala “larifari”, saj je ta zaščitena sedaj ravno tako kot v preteklosti in dodal, da je popolnoma neumno predvidevanje, da bodo stvari, ki se dogajajo v Evropi, kar prešle skozi Slovenijo. Spomnil je, da smo v Sloveniji že imeli prvo žrtev terorizma in pri tem je spomnil na smrt policista v lanskem letu, ki jo je povzročil migrant iz Nemčije, ta pa je bil velik simpatizer islama.

Zaostrene varnostne razmere v naši soseščini, katerim se ne more izogniti prav nihče, zahtevajo po besedah Mikuša visoko stopnjo organiziranosti in povečanje zmogljivosti varnostno-obrambnega aparata. “Prepričan sem, da se slovenski varnostni organi trudijo, da sledijo trenutnim varnostnim trendom v Evropi,” je dodal, a da ne vidi materialne in politične podpore, da bi se sistem razvil do tiste mere, ki ga zahtevata trenutek in čas. Spomnil je na star indijanski pregovor, da moraš vodnjak izkopati prej, ko si žejen, in komentiral, da isto velja na področju varnosti. “Sistem mora biti pripravljen na poslabšanje razmer.” Poudaril je, da bi se morala vlada v času migrantskega vala na razmere že prej pripraviti in podatke obveščevalcev vzeti bolj resno, kot jih je.

Množične migracije predstavljajo veliko grožnjo za evropsko civilizacijo
Po besedah Grimsa levičarji uničujejo Evropo in svojim državljanom jemljejo možnost, da bi se legalno branili. Z uvozom migrantov levičarji skrbijo za to, da bo Evropa revna, in dodal, da je popolnoma zmotno prepričanje, da bodo migranti predstavljali novo delovno silo, na kar kažejo tudi podatki iz Nemčije. Od 1,5 milijona migrantov jih v Nemčiji dela le nekaj tisoč. “Treba je razumeti, da bodo migranti živeli od socialnih prispevkov, ki jih plačujejo davkoplačevalke in davkoplačevalci.” Podal je prepričanje, da dokler bodo volivci volili levičarje, do takrat bodo ogrožene njihova varnost, zdravje, premoženje, v nevarnosti pa bo tudi država kot celota. “To, kar se v Sloveniji dogaja s Slovensko vojsko in s policijo, pomeni načrtno uničevanje države kot celote, saj obe predstavljata ključna postulata za obrambo državnih meja.” Poudaril je, da hočejo levičarji na vsak način odprte meje, ki bi omogočile prehod hordam migrantov, in spomnil, da zgodovina uči, da je tista skupnost, ki je odprla svoje meje množičnim migracijam, izginila. “Točno to se trenutno dogaja z evropsko civilizacijo; nekateri to vidijo, drugi pa ne,” je povedal Grims.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Poslanec Grims je komentiral, da se mu zdi predlog vlade o ustanovitvi posebnega urada za migrante popolnoma neprimeren, saj po njegovem mnenju v Sloveniji znotraj policije kvečjemu potrebujemo urad za preganjanje radikalnega islama iz Slovenije in Evrope.

Cerar daje nasprotujoče si izjave
Premier Miro Cerar je na novinarski konferenci povedal, da ostaja stopnja ogrožanja v Sloveniji nespremenjena, in dodal, da je situacija na področju migracij še vedno zaskrbljujoča, saj se število ilegalnih migrantov povečuje, prav tako je vedno več nastanitev v sprejemnih centrih. “Ponekod so kapacitete že zasedene.” Mikuš je Cerarjevo izjavo komentiral, da bi bilo treba hitro reševanje problema, da bi se lahko izognili kaosu, in spomnil, da lahko večji migrantski val nastopi kadarkoli. “Veliko je treba postoriti in nemudoma ukrepati,”  je dodal in pristavil, da so se zadeve očitno poslabšale, o čemer je po njegovem prepričanju treba obvestiti javnost in slediti državam, ki so odgovorno reagirale na poslabšanje varnostnih razmer, kot so države Višegrajske skupine in Madžarska.

Foto: STA

Foto: STA

Številni migranti se bodo razglašali za mladoletne
Grims je komentiral, da je popolnoma zgrešena levičarska logika, da si lahko migranti sami izberejo državo, v kateri želijo živeti, in dodal, da gre v tem primeru za kaznivo dejanje. Poudaril je, da je popolnoma nedopustno, da bi se se mladoletnim migrantom brez spremstva omogočal vstop v državo, saj se le-ti velikokrat lažno razglašajo za mladoletne. “Razglašanje za mladoletnika bo postala stalna praksa.” Prav tako je Grims opozoril, da ko bo prišlo do zaostritve zakonodaje, bodo migranti iskali države, ki jim bodo najbolj naklonjene. Po prepričanju Grimsa so institucije Evropske unije odpovedale in po njegovem prepričanju delajo veliko škodo. “Slovenija bi morala takšne in še bistveno bolj radikalne ukrepe sprejeti že zdavnaj.” 

Slovenski varnostni sitem je moderen sistem, ki je bil po besedah Mikuša ustvarjen za drugačne razmere, zato bi bila po njegovem prepričanju potrebna dodatna izobraževanja, večje kapacitete, pri čemer bo prišlo do omejevanja nekaterih svoboščin na račun povečanja varnosti. Policisti nimajo dovolj logistike, preveliko pa je tudi izčrpavanje ljudi. “Če poka v Parizu in Berlinu in če odkrivajo na tisoče celic, vezanih na Islamsko državo, zakaj bi bilo v Sloveniji drugače?” Po prepričanju Mikuša varnostni organi potrebujejo podporo. Grims pa je izjavil, da bi morala vlada bolj prisluhniti ljudem in prenehati z naseljevanjem migrantov po Sloveniji, kot si dovoljuje, na kar kažejo številni protesti. “Potrebno je zavedanje, da sta država in občina dom, in tisti, ki v njem živi, ima pravico, da odloča o tem, koga bo v njega spustil.” Zavrnil je Kučanovo izjavo, v kateri je ta dejal, da se moramo navaditi živeti s terorizmom, temveč meni, da takega stališča zagotovo ne smemo sprejeti. Izrazil je mnenje, da na področju investicij Slovenija izgublja primerjalno prednost, ki jo je imela kot varna država.

Sicer pa imajo tudi v sosednji državi Italiji dovolj humanosti z migranti. Italijanski zunanji minister Angelino Alfano je napovedal, da bodo pospešili izgon in deportacijo migrantov, k temu pa ga je vodil incident v migrantskem centru v bližini Benetk, kjer so migranti zadrževali zaposlene. 25 zaposlenih so več ur zadrževali v centru in reševalcem očitali, ker je zaradi njihovega počasnega odzivanja umrla 25-letnica iz Slonokoščene obale.

Zaradi prevažanja migrantov bi odgovorni morali odgovarjati
Mikuš je ocenil, da Grčija pri varovanju schengenske meje ni ravnala ustrezno, žal pa tudi ne Slovenija. Evropa bo morala najti mehanizem, da bo Schengen deloval in podal prepričanje, da je zaščita notranjih meja težka, ko migranti že pridejo v državo. Po besedah Grimsa bi morali vsi tisti, ki so omogočali prevoz migrantov, tudi kazensko odgovarjati, in dodal, da je dokazano, da so preko Slovenije potovali teroristi, ki so odgovorni za teroristične napade v Evropi. Ni pa tudi zanemarljiv podatek, da so v Sloveniji stroški migrantske krize znesli blizu 50 milijonov evrov, od tega pa smo le 9,4 milijone evrov dobili iz evropskih skladov.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Situacijo z migranti Turčija izkorišča v svoj prid
Turčija situacijo glede migrantov po besedah Mikuša uporablja kot orodje za izpolnjevanje svojih političnih interesov. “Če se dogovori med Evropsko unijo in Turčijo ne bodo odvijali v smeri želja in načrtov Turčije, je zelo verjetno, da bo Turčija to izrabila in preko meja pošiljala migrante, s čimer bo izvajala pritisk. Ko se migranti v državi enkrat naselijo, se ti prosto gibajo naokrog, prav tako pa se povečuje stopnja nasilja.” Po besedah Grimsa se moramo bolj bati tistih, ki se vračajo v Evropo, saj se ti med islamisti drastično radikalizirajo, kar je skrajno zaskrbljujoče. Treba se je zavedati, da se ti ljudje ne bodo vračali v Sirijo.

Grims je poudaril, da se radikalni islam se ne bo nikoli integriral in ne bo nikoli prenehal delovati v smeri izvajanja šeriatskega prava in uporabe nasilja. “Radikalno bo treba braniti in ščititi zunanje meje, znotraj Evrope okrepiti službe, da se ves radikalni islam izreže kot rakavo tkivo.” Podal je prepričanje, da če bi EU resnično želela pomagati, bi morala to pomoč izvajati pri jedru izvora problema.

Čas je, da se konča čas naivnosti,” je za konec povedal Grims in dodal, se moramo zavedati, da se s koncem vojne v Siriji ne bo zaustavil tok migrantov, saj migrantskega toka ne poganjajo vojne, največ migrantov po besedah Grimsa prihaja iz varnih držav. “Migrantski tok poganja skupek denarnih in političnih interesov.” 

N. Ž.