fbpx

Bizaren konec aktivistov na Radiu Študent

Foto: STA

Referenduma o dopolnitvi Zakona o obrambi, ki so ga zahtevali na Radiu Študent, ne bo. Ustavni sodniki se strinjajo, da gre za zakon o nujnih ukrepih na področju varnosti, zato referendum o takšnem zakonu ni dopusten.

Ustavno sodišče je odločilo, da sklep državnega zbora o zavrnitvi razpisa referenduma ni v neskladju z ustavo. V odločbi so sodniki zapisali, da ne dvomijo o razumnosti ocene DZ, po kateri se uporaba ukrepov, ki jih omogočajo dopolnitve Zakona o obrambi, lahko že v kratkem izkaže za nujno za zagotovitev varnosti.

Ustavni sodniki, ki so odločitev sprejeli soglasno, poudarjajo, da brez ustrezne zakonske podlage nujnih ukrepov za zagotavljanje varnosti ne bi bilo mogoče izvesti. Zato gre pri dopolnitvah zakona o obrambi za zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev varnosti. O uveljavitvi takšnega zakona pa referendum v skladu z 90. členom ustave ni dopusten. Ta člen namreč določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč.

Radio Študent brez ustrezne zakonske podlage
Pobudnica referenduma, odgovorna urednica Radia Študent Martina Dervarič, s svojimi splošnimi navedbami o nasprotnem njihove ocene ni izpodbila, je navedeno v odločbi.

Poslanci so sredi oktobra z dopolnjenim Zakonom ob obrambi omogočili, da bi zaradi begunske krize vojakom podelili nova pooblastila, s katerimi bi ti lahko opozarjali in usmerjali osebe, jim začasno omejili gibanje in sodelovali pri obvladovanju skupin in množic. Takrat je skupina državljanov na pobudo Radia Študent začela referendumski postopek. DZ je razpis referenduma zavrnil, a so njegovi pobudniki na Ustavno sodišče podali pritožbo na ta sklep DZ.

Na Radiu Študent so odločitev Ustavnega sodišča pričakovali. Kot je pojasnil Matej Janković z radia, zdaj čakajo, ali bo zahtevo za ustavno presojo zakona morda vložil varuh človekovih pravic.

N. K., STA