fbpx

[Video] Agresiven izpad raperja: Zlatan Čordić – Zlatko napadel snemalca Nova24TV in mu ukradel kamero

The moment when rapper Zlatan Čordić attacked the Nova24TV cameraman and stole his camera (Photo: screenshot/Twitter)

Zlatan Čordić, znan tudi kot raper Zlatko, je napadel snemalca Nova24TV in mu ukradel kamero, poročajo naši novinarji s protesta na kolesih. Kakor je očitno iz izpovedi snemalca, je šlo za načrten napad na uslužbenca Nova24TV. Na novico o napadu sta se že odzvala direktor Nova24TV Boris Tomašič, odgovorni urednik Nova24TV Aleksander Rant in Odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak.

Kot še poročajo, se policija pogovarja z Zlatkom, da bi vrnil kamero.

Naši novinarji poročajo, da je snemalec povsem v šoku zaradi nasilnega raperja. Očitno je, da je šlo za naklepno dejanje, saj naj bi ga drhal, ki ima sama sebe za protestnike, obkolila, ga napadla, raper Zlatko pa mu je ukradel kamero. “Zlatko je fizično napadel snemalca, posredovala je policija,” je s terena poročal novinar RTV Slovenija Aljoša Masten.

Urednik televizije Nova24Tv Aleksander Rant se je na Twitterju odzval: “No, toliko o miroljubnih protestnikih. Nocoj so protestniki jasno in naklepno obkolili snemalca Nova24TV, Zlatko Čordič pa mu je iz rok iztrgal kamero. To so naredili človeku, ki ne ustvarja programa, ki nima nič s progrmasko usmeritvijo in ki je samo snemal proteste. Toliko o Janševi diktaturi in napadih na medije. Edini napaden medij, celo fizično, je Nova24TV, s strani ljudi, katerih nasilje in nestrpnost sta edina grožnja demokraciji v Sloveniji!”

“Takole izgleda, ko samo delaš, pa te zato, ker si z Nova24TV najprej obkolijo protestniki, nato pa Zlatko snemalcu iz rok iztrga kamero. Toliko o napadih na medije. Hvala Marjan Šarec, Tanja Fajon, Alenka Bratušek in Luka Mesec za ščuvanje proti drugače mislečim in podporo nasilju ulice!” je še zapisal Rant.

Dogodek je komentiral tudi direktor Nova24TV, Boris Tomašič. “Nasilje in primitivizem je edini program levičarjev,” je zapisal Tomašič in napovedal, da bo proti Čordiću vložena kazenska ovadba.

Tomašič je ob tem izrazil tudi pričakovanje, da bo Čordićev napad na snemalca Nova24TV na RTV Slovenija in POP TV jutri nosilna tema. “Seveda pričakujem jutri na RTV Slovenija in 24ur to kot nosilno temo. Ostro obsodbo. Društvo novinarjev pa bo zadevo internacionaliziralo.”

Povod za napad dejstvo, da je snemalec Nova24TV

Napadeni snemalec je za Nova24TV povedal, da je že dalj časa snemal potek neprijavljenih protivladnih protestov, ki so se odvijali na Trgu republike. Čordić je imel pred zbranimi radikalci tudi svoj govor, v katerem je bil kritičen do vlade, omenjal pa je tudi maske. Glede na to, da sam zavrača nošenje mask je jasno km je pes taco molil. Ko je bilo Čordićevega govora konec, je snemalec Nova24TV nadaljeval s snemanjem, saj se protesti navkljub končanem Čordićevem govoru trajali še naprej.

Čordić je pristopil do našega snemalca in zahteval od njega naj preneha snemati, češ, da ima doma otroke. Ko je še naprej pritiskal nanj, se je okoli snemalca zbrala skupina 10 do 15 zamaskiranih protestnikov, ki so podprli Čordića, ki je na tej točki spraševal, če je snemalec z Nova24TV. Ko je snemalec to potrdil, je Čordić zahteval, da se posnetki izbrišejo. Snemalec je to maloumno zahtevo zavrnil, navsezadnje je njegovo delo dokumentirati dogajanje, ne pa brisati posnetke.

Prizor s protivladnih protestov, 16. oktobra 2020. (foto: Demokracija)

Zatem je Čordić segel po kameri, prišlo je do puljenja, zbrani protestniki pa so še dodatno sklenili obroč okoli našega snemalca. Vmešala se je policija, eden od pripadnikov varuhov reda si je izboril kamero. Snemalec nam je povedal, da je kamera nedolgo zatem, ko mu je bila odvzeta prenehala s snemanjem, a vsi posnetki so ostali nedotaknjeni.

Kakor je očitno iz izpovedi snemalca, je šlo za načrten napad na uslužbenca Nova24TV.

Ščuvanje osrednjih medijev

“Po besednih napadih levičarjev na Demokracijo in Nova24TV ter njihovem ščuvanju se je nasilje s fizičnim napadom na snemalca zdaj očitno materializiralo. Ni presenečenje, da ga je napadel prav Zlatan Čordić, ki je nekakšen raper in ima sebe za umetnika. Ko ga človek pogleda in posluša, kaj govori, v njem zlahka prepozna uličnega nasilneža, ki komaj čaka, da povzroči incident ali koga napade. Tokrat se je končalo z ukradeno kamero, bojim se, da bodo Zlatko in njemu podobni levičarski fanatiki prihodnjič povlekli nože,” je napad na snemalca Nove24TV komentiral urednik Demokracije Jože Biščak in dodal:

“Zanimivo je, da je bila STA še včeraj zgrožena zaradi zapisa premierja Janeza Janše na družbenem omrežju Twitter, ki je državno tiskovno agencijo označil za nacionalno sramoto. To je zapisal potem, ko sem se sam zgražal, da je STA dala več prostora promociji nove zgoščenke raperja Čordića, kot pa začetku gradnje daljnovoda Cirkovce-Pince. Danes je ta človek, ki ga ne promovira samo STA, ampak tudi nacionalna televizija, napadel snemalca in mu iztrgal kamero. Jasno je, da sramota ni le STA, ampak tudi RTV Slovenija, ki da znanemu nasilnežu in nestrpnežu medijski prostor. Prav zanima me, kako bo zdaj odreagiralo evropsko novinarsko združenje (EFJ), ki je prav danes napadlo slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo. Ampak, veste kaj, prav ničesar ne pričakujem od njih. Gre za enako progresivno sodrgo kot je večina medijskega mainstreama.”

Ivan Šokić, Demokracija