fbpx

Raper Zlatko vdrl na varovano območje in želel motiti proslavo ob dnevu državnosti, policiste zmerjal z robocopi in kričal smrt fašizmu!

Zlatko se pripravlja na vdor na osrednjo proslavo ob dnevu državnosti. (Foto: Posnetek zaslona/ Facebook)

“Borut, miška mala, lahko noč. Čas bi že bil, da se oglasiš, če si predsednik vseh državljanov. Ali samo predsednik, ki čuva svoj stolček. Jaz sem ga danes malo čilal ob lunci, ti ga čilaš ob sončku. Cankarja si naštudiral verjetno bolj kot jaz. Zdaj pa se vprašaj, kaj bi si mislil Cankar ob tvojih postopkih in tišini,” je v svojem videoposnetku spraševal raper Zlatan Čordić – Zlatko predsednika države Boruta Pahorja. Poleg tega je želel z megafonom na varovanem območju motiti proslavo, a so mu namero hitro preprečili varnostniki in policisti.

Med osrednjimi protestniškimi junaki se je znašel tudi raper Zlatko. Tokrat je hotel vdreti na varovano območje osrednje proslave ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu in vprašati predsednika države, na kaj smo lahko ponosni. Zlatko pa tudi v svojem posnetku ni pozabil omeniti, da so policisti “robokopi.” Kasneje pa ga je vidno ujezilo, da so ga policisti nekaj ulic proč še enkrat legitimirali, Zlatko pa je tujim turistom kričal, da ima Ljubljana podobo okupiranega mesta kot v času fašizma.

Zlatko je skupaj s svojim prijateljem, ki je vse snemal, počakal, da so nastopajoči zaključili s pesmijo Kje so tiste stezice.  Nato se je globoko v sebi spraševal, da to ni protest proti državi, ampak izražanje svoje svobodne volje. “Počakamo, da glasba mine in potem vprašamo. Želimo, da ta posnetek vidi čim več ljudi. Na kaj smo državljani lahko ponosni če vam ne dovolimo za odgovor: naravo, športnike, samostojne podjetnike in na zadnje kulturo?”, se je spraševal Zlatko. Po koncu pesmi se je približal prizorišču proslave in z megafonom pričel pozivati predsednika države, da mu naj pove, kaj so storili za državo. Hitro so ga opazili varnostniki, ki so se pognali v lov za njim.

Na kaj smo državljani lahko ponosni če vam ne dovolimo za odgovor: Naravo, Športnike, Samostojne podjetnike in na zadnje kulturo ???Z odličnim spoštovanjem Julijan Mak Zlatko VSESLOVENSKA VSTAJA NARODA Podpora in Poklon Pogumnim Piščalka

Gepostet von Zlatan Čordić am Mittwoch, 24. Juni 2020

Organe pregona poimenoval Robocopi
Medtem, ko je Zlatko pogumno pobegnil pred varnostniki, je imel manj sreče njegov snemalec. V bližini kombija RTV Slovenije sta ga identificirala varnostnik in policist. Po uspešnem pobegu se vrne pomagat svojemu prijatelju, kjer pa je najbolj pomembno, da Zlatko vzame mobilni telefon in naprej snema komedijo. Pri tem je želel razjarjeni raper čimprej zapustiti prizorišče, a si ni želel, da bi ga pospremil policist. Organe pregona pa naslavlja z besedo robocop. “Ne bom delal scene, jaz sem prijatelju naročil, da me naj snema. Midva sedaj odideva in to je to. Jaz ne bi rad šel z robocopom, jaz bi rad šel z vami. Z vami grem, z njimi pa ne upam. Smrt fašizmu, svoboda narodu!”

Ob zapuščanju prizorišča je Zlatko povedal še hvalospev na račun neodvisnega javnega medija RTV Slovenija. Sam pa bi najraje še dvignil mesečni prispevek naročnine. “Držite se ekipa, živela RTV Slovenija! RTV je edina televizija, ki gluhonemim jasno sporoča, da ne bom tiho. Ko mi nekdo pove, da je članarina predraga, lepo vas prosim. Samo zato gesto bi lahko bila še večja.” 

Policiste pa je med drugim zbadal, zakaj imamo v Sloveniji zasebno šolstvo in zakaj naše javne šole niso dobre za vse. “Hvala fantje za vse. Ali ste zadovoljni? Ali bodo naši otroci še naprej hodile v privat šole? Oči bo črpal javna sredstva, otroka pa v zasebno šolo. Naše šole niso dobre dovolj za naše otroke. Lep večer, v razmislek. “

Zlatko. (Foto: Posnetek zaslona/ Facebook)

Represija se dogaja šele zadnjih trideset let?
Zlatko je doživel ponovno srečanje s policijo v drugem delu mesta Ljubljane. Prvo se je čudil, zakaj so ga policisti še enkrat legitimirali. Na vprašanje policista, kdaj je rojen, mu je Zlatko odgovoril, “na srbski pravoslavni božič.” Na vprašanje, kje stanuje, pa mu je fužinski poet iz Novih Jarš odgovori, “moj dom je cela zemlja, naslov pa sem prej povedal. “

V razgovoru s policisti med drugim govori, da se dolgoletna represija države izvaja že trideset let, ob tem pa policistu pove, da je njegova maska en velik biznis. Ne pozabi pa omeniti niti mamo obrambnega ministra Mateja Tonina. “Jaz pa 20 let na minimalcu se trudim, ali je to normalno. A sedaj pa me bodo tile odpeljali. Tile so neki special edition. Ni pravice prave, zakoni so od države, država pošilja plave, plačaj kazen, ni razprave. Poznam te vice. Raje delam na sebi. Zakonov ne preklinjam.”

Policija je zaradi neprijavljene prireditve morala sama pripraviti varnostni načrt. A največja težava za Zlatkote, Jenulle in ostale kulturnike je varnostna ograja, ki jih vse spominja na fašistično okupacije Ljubljane. V svojem performensu se niti Zlatko ni ognil zgražati nad ograjo. “Ljubljana ni bila nikoli tako ograjena, razen pod okupacijo fašistov. Bil sem na večih državnih proslavah, nikoli ni bilo tako ograjeno. Ne maram teh ograj, žic. “

Svoje dejanje, ki ga je hotel narediti s prekinitvijo proslave dojema kot umetniški performens. Ob tem pa se čudi, da se zaradi njegovega dejanja mora ukvarjati toliko policistov. “Ne morem verjeti, da se za enega popotnika, državljana izvaja takšna hajka.” Zlatko je med drugim govoril o nadzoru in da je bilo v 80. letih več svobode kot danes. “Mi smo trenutno v taki situaciji, da moremo biti pod totalnim nadzorom. Bog ne daj, da razmišljaš na glas. Iz zanesljivih virov sem slišal, da je bilo več svobode v 80. kot v letu 2020.”

Med tem se je mimo Zlatkota sprehodila skupina turistov. Posameznik hitrega razmišljanja ni pozabil na novo sramotenje Slovenije pred tujci, katerim je zaželel lep obisk Slovenije, ki se je spremenila v fašistično državo. Ob koncu je za svoje težave obsodil medije, ki so ga prikazovali v kritični luči zaradi njegovega udejstovanja na protestih. “Enosmerni mediji pod kontrolo komandanta Ivana. Gospoda, zaradi katerega ste vi sedaj mene obkrožili, so moje podatke dali v javnost brez mojega dovoljenja. Sedaj se ti daj v mojo pozicijo oz. želim ti, da bi imel sina in bi se ukvarjal s podobnimi stvarmi kot jaz. In se daš v njegovo vlogo, tvojemu sinu in se vprašaš, ali bi bil ponosen na takšen sistem,” je zrecitiral svoj pravičniški govor Zlatko.

Zlatko z megafonom na varovanem območju želi prekiniti osrednjo proslavo ob dnevu državnosti. (Foto: Posnetek zaslona/Facebook)

Zlatko se nahajal na varovanem območju za potrebe umetniškega ustvarjanja
Slavnega slovenskega predstavnika hip hopa je zanimalo, zakaj sploh ima težave s policijo. Organi pregona so mu lepo razložili, da je vstopil na varovano območje, kjer se ne bi smel nahajati. Na vprašanje policista, kako mu je uspelo priti znotraj prireditve, Zlatko odgovori:

“Od kdaj je Ljubljana varovano območje… Meni ni nihče povedal, da je tam varovano območje … To sem jaz naredil kot umetniško uprizarjenje… Lahko pa me gospod Janša zaposli zraven Hojsa, da bom malo pokazal opcije. Šel sem po poti Spomina in tovarištva. Šel sem tam, kjer so kaplje krvi mojih prednikov. Tam je moja domovina in tam se želim sprehajati svobodno. Tam želim, da naši otroci ne rabijo privat šole, da bodo dobili dobro izobrazbo.”

Zlatko se kot preostali protestniki ne zavedajo, da kršijo zakone, ki so v veljavi. Za njih ne velja, da moraš vsak protest prijaviti. Za njih ne velja, ko zasedejo ob petkih javne ceste in onemogočajo promet. Njim je le pomembno, da se vse posnema in lahko celotni svet spremlja njihove aktivistične akcije proti oblasti, ki ni njihova intimna opcija.

Zlatko, tvoj nov umetniški ‘performans’ pa z veseljem pričakujemo že ob petkovih nezakonitih protestih.

Luka Perš