fbpx

Ravnanje stranke SD prav gotovo (tudi letos) ne prispeva k šolanju v živo

Kampanja SD za šolo brez mask. (Foto: SD)

“Če se zaradi nastale situacije, ki je po mnenju stranke SD posledica zgrešene ali odsotne cepilne strategije Janeza Janše, zgodi, da bodo zaradi 4. vala v Republiki Sloveniji ponovno zaprte šole, se bomo namreč morali soočiti še z zahtevnejšim izzivom, ki ga predstavlja dejstvo, da bo celotna generacija dijakov srednjo šolo opravila od doma,” so zapisali Socialni demokrati – medtem ko ni nič kaj opaziti, da bi sami spodbujali k cepljenju. Se bo ponovila zgodba od lani, ko so v SD navijali za šolo brez mask, nato pa so čez noč obrnili ploščo, ko so se morale šole zaradi visokega števila okuž zapreti?

Po sestanku ravnateljev z NIJZ, vladno svetovalno skupino in predstavniki pristojnega ministrstva še ni jasno, na kakšen način se bo 1. septembra pričelo šolsko leto. Udeleženci so med sestankom tehtali različne možnosti, pogoje in predloge, s pomočjo katerih bi se lahko šolsko leto pričelo normalno. Svetovalna skupina je šolstvo opozorila na nevarnosti, ki jih prinaša četrti val, in predlagala spodbujanje cepljenja med zaposlenimi in otroci, starejšimi od 12. leta starosti, pri tem pa opozorila na stalne varovalne ukrepe, s čimer bi lahko tveganje bistveno zmanjšali. Ravnatelji so zaradi nejasnih navodil glede odprtja novega šolskega leta kritični do ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Simone Kustec. Od slednje zahtevajo jasna navodila, kako pričeti novo šolsko leto. Poslanka SMC Monika Gregorčič pa je ob kritikah ravnateljev na Twitterju izpostavila, da je izjemno težko napovedati vnaprej, kaj se bo dogajalo čez štiri tedne, in pri tem ravnatelje pozvala k oblikovanju različnih scenarijev.

V stranki SD so kot vedno do aktualne vlade kritični in predlagajo, da poslanke in poslanci odgovore na povsem življenjska vprašanja, kakšne bodo posledice odsotnosti iz izobraževalnega sistema, katere bodo potrebne prilagoditve ter kako omogočiti in podpreti nadaljnjo izobraževanje ali vključevanje dijakov na trg dela pod temi pogoji, na nujni seji zahtevajo neposredno od predsednika vlade Janeza Janše. Po mnenju SD namreč od ministrice Simone Kustec ni več mogoče pričakovati kakršnih kolih odgovorov, odgovornost za nastalo stanje in kaos pa po njihovem prepričanju v celoti nosi – kdo drug, kot sam predsednik vlade.

“Če še kdo ni gledal serije ‘Lud, zbunjen, normalan’, naj pogleda spodnje slike, pa mu bo vse jasno,” je zapisal občisnki svetnik Borut Rojc.  Dodal je še, da je jasno, da imamo različne poglede na covid-19 . “Vendar to nobenemu ne daje pravice, da s prstom kaže na druge, sam pa ruši še tiste ukrepe, ki bi pomagali pri zajezitvi epidemije,” je poudaril. Spomnimo, že lani je od začetka šolskega leta  potekalo kar nekaj polemik. Šolanje v šoli ali šolanje na daljavo. Za učence obvezne maske v šoli ali ne. Mnenja na levici so se seveda obračala po vetru, odvisno od tega, kako jim je prišlo najbolj prav v danem trenutku. Kot vedno pa je bil tudi pri tem tu najpomembnejši kriterij, da je pač treba nasprotovati vladi ne glede na posledice. Eden izmed glasnih nasprotnikov obveznega nošenja mask v šolah je bil na primer sindikalist Branimir Štrukelj, maskam pa je nasprotovala tudi opozicija, predvsem SD. Ko se je število okužb v šolah in vrtcih naglo povzpelo, pa so obrnili ploščo ter začeli pozivati k spoštovanju ukrepov – a takrat je bilo žal že prepozno. Bo tudi letos tako? Ob vsej zaskrbljenosti namreč voditeljice stranke SD Tanje Fajon ni ravno slišati, da bi pozivala k cepljenju, vso energijo, kot je v njeni navadi, raje usmerja v rušenje ukrepov in rušenje aktualne vlade.

Skokovit porast okužb v lanskem šolskem letu, ko je stranka SD promovirala “šolo brez mask”. (Vir: NIJZ)

Lahko bi rekli, da je težko vnaprej napovedati, kakšno bo stanje konec avgusta oziroma v začetku septembra – zato je tudi težko vnaprej napovedati, kako bo potekalo šolanje. A če bo stranka SD nadaljevala v svojem lanskem slogu, je napoved žal veliko bolj predvidljiva – in tudi nič kaj razveseljiva.

Sara Bertoncelj