fbpx

Ravnatelj zgrožen nad njihovim početjem: Civilna iniciativa slovenskih pravnikov grozi ravnateljem in jih hujska proti cepljenju ter upoštevanju protikoronskih ukrepov

Foto: EPA

“Pozivamo vas, da se vzdržite kakršnihkoli pritiskov na otroke in starše, vzgojitelje in učitelje, da od otrok, vzgojiteljev in učiteljev ne zahtevate nošenje zaščitne maske v šoli in šolskem okolišu (saj kot rečeno, za to ne obstaja nobena pravna podlaga), prav tako, da jih ne silite v testiranja in t.i. cepljenje proti Covid-19 (saj tudi za to ne obstaja nobena pravna podlaga), sicer bomo v nasprotnem primeru primorani ukrepati ter zdravje naših in vaših otrok ter vseh ostalih odraslih oseb, ki na kakršenkoli način sodelujejo v vzgojno izobraževalnem sistemu zaščititi na pristojnem sodišču,” je zapisano v elektronskem sporočilu, ki ga je Civilna iniciativa slovenskih pravnikov poslala slovenskim ravnateljicam in ravnateljem. “Zgrožen sem nad vašim dopisom, ki je neodgovoren, strahopeten in verjetno tudi politikantski poskus izvajanja pritiska na ravnatelje,” pa jim je odgovoril eden izmed ravnateljev.

Ne le, da Civilna iniciativa slovenskih pravnikov (CISP) vrši nad ravnatelji nedopustne pritiske ter jim pravzaprav tudi direktno grozi s sodiščem, pač pa tudi spodbuja k nasprotovanju protikoronskim ukrepom, kot je na primer nošenje mask v šolah. Ne, to ni deja vu, res smo vse to že slišali in lansko jesen se za šolarje to ni prav dobro končalo, saj so se zaradi naglega porasta okužb morali nato šolati od doma. Je morda tudi letos to cilj raznih sindikatov, civilnih iniciativ in drugih pomagačev leve opozicije, ki ji pride prav čisto vsak izgovor, da lahko besni nad “nesposobno” vlado, ki je na koncu seveda kriva za vse. Res je nekaj gnilega v naši deželi, nobenega – sploh med epidemijo – še kako potrebnega konstruktivizma, le destrukcija in še to z enim samim bednim, patetičnim namenom, zrušiti aktualno vlado, da bi se lahko tranzicijska levica vrnila na svoje položaje. Virus ni nič hudega, samo da ni Janez Janša. No, če se že vladi očita, da pred šolskim letom ne daje navodil, za CISP tega ne moremo trditi – vemo pa tudi, kam bodo tovrstna navodila pripeljala.

Civilna iniciativa slovenskih odvetnikov je v elektronskem sporočilu ravnateljice in ravnatelje pozivala, da “z vso resnostjo in odgovornostjo preberete naš dopis, v katerem smo natančno opozorili na številna neskladja s številnimi zakoni in tudi USTAVO. Na podlagi vsega zapisanega vztrajamo, da morajo ravnatelji spoštovati temeljne človekove pravice in svoboščine, ki izhajajo iz Ustave RS in tudi pravice učiteljev kot pacientov, ki izhajajo iz ZPacP ter iz vseh relevantnih mednarodnih pogodb.” Zapisali so še, da se morajo držati zakonskega okvira pristojnosti in nalog, zanje predvidenih v zakonih ZZ in ZOFVI ter da se glede na vse navedeno pričakuje, da se nemudoma preneha s prakso siljenja vseh, tudi zdravih zaposlenih, v obvezno testiranje na SARS-CoV-2 in pogojevanem zaposlitve z opravljenim testiranjem oziroma z grožnjami z odpovedjo delovnega razmerja. “Pozivamo vas, da se vzdržite kakršnihkoli pritiskov na otroke in starše, vzgojitelje in učitelje, da od otrok, vzgojiteljev in učiteljev ne zahtevate nošenje zaščitne maske v šoli in šolskem okolišu (saj kot rečeno, za to ne obstaja nobena pravna podlaga), prav tako, da jih ne silite v testiranja in t.i. cepljenje proti Covid-19 (saj tudi za to ne obstaja nobena pravna podlaga), sicer bomo v nasprotnem primeru primorani ukrepati ter zdravje naših in vaših otrok ter vseh ostalih odraslih oseb, ki na kakršenkoli način sodelujejo v vzgojno izobraževalnem sistemu zaščititi na pristojnem sodišču,” so še pozvali in se poslovili s prijaznimi pozdravi.

Upoštevanje priporočil CISP bi epidemiološko sliko še poslabšalo in sami bi postali soodgovorni tudi za povečano število zbolelih in umrlih
Mail nam je poslal ravnatelj ene izmed ljubljanskih gimnazij, ki je Civilni iniciativi slovenskih pravnikov tudi odgovoril. “Zgrožen sem nad vašim dopisom, ki je neodgovoren, strahopeten in verjetno tudi politikantski poskus izvajanja pritiska na ravnatelje,” je ogorčeno poudaril in jim pojasnil, da je dopis neodgovoren, ker v ničemer ne rešuje in niti ne poskuša reševati problemov povezanih s covidom-19. “Še več, upoštevanje vaših priporočil bi epidemiološko sliko še poslabšalo in sami bi postali soodgovorni tudi za povečano število zbolelih in umrlih, Strahopetni ste, ker se skrivate (in s tem skrivate lastno odgovornost) za anonimen elektronski naslov,” je opozoril. Sporočil jim je, da bi od “kvazi odvetniške iniciative” upravičeno pričakovali vsaj podpis njihovega koordinatorja. “Verjetno politikantski ste, ker svoje politično nasprotovanje vladi in njenim ukrepom enostavno in posplošeno razglašate za protizakonito in protiustavno. Če vas zanima moje mnenje. Zavzemam se za cepljenje vseh zaposlenih, razen tistih ki ne morejo biti celjeni zaradi zdravstvenih razlogov. Ti se pač morajo testirati. Nošenje mask pa sploh ne more biti vprašljivo,” je še izpostavil in dodal, da njihov dopis, priporočila in prikrite grožnje v celoti zavrača. Za razliko od CISP se je ravnatelj nestrahopetno podpisal – odločili smo se, da njegovo ime shranimo v uredništvu.

Sara Bertoncelj