fbpx

Razkrivamo skrivnostne posle za nakupom nepremičnine v Škofijah, kamor želi vlada naseliti migrante

Morda ste mislili, da je vlada v Škofijah našla neko staro podrto nepremičnino, v katero bodo naselili migrante in da nič drugega pri tej zgodbi ne smrdi. Pa temu ni tako. Zgodba novih lastnic nepremičnine v Škofijah, Maje Subotić in Mateje Dežman Brili, je tako neverjetna, da se vam od vsega lahko kar zvrti. Prvo vprašanje, ki se postavi normalnemu človeku, je, iz kje sta 29-letnica in 33-letnica potegnili 405.000 evrov, drugo pa, katera banka jima je dala pol milijonski kredit.

Začnimo pri začetku. Lastnik nepremičnine v Škofijah je bilo podjetje Hypo leasing, ki je nepremičnino zastavilo nekdanji Volksbank, ki danes nosi ime Sberbank. Ta je leta 2011 Hypo leasingu dala 2.100.000 evrov kredita, Hypo pa je za posojilo jamčil z nepremičnino v Škofijah in še z nekaterimi zemljišči v Celju. Prevrtimo v sedanjost; 12. julija 2016 sta solastnici te nepremičnine postali Maja Subotić (2/5) in Mateja Dežman Brili (3/5). Neznani imeni v slovenskem prostoru.

Kdo sta Subotićeva in Dežman Brilijeva?
Kdo sta omenjeni mladi dami, ne ve nihče. O prvi (Subotić) ne vemo praktično nič, medtem ko je Brilijeva direktorica podjetja Pravna hiša, d. o. o., kateremu so 8. novembra 2016 zaprli bančni račun, 25. februarja 2017 pa se je začel postopek za dodelitev statusa “davčni neplačnik”. Od kje torej damama denar, da sta kupili nepremičnino, ki je po GURS-u ocenjena na 800.000 evrov? Poglejmo. Vpis lastninske pravice sega v julij leta 2016, že aprila istega leta (13. aprila 2016) pa je na nepremičnine v lasti sorodnikov Subotićeve in Brilijeve Sberbank prilepila hipoteko. Vrednost hipoteke znaša 405.000 evrov.

Zanimivo je, da nista imeli dami ničesar za zastaviti banki, zato so nepremičnine zastavili njuni sorodniki. Stanovanje v Ljubljani, vredno 70.000 evrov, je zastavil kar oče Subotićeve, medtem ko sta Slavko Brili in Sonja Brili zastavila kar celo zaščiteno kmetijo z okoli 40 pripadajočimi zemljišči. Poudariti moramo, da se v tej fazi v javnosti lokacija na Škofijah niti ni omenjala kot naselitveni center za migrante. Logično vprašanje, ki sledi, je torej, zakaj so družine teh dveh žensk zastavile vse, kar imajo v lasti, za nakup lokacije v Škofijah?! Še bolj skrb zbujajoče pa je, katera banka bi dala 400.000 evrov kredita za nakup popolnoma neperspektivne nepremičnine? Če greste danes na banko in zaprosite za kredit v višini 400.000 evrov, s tem da je vaše podjetje davčni neplačnik, vas bodo najmanj kar je zabrisali čez vrata.

Omeniti velja tudi, da hipoteka ni vpisana le na nepremičninah v lasti sorodnikov Brilijeve in Subotićeve. Vpisana je tudi na nepremičnino v Škofijah. Banka je torej še pred nakupom vedela, da bosta gospe nepremičnino tudi zares kupili? Na ministrstvo za notranje zadeve smo poslali zahtevo za izročitev najemne pogodbe, a do zaključka redakcije odgovora nismo prejeli. Jasno je, da Sberbank ne bi nikoli dala tako velikega kredita, če ne bi vedeli, da bo odplačan. Hudič je torej, tako kot vedno, v podrobnostih.

Kako sta vedeli, da bo država najela ravno to nepremičnino?
Obstajata torej dve razlagi. Prva je, da sta Subotićeva in Brilijeva jasnovidni in da jih na banki ne zanima denar. A ker je prvo in drugo nemogoče, se moramo obrniti k alternativnim razlagam. Najbolj verjetno je, da sta Brilijeva in Subotićeva le lutki nekoga, ki je vedel, da bo na tej lokaciji vzpostavljen migrantski dom. Poglejmo dejstva. Subotićeva in Brilijeva morata 405.000 evrov kredita odplačati do 31. marca 2031, kar skupno z obrestmi znaša slabih 3.000 evrov mesečno. Za najem nepremičnine pa bo država plačevala 7.000 evrov mesečno. To pomeni, da bo Subotićevi in Brilijevi ostalo dobrih 4.000 evrov mesečno. Odplačali bosta dolgove do banke in ob tem še mastno zaslužili. A nič od tega ni mogoče brez predhodne informacije, kje bo stal migrantski dom.

Dvomimo tudi, da je pri tej zgodbi denar fizično zamenjal roke. Bolj verjetno je, da sta lastnici prevzeli dolgove Hypo leasinga do Sberbank. Sberbank najbrž ne bi šla v kreditiranje, če ne bi vedela, da bo dolg poplačan. Ob tem, da je plačnik država, da je Sberbank že tako “de facto” lastnica nepremičnine in da so sorodniki Brilijeve in Subotićeve zastavili vse svoje premoženje, nima banka ničesar za izgubiti. Kmečka pamet vam pove, da banka ne bi nikoli dala tako velikega kredita za eno stanovanje in nekaj kmetijskih zemljišč in ob predpostavki, da dami ne zaslužita dovolj, da bi pokrili en obrok tega kredita. 

Prav tako pomembno vprašanje je, zakaj ni država sama kupila nepremičnine? Namesto 7.000 evrov mesečno bi lahko plačevali 3.000 evrov mesečno banki in na koncu bili lastniki nepremičnine. V tej zgodbi je 4.000 evrov mesečno preveč in pomembno bi bilo ugotoviti, kdo ima od tega koristi. Močno dvomimo, da sta Maja Subotić in Mateja Dežman Brili velemojstrici zakulisnih iger. A glede na postopek prodaje, ki je tako kompleksen, da se človek v njem izgubi, je odkrivanje prave osebe za vso to zgodbo nočna mora. Jasno pa ostaja, da je nekdo moral že veliko pred javnostjo vedeti, da bo migrantski center stal prav na Škofijah. Že do zdaj v postopku prodaje smrdi toliko stvari, da bi se morali državljani resno vprašati, kdo migrantsko krizo izkorišča za dober zaslužek, ki ga boste plačali vi – slovenski davkoplačevalci in davkoplačevalke. Da niti ne omenimo visokega tveganja korupcije v tem primeru.

S. D.