fbpx

Razvpiti vodja NPU Muženič razrešen, namesto njega bo preiskovalni urad vodil Lamberger – je razlog v tem, da je Muženič preiskavo ventilatorjev in mask prepustil izterjevalcu?

Odstavljeni direktor NPU Darko Muženič (Foto: STA)

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner je danes s položaja direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) razrešil Darka Muženiča. Za v. d. direktorja preiskovalnega urada je imenoval Igorja Lambergerja, so v sporočilu za javnost navedli na spletni strani policije.

Kot so na policiji spomnili v sporočilu za javnost, lahko generalni direktor policije na podlagi zakona o organiziranosti in delu v policiji in zakona o javnih uslužbencih direktorja NPU razreši s položaja v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj, ne glede na razloge, ki so našteti v tem zakonu.

Travner je za čas izvedbe javnega natečaja in do imenovanja direktorja NPU za v. d. direktorja urada imenoval Igorja Lambergerja. Na policiji so navedli, da je bil Lamberger od leta 2002 do leta 2005 vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije, nato pa je med letoma 2005 in 2014 delal kot predavatelj na Višji policijski šoli, predaval pa je tudi na Fakulteti za varnostne vede. Med letoma 2014 in 2019 je delal kot namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, do imenovanja za v. d. direktorja NPU pa je bil zaposlen v službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi.

Muženič preiskavo nakupa mask prepustil nekdanjemu izterjevalcu
Muženič je premeščen v vodstvo policije. NPU, ki deluje znotraj uprave kriminalistične policije, je vodil od junija 2019. Muženič je zunanji in notranji javnosti znan po svoji strokovnosti in suvereni politiki vodenja, so v sporočilu za javnost navedli na policiji. A očitno so bile informacije o Muženiču vendarle drugačne, kot pravi uradno sporočilo policije. Kot poroča Škandal24, iz policije prihajajo zanimive informacije, konkretneje iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki ga vodi Darko Muženič, tisti policijski šef, ki ga je znani ekonomist dr. Rado Pezdir popolnoma deklasiral pri preiskavi pranja iranske milijarde v takrat državni NLB, potem pa nedejavnost Muženičeve ekipe zaradi suma storitve kaznivega dejanja še naznanil speciliziranim državnim tožilcem.

Po naših zanesljivih informacijah je Muženič preiskavo nakupa mask in ventilatorjev prepustil policistu, ki je postal javnosti znan, ko se je ukvarjal z izterjevalskimi posli. Gre za Mitjo Gregorca, ko so leta 2010 pri časniku Finance razkrili njegove rabote, za katere, kot so zapisali v članku z naslovom Dopoldne kriminalist, popoldne izterejevalec, sploh ni imel soglasja Generalne policijske uprave (GPU), citiramo: “Na generalni policijski upravi (GPU) so Gregorcu dovoljenje za davčno svetovanje zavrnili – ta je policijo zato tožil zaradi “procesnih napak”, ker mu ni omogočila, da se v postopku izreče, a je, kot nam je povedal, tožbo izgubil.” 

Znotraj NPU je slišati, da je Gregorc v zasebnem času podjeten mož, poleg izterjav naj bi se v preteklosti loteval tudi “pridelave” alkoholnih pijač. Gre sicer za silno ambicioznega policista, po mnenju naših sogovrnikov pa je svoj domet že večkrat precenil, kot denimo v primeru izterjevalskega posla, od katerega je moral odstopiti, tudi, ko je ob zadnjem razpisu za šefa NPU kandidiral za to visoko funkcijo. Neuspešno, nekdanji minister Boštjan Poklukar takrat ni izbral nikogar.

Demokracija

Direktor NPU Darko Muženič (Foto: STA)