Rdeča zvezda je bila na današnji dan leta 1991 poražena – Teritorialna obramba dobila glavne boje in zasedla mejne prehode

Meja, vojna za Slovenijo (Foto: Facebook)

Na današnji dan leta 1991 je postalo jasno, da je rdeča zvezda, med drugim simbol agresorske JLA, v Sloveniji dokončno poražena. Teritorialna obramba je dobila vse glavne boje in zasedla mejne prehode. Za vas pa pripravljamo pregled dogodkov, ki so se zgodili na današnji dan, na nekaterih lokacijah so se zadeve po več dneh napetosti umirile, na nekaterih pa se je še pozno v noč nadaljevalo streljanje.

Tudi četrti julij leta 1991 se je v slovensko zgodovino zapisal kot pomemben dan, postalo je namreč jasno, da je rdeča zvezda, med drugim simbol agresorske Jugoslovanske ljudske armade, dokončno poražena. Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je bil v tem času obrambni minister, se je dogodkov na družbenem omrežju Twitter spomnil takole: “Na današnji dan pred 28 leti smo imeli dobljene vse glavne boje v vojni za obrambo osamosvojene Slovenije. Rdeča zvezda kot simbol JNA je bila poražena, slovenska kokarda na kapah naše slovenske vojske je vstala zmagovita.”

JLA množično zapuščala Slovenijo
Že kmalu po polnoči so tankovske kolone pri Središču na Muri zapustile Slovenijo, a nekateri so vztrajali pri agresiji. Ponoči so pripadniki JLA v Mariboru napadli vozilo civilne policije, pri čemer je bil en policist ranjen, policist Robert Hvalc pa je v napadu izgubil življenje. Minister za notranje zadeve Igor Bavčar je zjutraj izdal ukaz za zavarovanje meje in do poldneva so bili vsi mejni prehodi že pod nadzorom Teritorialne obrambe. V mariborski vojašnici Franca Rozmana Staneta se je vdalo 150 vojakov, med drugim je bilo tam še 80 niških specialcev in 20 pripadnikov zvezne policije.

Vojna za Slovenijo (Foto: Twitter)

Tudi poveljnik Grujović, ki je grozil z razstrelitvijo 7,2 milijona litrov goriva, se je umiril
Poveljnik Dragomir Grujović je še pred poldnevom naznanil, da ni razloga za strah, če ne bo napaden. Spomnimo, prav ta srbski poveljnik je več dni grozil z razstrelitvijo skladišča s 7,2 milijona litrov goriva v Puščavi pri Mokronogu. Zoper njega je bila leta 1994 zaradi vojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo in poskus umora spisana obtožba, leta 1997 je bil zanj odrejen pripor, leta 2007 pa je bila razpisana mednarodna tiralica. A kot so pred časom poročale Slovenske novice, Grujović še ni stopil pred sodnika, v primeru, da bi dejanja priznal, pa je zanj pripravljena ponudba petnajstih let zaporne kazni. Svoboden je le v domači Srbiji, kjer velja za junaka, po mnenju nekaterih pa bi mu morali soditi na mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu.

Dragomir Grujović (Foto: Facebook)

Na posameznih lokacijah se je streljanje še nadaljevalo
Proti večeru so se pričele umikati tankovske kolone iz Dravograda, ena se je vrnila v Maribor, druga pa se je odpeljala proti Varaždinu. Tudi na Brniku so tanke pričeli nakladati na vlačilce, tam pa so našli tudi truplo Petra Petriča, pripadnika TO. V Novem mestu se je malo pred polnočjo slišalo streljanje, močno streljanje pa se je ob polnoči pričelo tudi v vojašnici na Vrhniki.

Rok Krajnc

 • Prav zanimivo !
  Na današnji dan, smo v ranjki Jugoslaviji praznovani Dan borca.

 • pajot

  Žal je rdeča zvezda preživela. V glavah zombijev in njihovega poveljnika.

 • montyamp

  Šla je Slovenija iz balkana , balkan pa nazaj v Slovenijo .

 • montyamp

  Žveplenega na kandelaber , včeraj , lani , predlani , ………………

 • RATATA

  #Nadanašnjidan
  Do 4.7.1991 je Teritorialna obramba zasedla vse mejne prehode.
  Enote JLA se vračajo v vojašnice in na Hrvaško, za njimi pa ostane razdejanje: poškodovana cestišča, porušene hiše, uničeni mejni prehodi…
  ##enote JNA se vračajo domov, v preostanek SFRJ – na Hrvatsko, ki še do preteka 3 mesečnega moratorija ni “raskinula veze sa sfrj” / se še ni odcepila.
  To je storila šele 08.10.1991, kar je vklesano v kamnito ploščo…. in takrat, z razglasitvijo “u podrumu INA-a” postala nezavisna hrvatska država##

  …” f.tudjman …….. je (našo vlado) spodbujal z “zajedno ćemo” in jo hkrati ustavljal, dokler ni še zadnjega vodstvenega položaja na zvezni ravni prevzel njegov človek = Po predsedniku ZIS,
  zunanjem ministru,
  šefu tajne službe
  in šefu JLA,
  je tik pred dnevom, ko je slovesno “dovolil” Ljubljani:
  “Sutra ćemo!”,
  prevzel položaj predsednika zveznega predsedstva njegov človek – Stipe Mesić (edini, ki je po zmagi Slovencev nad JLA glasoval proti že dogovorjenemu umiku / begu JLA iz samostojne, suverene države Slovenije!).

  Ko je Tudjman končno imel v rokah vse vzvode odločanja na zvezni ravni, je začel izvajati perfektno zamišljeni proces:

  Demosovce je poklical na sestanek na Otočec (Sic. !!! nepojmljivo….) in razglasil: Sutra ćemo. Zajedno…

  Ljubljana je končno lahko sprožila še zadnje potrebne korake za dolgo odlašano razglasitev osamosvojitve, ki se je izvršila dne 26. 6. 1991 – TODA SAMO V LJUBLJANI. Od toliko pričakovane in opevane hrvaške razglasitve “zajedno”, je ostalo le, kar je naslednji dan v svojem časopisu objavil Guardianov novinar Jan Traynor:
  “By contrast with the Slovene declaration, the Croatian statement appeared to be more gesture than substance. A senior adviser to President Franjo Tudjman of Croatia said that the independence declaration should not be taken literally. ‘It’s just a declaration. Everything remains the same.’”

  Tako je angleški novinar iz ust Tudjmanovega odposlanca izvedel za prevaro. Vprašanje pa je, če je hkrati tudi opazil in razumel, za kaj je dejansko šlo v prevari…
  ….. Zagotovo pa se je urbi et orbi izkazalo, da se Slovenija in Hrvatska nista osamosvojili hkrati, niti ne na dan, ki ga danes praznuje Slovenija, ko je po poteku trimesečnega moratorija Zagreb razglasil osamosvojitev (8. 10. 1991 – “Raskid državnopravnih sveza sa bivšom državom”! vklesano v kamen pred stavbo, v kleti katere so to izvršili…), v Ljubljani pa to ni bilo potrebno, saj je “brionski moratorij” doletel Hrvatsko kot del SFRJ, in je taka ostala ves čas moratorija, Slovenijo pa kot že osamosvojeno suvereno državo (in kot udeleženko tripartitne meddržavne konference tudi uradno de facto priznano!)

 • tramal

  Kakšna jna.To je bila srbska drhal ,ki se je borila proti Sloveniji,ker vsi ostali iz drugih republik so prvi dan šli domov.

 • RATATA

  SLOVENSKI VOJAK
  Zmagovalec na Soči, general feldmaršal Borojević de Bojna
  – Slavni vojak cesarske vojske (v času habsburške monarhije je bila vojska osebna suverenova stvar, domobranci v cislajtanskih deželah in honved v kraljevini Ogrski pa so bile deželne brambovske enote) je po zmagi ob odhodu s svojega poveljniškega položaja v Videm, nagovoril zbrane Postojnčane:

  “Povejte ljudstvu, da ga ne bom pozabil in da bom na najvišjem mestu opozarjal, kako mirno in vdano je nosilo vse naše še tako težke naredbe. Povem, da smo pogosto dobili poročilo: ta ali ona točka je v nevarnosti. Vselej sem vprašal, kateri polk stoji tam. In če se mi je javilo, da stoji tam polk številka 17, 27, 87 ali 97, sem vselej rekel: “smo lahko brez skrbi”. In če bi bil jaz še vojskovodja in bi bila slovenska zemlja dovolj velika, vzel bi samo slovenske vojake.”

  http://www.domovinasospomini.eu/blog/2019/07/01/general-feldmarsal-boroevich-de-bojna/

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!