Rdeča zvezda je bila na današnji dan leta 1991 poražena – Teritorialna obramba dobila glavne boje in zasedla mejne prehode

Meja, vojna za Slovenijo (Foto: Facebook)

Na današnji dan leta 1991 je postalo jasno, da je rdeča zvezda, med drugim simbol agresorske JLA, v Sloveniji dokončno poražena. Teritorialna obramba je dobila vse glavne boje in zasedla mejne prehode. Za vas pa pripravljamo pregled dogodkov, ki so se zgodili na današnji dan, na nekaterih lokacijah so se zadeve po več dneh napetosti umirile, na nekaterih pa se je še pozno v noč nadaljevalo streljanje.

Tudi četrti julij leta 1991 se je v slovensko zgodovino zapisal kot pomemben dan, postalo je namreč jasno, da je rdeča zvezda, med drugim simbol agresorske Jugoslovanske ljudske armade, dokončno poražena. Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je bil v tem času obrambni minister, se je dogodkov na družbenem omrežju Twitter spomnil takole: “Na današnji dan pred 28 leti smo imeli dobljene vse glavne boje v vojni za obrambo osamosvojene Slovenije. Rdeča zvezda kot simbol JNA je bila poražena, slovenska kokarda na kapah naše slovenske vojske je vstala zmagovita.”

JLA množično zapuščala Slovenijo
Že kmalu po polnoči so tankovske kolone pri Središču na Muri zapustile Slovenijo, a nekateri so vztrajali pri agresiji. Ponoči so pripadniki JLA v Mariboru napadli vozilo civilne policije, pri čemer je bil en policist ranjen, policist Robert Hvalc pa je v napadu izgubil življenje. Minister za notranje zadeve Igor Bavčar je zjutraj izdal ukaz za zavarovanje meje in do poldneva so bili vsi mejni prehodi že pod nadzorom Teritorialne obrambe. V mariborski vojašnici Franca Rozmana Staneta se je vdalo 150 vojakov, med drugim je bilo tam še 80 niških specialcev in 20 pripadnikov zvezne policije.

Vojna za Slovenijo (Foto: Twitter)

Tudi poveljnik Grujović, ki je grozil z razstrelitvijo 7,2 milijona litrov goriva, se je umiril
Poveljnik Dragomir Grujović je še pred poldnevom naznanil, da ni razloga za strah, če ne bo napaden. Spomnimo, prav ta srbski poveljnik je več dni grozil z razstrelitvijo skladišča s 7,2 milijona litrov goriva v Puščavi pri Mokronogu. Zoper njega je bila leta 1994 zaradi vojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo in poskus umora spisana obtožba, leta 1997 je bil zanj odrejen pripor, leta 2007 pa je bila razpisana mednarodna tiralica. A kot so pred časom poročale Slovenske novice, Grujović še ni stopil pred sodnika, v primeru, da bi dejanja priznal, pa je zanj pripravljena ponudba petnajstih let zaporne kazni. Svoboden je le v domači Srbiji, kjer velja za junaka, po mnenju nekaterih pa bi mu morali soditi na mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu.

Dragomir Grujović (Foto: Facebook)

Na posameznih lokacijah se je streljanje še nadaljevalo
Proti večeru so se pričele umikati tankovske kolone iz Dravograda, ena se je vrnila v Maribor, druga pa se je odpeljala proti Varaždinu. Tudi na Brniku so tanke pričeli nakladati na vlačilce, tam pa so našli tudi truplo Petra Petriča, pripadnika TO. V Novem mestu se je malo pred polnočjo slišalo streljanje, močno streljanje pa se je ob polnoči pričelo tudi v vojašnici na Vrhniki.

Rok Krajnc