fbpx

Rdeči zločinci z lažmi in sovraštvom onečastili žrtve revolucije v Grahovem

Predstavniki t. i. gibanja za aktivno državljanstvo Puntarji so se včeraj ob obletnici začetka 2. svetovne vojne na slovenskih tleh v Grahovem poklonili “žrtvam nacizma”, ob tem pa po Grahovem pri Cerknici paradirali z borčevsko oz. komunistično ikonografijo. Pridružil se jim je tudi predsednik Zveze borcev NOB Tit Turnšek. Čeprav naj bi se prvotno poklonili žrtvam okupatorja oz. udeležencem NOB, pa niso mogli brez sovraštva in so se spravili nad skromno spominsko ploščo, na kateri so napisana imena padlih domobrancev, tudi znamenitega pesnika Franceta Balantiča.

Spomnimo. Na slovesnosti ob blagoslovu spomenika domobrancem 6. aprila 2014 se je v Spominskem parku v Grahovem zbralo več sto ljudi iz vse Slovenije, med njimi tudi številni politiki. Slovesnost je potekala mirno. Med udeleženci komemoracije je bila tudi Tilka Jesenik Balantič, sestra pesnika Franca Balantiča, katerega spomenik prav tako stoji v Spominskem parku Grahovo. Tedanjo slovesnost ob odkritju spomenika domobrancem, padlim 24. novembra 1943, je sicer vodil duhovnik Maks Ipavec, župnik v Begunjah pri Cerknici. Med pridigo je ponovil besede predsednika Nove Slovenske zaveze Petra Sušnika, da gre za spomenik 32 domobrancem, ki so novembra 1943 umrli v požgani postojanki, ki “nikogar ne poveličuje, pa tudi nikogar ne obsoja”.

Branili temeljno civilizacijsko pravico do groba
Tedanje slovesnosti so se udeležili tudi številni politiki, med drugim predsednik SDS Janez Janša, predsednica NSi Ljudmila Novak, predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm, evropski poslanec Lojze Peterle, vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, predsednik sveta SDS France Cukjati in župan občine Cerknica Marko Rupar. Slavnostni govornik je bil Anton Drobnič, nekdanji predsednik društva Nova Slovenska zaveza. Predsednik SDS Janša je po slovesnosti na družbenem omrežju Twitter zapisal, da so šli danes v Grahovo, ker branijo temeljno civilizacijsko in ustavno pravico do dostojanstva, groba in spomina ter se ne dajo “ustrahovati zagovornikom zločina, njihovi propagandi in lažem”. Dodal je, da so molili tako za žrtve kot njihove rablje, kajti samo to je lahko temelj iskrene in trajne sprave v slovenskemu narodu. Zaradi groženj in nasprotovanj je bilo namreč že nekaj časa pred omenjeno slovesnostjo precej napeto, saj so skušali borčevski komunistični krogi preprečiti slovesnost, tudi z represijo.

Nova Slovenska zaveza (NZS) je ob tej priložnosti izdala tudi zbornik z naslovom Grahovo 1943 – 2014, kjer so zbrani zapisi, ki opisujejo medvojne dogodke. Spomenik pa je postavila na lastni zemlji, ob tem so pridobili tudi dovoljenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. S postavitvijo spomenika padlim domobrancem pa je NSZ naletela na veliko nasprotovanje dedičev komunističnih zločincev, predvsem ZZB NOB, ki se še danes ni sprijaznila s postavitvijo tamkajšnjega spominskega zidu. Zato tudi takšno sramotneje t. i. puntarjev včeraj v Grahovem.

Zločinci z lažmi netili sovraštvo
In kaj se je dogajalo? Kakor je razvidno iz fotogalerije, je šlo za pravcato komunistično manifestacijo, prevladovale so rdeče zastave in totalitarni simboli, medtem ko so udeleženci v glavnem kazali mrke obraze, ki so izžarevali sovraštvo. Tudi zato so k spominski plošči primaknili nekakšno kartonsko upodobitev Leona Rupnika, Erwina Rösenerja in škofa Gregorija Rožmana, spodaj pa napis: “Ti trije zločinci in njihovi pomagači so krivi vaše smrti.” So to namenili padlim domobrancem ali partizanom? Kakorkoli že, gre za še en produkt opranih in indoktriniranih možganov pod sponzorstvom izrojene levice.

Predsednik Zveze združenj NOB Tit Turnšek še vedno molči o pobojih. (foto: STA)

Ob tem naj spomnimo, da je bila manifestacija izvedena v neposredni bližini grahovske cerkve, ki je bila med vojno porušena zaradi partizanskega napada, kraj pa je ostal brez župnijske cerkve, ki je bila zgrajena šele po osamosvojitvi Slovenije. Že leta 1970, ko se je odnos med Cerkvijo in komunistično oblastjo po podpisu beograjskega protokola (1966) nekoliko otoplil, je bil narejen načrt izgradnje cerkve, vendar je krajevna oblast temu ostro nasprotovala. Župljani Grahovega so tako novo cerkev dočakali šele leta 2000, ko jo je blagoslovil tedanji ljubljanski nadškof Franc Rode.

Skratka, omenjeno zborovanje bi lahko mirno uvrstili ob bok zborovanjem neonacistov!

Demokracija