Haaško sodišče prisluhnilo Hrvatom, bo odgovornost za katastrofo moral prevzeti Pahor?

Piranski zaliv. Foto: Wikimedia commons

Četudi se je zdelo, da bo arbitražno sodišče v Haagu včeraj nadaljevalo in morda celo odločilo o koncu ozemeljskega – predvsem pa morskega – spora med Hrvaško in Slovenijo, je današnje sporočilo iz Haaga šokantno za Slovenijo: odločanje o ozemeljskem sporu – torej tudi o Piranskem zalivu – je suspendirano.

Arbitražno sodišče je navsezadnje prisluhnilo tudi Hrvatom, saj so se sodniki odločili, da bodo najprej preučili pravne posledice lanske odločitve Hrvaške, da izstopi iz arbitražnega procesa. Kot so sporočili iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, bo v vmesnem času odločanje o ozemeljskem sporu med državama suspendirano. To pa lahko dolgoročno pomeni tudi zaključek zgodbe, ki se je do nekega trenutka zdela celo ugodna za Slovenijo.

“Sodišče bo zdaj začelo odločanje glede pravnih implikacij zadev, ki so pojasnjene v pismih Hrvaške s 24. julija in 31. julija 2015. V tem času odločanje sodišča o sporu o meji na kopnem in na morju ostaja prekinjeno,” je navedeno v sporočilu za javnost.

“Arbitražno sodišče še zmeraj dela, od 31. julija lani pa ni sprejelo nobene nove odločitve, saj preučuje okoliščine, na osnovi katerih bo lahko sprejemalo nadaljnje odločitve o predmetu spora,” se je slovenski predsednik Borut Pahor ob koncu srečanja s predsednikoma Hrvaške in Avstrije odzval na današnje sporočilo iz Haaga in obenem izpostavil pričakovanje, da bo arbitražno sodišče končalo svoje delo in sprejelo pravnomočno odločitev o poteku meje med Hrvaško in Slovenijo.

Za usodo sporazuma smo krivi sami
Kritična točka pri odločanju arbitrov je seveda nastala, ko so v javnost prišli posnetki dogovarjanj med slovenskim arbitrom Jernejem Sokolcem in agentko Simono Drenik. Že tedaj so iz diplomatskih virov prišle besede, da smo si za usodo arbitražnega sporazuma krivi kar Slovenci sami, ker smo v Slovenijo kljub evropskim sankcijam povabili ruskega predsednika vlade Dimitrija Medvedjeva.

Da pa nesreča nikoli ne počiva, je pretekli teden dokazal prav slovenski predsednik Borut Pahor, ki je pred odločanjem sodnikov v Haagu javno povabil predsednika Rusije Vladimirja Putina na letošnjo spominsko slovesnost pod Vršičem. Takoj je bilo jasno, da niti zvezi Nato niti Američanom to ne bo všeč. Da je predsednik Pahor s tem ogrozil tudi arbitražni sporazum, pa je jasno danes po sporočilu iz Haaga.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je na novinarski konferenci po srečanju treh predsednikov v Varaždinu ponovila stališče Hrvaške, da je arbitražni postopek nepovratno kompromitiran ter da se mora arbitražno sodišče razpustiti. Kot je dodala, nihče ne trdi, da problem meje ne obstaja, a rešitev zanj je treba poiskati v dvostranskih pogajanjih. Prepričana je, da bosta prijateljski in sosednji državi našli rešitev, ki bo v dobro njunih prebivalcev. Obenem je opozorila, da bi enostranska odločitev arbitražnega sodišča lahko pripeljala do novih incidentov v Piranskem zalivu, poroča STA.

Si je sodišče res samo vzelo čas?
“Povsem normalno je, da si je arbitražno sodišče vzelo nekaj časa za presojo,” je premier Miro Cerar poudaril danes v Bruslju v odzivu na današnje sporočilo sodišča, da bo preučilo pravne posledice lanske odločitve Hrvaške, da izstopi iz arbitražnega procesa in da bo v vmesnem času odločanje o ozemeljskem sporu med državama ostalo prekinjeno.

Slovenija tako zdaj po Cerarjevih besedah po izčrpni predstavitvi argumentacije v četrtek v Haagu čaka na odločitev o tem, ali in kako se bo postopek nadaljeval. Pri tem je premier ponovil, da verjame, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo ter da bo neodvisno in nepristransko sprejelo odločitev, ki bo zavezujoča za obe strani.

O tem, kdaj lahko Slovenija pričakuje odločitev o tem, ali bo sodišče nadaljevalo delo, premier ni želel ugibati.

U. U.