Rezultat katastrofalnega Cerarjevega kadrovanja v brežiški bolnišnici; Visoki dolgovi in grožnje z ukinitvijo, direktorica pa molčala in na hitro odstopila

Milojka Kolar Celarc (Foto: STA)

Pred natanko letom dni smo poročali, da je vlada Mira Cerarja s svojim kadrovskim cunamijem udarila tudi po zdravstvu in razburkala utečene vode v Posavju, v tamkajšnji brežiški splošni bolnišnici, ko se je moralo po osmih letih dokaj uspešnega vodenja posloviti staro vodstvo na čelu z direktorjem Draženom Levojevićem. Namesto njega je vlada pod vodstvom SMC na položaj vodje bolnišnice imenovala Natašo Avšič Bogovič. Hčerka nekdanjega poslanca stranke LDS, Jožeta Avšiča, ni imela nikakršnih izkušenj za vodenje tako pomembnega zavoda, ki pokriva približno 70 tisoč prebivalcev v posavski regiji, na položaj direktorice pa se je povzpela s pomočjo poslanca Igorja Zorčiča in tamkajšnjega lokalnega odbora stranke SMC. Takrat so Cerarjevi obljubljali, da bo Avšič Bogovičeva manjko izkušenj uspešno nadomestila ob močni podpori stranke in z vlaganji v razvoj nujnih programov. A to je bil račun brez krčmarja. Leto dni pozneje Avšič Bogovičeva beži iz bolnišnice, saj je včeraj svetu zavoda nepričakovano ponudila odstop, ob tem pa pridelala kar slabega pol milijona evrov dolga. Zaradi rdečih številk zdaj brežiški splošni bolnišnici grozi, da jo bodo preprosto ukinili – in jo priključili novomeški.
Naj spomnimo. Nekdanji direktor brežiške bolnišnice Dražen Levojević je moral položaj zapustiti potem, ko je Cerarjeva SMC postavila “svoj” svet zavoda. Poročali smo, da je po neuradnih informacijah Levojević kandidaturo za mesto direktorja sicer ponovno podal, a ni bil izbran za novi mandat, čeprav je bolnišnico relativno uspešno vodil kar osem let, v času hude gospodarske krize, ko je bilo vladnega denarja za nadaljnji razvoj zdravstvenih storitev iz leta v leto manj. Niti kadrovskih menjav v Brežicah je vlekel brežiški poslanec SMC Igor Zorčič, katerega žena je odvetnica Nataša Zorčič Vrečar, ki je po podatkih Erarja (pred tem Supervizorja) v času vladavine SMC začela na veliko delati tudi za državo.
V SMC-ju močno precenili svoje vodstvene sposobnosti
Nataša Avšič Bogovič, sicer hčerka nekdanjega poslanca stranke LDS, Jožeta Avšiča, je bolnišnico vodila natanko leto dni, v tem času pa “pridelala” ogromne izgube, saj je Splošna bolnišnica (SP) Brežice zdaj vsaj za pol milijona evrov globoko v rdečih številkah, čeprav naj bi bil po nekaterih neuradnih informacijah dolg še precej višji in naj bi znašal blizu 700 tisoč evrov. V tem času, ko je bolnišnico vodila izbranka Cerarjeve vlade, v Brežicah niso pridobili niti dodatnih programov niti investicij, čeprav so podporniki direktorice napovedovali, da bo svoje skromne izkušnje s področja vodenja in zdravstva nadomestila s pridobitvijo dodatnih programov in sredstev za bolnišnico. Vse to so bile prazne obljube.

Nataša Avšič Bogovič

Šele včeraj na seji sveta bolnišnice po besedah brežiškega župana Ivana Molana direktorica zaposlene obvestila o dejanskem finančnem stanju bolnišnice – in odstopila. “Direktorica sicer za nastalo situacijo krivi državo, toda bojim se, da sama ni bila kos stvarem in da je v veliki meri pripomogla k finančni krizi,” nam je v telefonskem pogovoru zaupal župan Molan, ki opozarja, da niti občina nikoli ni vedela za rdeče številke. “Njen odstop je bil za vse nas veliko presenečenje, prišel je iznenada. Ničesar nismo vedeli, čeprav imamo v svetu bolnišnice svojega predstavnika,” je bil ogorčen Molan.
Bo odstopil tudi svet bolnišnice, ki bi bila tako brez vodstva?
Župan Brežic je zelo zaskrbljen, ker je z odstopom dosedanje direktorice Nataše Avšič Bogovič ogrožena celo ohranitev bolnišnice. V težak položaj so namreč postavljeni tako zaposleni, kot tudi uporabniki bolnišnice Brežice. Molan zato poziva ministrstvo za zdravje in svet bolnišnice, naj v najkrajšem času zagotovijo odgovorno in zanesljivo vodstvo, ki bo delovalo v korist bolnišnice in ljudi v Posavju.
Lokalno skupnost opravičeno skrbi, da bo negotov položaj v brežiški bolnišnici lahko izgovor za mnenje, da bolnišnica ne more samostojno poslovati. S tem bi lahko ministrstvo opravičilo, da se brežiško bolnišnico priključi k novomeški. Bojazen o usodi, ki grozi tudi bolnišnicam Kranj, Trbovlje in Topolšica, temelji na negativnih izkušnjah iz preteklih let, ko je pristojno ministrstvo že razmišljalo o ukinitvi porodnišnice in preoblikovanju bolnišnice v negovalno ter priključitvi k večji bolnišnici.
Molan je jezen, ker je SMC s svojim neposrečenim političnim kadrovanjem sploh dopustil, da se je bolnišnica znašla v tako hudih težavah: “Očitno so direktorico na cedilu pustili tisti strankarski ljudje, ki so jo na ta položaj tudi postavili. Sama sicer pravi, da ni imela podpore ne delavcev ne politike, definitivno pa je v zadnjem letu dni spoznala, da je naloga precej bolj zahtevna, kot je mislila takrat, ko je prevzemala bolnišnico!”
Najbolj črn scenarij je realen: Ukinitev in priključitev novomeški bolnišnici
Občina Brežice se želi izogniti najhujšemu možnemu scenariju, ukinitvi splošne bolnišnice, kar bi se lahko zgodilo, če bi posledično odstopil tudi svet bolnišnice. “Vse, kar lahko storim  kot predstavnik občine, je to, da javnost obvestim o trenutnem dogajanju. SMC je krizo želel reševati za zaprtimi vrati, poslušali smo lahko očitke, da direktorica ni imela dovolj lokalne podpore.” 

Župan občine Brežice Ivan Molan (foto: STA).

Molan razkriva, kako so se Cerarjevi zdaj otepajo krivde. Sicer pa brežiški župan poziva ministrico, naj se preneha igrati s kadri in ljudmi, saj gre za resno institucijo, ki ima 350 zaposlenih. “Naj že nehajo s političnim kadrovanjem in naj vrnejo ljudi, ki so sposobni opravljati tako zahtevno nalogo. Morda kar nekdanjega direktorja, ali pa nekoga, ki je resnično izkušen,” nam je še povedal zaskrbljeni Molan.
Odstopljena direktorica se ne počuti krivo za nastalo stanje
Pojasnilo smo želeli tudi od Splošne bolnišnice Brežice, oglasila pa se nam je kar odstopljena direktorica, ki je pojasnila, da zaskrbljenost vodstva občine Brežice in njenega župana razume. Vseeno zase meni, da je bolnišnico vodila odgovorno, povezovalno, trdi pa, da se rdečim številkam v letu 2016 ni dalo izogniti. “Nobena izguba ni nastala po moji krivdi, zanjo sva odgovorna v letu 2016 oba direktorja, sama sem namreč mandat nastopila 20. 5. 2016,” skuša Avšič Bogovičeva del krivde zvaliti kar na Levojevića. Presežek odhodkov nad prihodki v letu 2016 pa je po njenih besedah znašal “samo” 337.905 evrov in ne 700 tisoč evrov, kot pravijo naši viri.
Avšič Bogovičeva nam je sicer zagotovila, da po njenih informacijah na ministrstvu za zdravje ne potekajo nobene dejavnosti v smislu združevanja brežiške bolnišnice z novomeško. Tudi njen odstop bojda ne bo narekoval oz. sprožil korakov v tej smeri, skušala pa ga je opravičiti z besedami, da gre za odločitev “osebne narave”. Naši viri sicer pravijo, da je direktorica uvidela, da je stopila v prevelike čevlje, zato skuša pravočasno pobegniti pred “odgovornostjo”, bala pa se je tudi, da bi dolg še naraščal.
In če se barka potaplja, njen kapitan ne ostaja na krovu, temveč beži, bržkone v kakšno drugo dobro plačano službo, ki jo ima pripravljeno Miro Cerar. Brežičanom pa ostaja negotova prihodnost glede njihove zdravstvene oskrbe in delovnih mest, v opomin, kaj se zgodi, ko dopustijo, da jim po mestu “rovari” SMC.
L. S.
 • Juhica SDH

  Kradejo k srake, ponoči in podnevi. Dežurstva jim niso problem, vse za keš.

 • Viktorh

  Čestitam, tovariši.
  Kmalu vam bo uspelo Slovenijo spraviti na kolena.

  • althar

   Prav tako kot Brežiško bolnišnico, so tudi Slovenijo že spravili na kolena. Kmalu bodo vsi tovariši odstopili in se ne počutili krive za nastalo situacijo, Slovenijo pa ukinili in priključili sosednji državi.

   • Novakec1

    Ne sosednji , eni naprej in se bo imenovala Republika Srbenija

   • karpelec

    In kmalu bo ostala samo še Milojka, ki jo podpira Mirko in nam bo še naprej kvarila graf. kartico .

  • Novakec1

   Če samo na kolena se bo še našla kakšna rešitev, se je za bat da bo to genocid nad sloovcami ki ga bodo zakrivile kar izdajalske sloovce same.

 • Shalalabayzer

  …čeprav imamo v svetu bolnišnice svojega predstavnika

  Heh, očitno ga nimate oz. je iz istega testa kot direktorca

 • MEFISTO

  Le karikatura ministrice za ljudsko zdravje.

 • rubec

  Procentualno je v sms več čifurk in čifurjev kot jih ima tam nekje v Bosni mesto Jesenice.

 • Slovenec 33

  Nikjer na svetu okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičmnih ozirma moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako.
  Okupatorsko izdajalska oblast vedno deluje v smeri ropanja slovenskega naroda in uničevanja ter zatiranja slovenskega življa.
  Obljavljena novica ni taka, da bi kazala na delovanje oblasti v kakšno drugo smer.

 • tasilo

  Lepo prosim, naj kdo Milojki Kolar Celarc ukaže nositi burko. Kadar na spletu naletim na njeno sliko, jo moram takoj umakniti, sicer mi crkne monitor ali odleti grafična kartica.

  Do zdaj sem zamenjal že 4 grafične kartice in 3 monitorje. Lepo prosim, tako ne gre več naprej.

  • karpelec

   Greh je skrivati tako lepoto in znanost v burko, ki se v tem trenutku preliva v zdravstveno zakonodajo. Mogoče bi jo bilo smiselno uporabiti potem, ko bo le-ta ugledala luč sveta in razsvetlila vso bedo in nemoč obvladovanja resorja.

  • samsara

   Kot olajševalno okoliščino jim priznam trud s tonami pudra, a vse zaman. Podpiram tvoj predlog.

 • Anton

  že ko vidim ksiht ministrice me prime na wc

  sarkazem press

 • xtc

  lEVAK JE SAMOHODNA KATASTROFA HUJŠA OD NARAVNIH NESREČ IN ATOMSKE SKUPAJ: