Romana Tomc in skupina evropskih poslancev Čeferina pozvali k spremembi lokacije finala lige prvakov

Datum:

Še preden se je ruski predsednik Vladimir Putin odločil, da ravna agresivno in napade Ukrajino, so evropski poslanci, med njimi tudi Romana Tomc, pozivali predsednika Evropske nogometne zveze Uefa Aleksandra Čeferina k spremembi lokacije finala lige prvakov v maju. Očitno je poziv zalegel, saj je angleška agencija PA sporočila, da se je Uefa pričela pripravljati na prestavitev finala lige prvakov iz ruskega Sankt Peterburga.

“Glede na zelo zaskrbljujoče svetovne politične razmere in s tem povezano vojno grožnjo, ki so jo sprožile vojaške provokacije Rusije, ponovno pa podprla odločitev predsednika Putina, da prizna separatistični regiji Ukrajine, vas mi, podpisniki tega pisma, osebno pozivamo in Uefo, naj sprejmejo ustrezne in dosledne ukrepe,” so v pismu, naslovljenem na Aleksandra Čeferina, zapisali podpisani evropski poslanci.

Poslanci so Čeferina pozvali, naj prenehajo obravnavati Sankt Peterburg in druga ruska mesta kot prizorišča mednarodnih nogometnih tekmovanj in kot prvi in zelo nujni korak izberejo alternativno prizorišče za finale Lige prvakov, 28. maja letos. Poleg tega so pozivali, da naj pri Uefi skličejo posebno sejo Izvršnega odbora UEFA, da se prekine sodelovanje z Gazpromom kot sponzorjem Uefe in se razmisli o sankcijah proti posameznim ruskim uradnikom, ki so sokrivi pri kršitvah mednarodnega prava.

“Glede na najnovejše dogajanje so časi ‘nenehnega in pozornega spremljanja razmer’ očitno minili,” so izpostavili in dodali, da mora Uefa ukrepati sedaj in s svojim delovanjem ne sme še naprej zagotavljati  legitimnosti temu režimu.  “Zahvaljujemo se vam za upoštevanje vsebine tega pisma in se veselimo vašega pravočasnega odgovora,” so zaključili.

Čeferin za petek sklical izredno sejo izvršnega odbora
Več kot očitno poziv evropskih poslancev, ki sta se mu poleg Tomčeve med drugim pridružila tudi slovenska evropska poslanca Franc Bogovič in Tanja Fajon, ni naletel na gluha ušesa, predsednik Uefe Aleksander Čeferin je namreč za petek ob 10. uri po srednjeevropskem času sklical izredno sejo izvršnega odbora, na kateri bodo preučili razmere in sprejeli vse potrebne odločitve. Zaenkrat še velja, da se bo finalni obračun odvil v Sankt Peterburgu, na stadionu Gazprom Arena, s kapaciteto 68 tisoč gledalcev. Gazprom, ruski energetski velikan, po navedbah STA predstavlja enega glavnih pokroviteljev lige prvakov.

Predsednika Evropske komisije Ursula von der Leyen in Evropskega sveta Charles Michel sta danes napovedala nove sankcije Evropske unije proti Rusiji, potem ko je ta sprožila invazijo na Ukrajino. Prvi sveženj ukrepov je EU sprejela v sredo. Nov sveženj naj bi med drugim vključeval prepoved dostopa ruskih bank do evropskih finančnih trgov. Von der Leynova bo na današnjem izrednem zasedanju voditeljev članic EU predstavila nov sveženj sankcij proti Rusiji, članice pa ga bodo nato hitro sprejele. Medtem pa ruski predsednik opozarja, da bodo države, če se bodo vmešale v ruski napad na Ukrajino, doživele posledice, kot jih v svoji zgodovini še niso doživele. Tudi britanski premier Boris Johnson je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da je ruski predsednik Vladimir Putin diktator, ki ga zaradi vdora v Ukrajino čakajo obsežne sankcije brez primere. “Ne moremo in ne bomo gledali stran,” je izpostavil.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...