fbpx

Romana Tomc po razpravi o medijih: Evropskih birokrati nimajo pojma o tem kaj se v Sloveniji dogaja! Vlado so celo obtožili, da uporablja javne medije za svojo propagando!?

Romana Tomc. (Foto: Arhiv Nova24TV)

“Res odlično, da je bil današnji sestanek skupine Sophie in ‘t Veld javno predvajan. Sprva ni bilo tako mišljeno. Tako ni bilo mogoče skriti popolne nevednosti evropskih birokratov o tem kaj se v Sloveniji dogaja. Res nimajo pojma,” je glede današnje razprave o stanju medijev pri nas kritično zatrdila evropska poslanka Romana Tomc. 

Poslanci Evropskega parlamenta, člani skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), so namreč po besedah Romane Tomc postavljali vprašanja s plonk listka (slovenskega izvora), ki pa jih niso prav dobro razumeli. “Njihova nevednost je šla celo tako daleč, da so vlado obtožili, da uporablja javne medije za svojo propagando.”

Čuti se strah pred izgubo monopola v četrti veji oblasti
“Gosti, Goran Forbici, Petra Lesjak Tušek, Lenarta J. Kučić, Marko Milosavljević, niso razočarali. Navijaško in zavajajoče v slogu – medijska svoboda je ogrožena, novinarji so napadeni, Madžari nas bodo uničili,” je poudarila Tomčeva in dodala, da se čuti strah pred izgubo monopola v četrti veji oblasti. “Najbolj se bojijo medija Nova24TV.”

Na široko so razpredali tudi o tvitanju in celo o “napadu” na Ano Roš. In to naj bi bila resna razprava v Evropskem parlamentu o stanju pravne države in ogrožanju medijske svobode v Sloveniji?,” je kritična Tomčeva in poudarja, da je iz tega razloga nujna resna analiza in obisk vseh EU institucij v Sloveniji, da ne bodo več živeli v vzporednem vesolju. 

V virtualnem pogovoru z novinarji, v organizaciji pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, pred prihajajočim plenarnim zasedanjem, je Tomčeva poudarila naslednje: “Seveda imamo težave tudi v Sloveniji, tako z mediji, kot tudi na področju vladavine prava, tu se strinjamo. Ne strinjamo pa se, da se o tem pogovarja za zaprtimi vrati, v ozkem krogu sodelujočih. Zato je predsednik vlade namesto razprav, ki bi potekale za zaprtimi vrati, namesto da poročila o Sloveniji pišejo ljudje, ki tu nikoli niso bili, v Slovenijo povabil delovno skupino, ki bi stanje celovito in podrobno raziskala.”

Zgodbo o Sloveniji je po besedah Tomčeve potrebno gledati bolj celovito. “Le tako lahko situacijo ocenimo objektivno.” Zgodba se je namreč začela s prvim dnem nastopa vlade Janeza Janše. Ko koaliciji KUL vlade ni uspelo spodnesti z nezaupnico, so dogajanje preselili na evropski parket. “Evropski levi politični pol aktivno napada desne vlade, po celotni Evropi. S pomočjo povezav na evropskem parketu je uspelo notranjepolitično razpravo preseliti na evropsko raven. A vendar – Evropa se s to temo ne ukvarja tako poglobljeno, kot to poročajo slovenski mediji. To ni osrednja tema Evropske unije. Evropa ima pomembnejša vprašanja na agendi.”

Sara Kovač