fbpx

RTV Slovenija ni niti z besedo poročala o napadu Zlatka na direktorja NIJZ! Medtem pa so raperja obsodili številni, postopke vodi tudi policija!

Foto: Facebook

Glede na to, da smo tako kot drugje po Evropi priča krizi, ki je v državi od osamosvojitve dalje ne pomnimo, bi človek pričakoval, da bi se mediji poleg spodbujanja k spoštovanju ukrepov, kritično usmerili tudi v poročanje o tistih, ki ukrepov ne spoštujejo in se povrhu s svojimi napadi izživljajo nad zdravstveno stroko, ki noč in dan svoje napore usmerja v spremljanje epidemije in tehta o primernosti ukrepov. RTV Slovenija pa ima očitno za kršitelje, ki jih sicer sama večkrat promovira, posebne vatle, namreč v ponedeljkovem Dnevniku in Odmevih ni bilo niti z besedo omenjeno, kako se je raper Zlatko spravil nad direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka. Bolj pomembna je zanje promocija koalicije KUL. Čordićevo dejanje so do sedaj obsodili NIJZ, Zdravniška zbornica in Bojana Beović. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja in bodo o vseh znanih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo. Prav tako so uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve z odlokom predpisanih ukrepov za preprečevanja širjenja nalezljive bolezni.

Raper s Fužin Zlatan Čordić je v ponedeljek popoldan skupaj s pajdašem na ulici obkrožil Milana Kreka in od njega želel izsiliti odgovore na nekatera vprašanja. Pri tem sta ga ob zasledovanju iz Kotnikove do Trubarjeve ulice tudi obkladala z besedami: “Glejte te lažnive oči“, “vas je kaj sram”… Povrhu tega pa sta brez zaščitne maske posegala v njegov osebni prostor.

To, da RTV Slovenija, ki so jo prisiljena plačevati vsa slovenska gospodinjstva, ni poročala o verbalnem napadu na direktorja NIJZ izraža svojevrstno sporočilo. Namreč Zlatko s svojim obnašanjem nagovarja somišljenike in jih s tem spodbuja k nespoštovanju ukrepov in zasmehovanju stroke. S tem, ko kritično ne poročaš o tem, pravzaprav navzven sporočaš, da takšnega dejanja ne obsojaš, kar pa je v času, ko se soočamo z rekordnim številom umrlih s covid-19, potem ko je nagovarjanje samozvanih infektologov tipa Marko Potrč in Werner naredilo svoje, več kot nesprejemljivo. Še posebej če gre za javno televizijo, katere delovanje bi moralo biti usmerjeno v dobro vseh državljank in državljanov.

Raper Zlatan Čordić – Zlatko je na ulici nadlegoval direktorja NIJZ Milana Kreka.

RTV ima do Zlatka poseben odnos
Razloge za to, čemu se na RTV Slovenija niso odločili za kritično poročanje o nespametnem obnašanju, je mogoče iskati tudi v tem, da Zlatko predstavlja njihovega ljubljenca, čeprav je ta na protivladnih protestih nagovarjal celo k nenošenju zaščitnih mask, katerih namen je preprečevanje širjenja okužb. RTV njegovega neodgovornega obnašanja ni obsodila. Še več, pri promociji neodgovornega obnašanja mu je celo pomagala, ko mu je omogočila, da v eni izmed oddaj v znak protesta proti vladi nastopi z izrezano masko. Ko je Zlatko na enem izmed protivladnih protestov napadel snemalca televizije Nova24TV, so se na RTV povrhu naredili še “neumne” in v informativni oddaji zatrdili, da je eden izmed protestnikov napadel snemalca Nove24TV in mu poskušal odvzeti kamero. Niti besede o tem, da gre za znan obraz.

Raper Zlatan Čordić – Zlatko na RTV Slovenija (Foto: RTV Slovenija)

Dajanje potuhe Zlatku je neetično. Enako je bilo tudi v primeru protivladnih protestov, ki se jih je na nacionalki promoviralo iz tedna v teden, o kritiki na račun neodgovornega obnašanja, ki je prispevalo tudi k ogrožanju javnega zdravja, pa ni bilo ne duha ne sluha. Ko so kot relevantnega sogovornika glede nasilnih protestov uporabili protestnika s kriminalnim ozadjem Anisa Ličino, so le še dokazali, da za objektivnost in profesionalizem na njihovi televiziji ni prostora.

Če bi mediji z RTV Slovenija na čelu že od samega začetka kritično poročali o vseh tistih, ki so zaščitne ukrepe vehementno kršili in celo pozivali k neupoštevanju ukrepov, danes ne bi bili kjer smo. Nagovarjanje s strani samozvanih imunologov je namreč doseglo veliko večji učinek, kot bi ga, če bi se obsodilo vse, ki zavestno prispevajo k ogrožanju javnega zdravja. Nasprotniki omejevalnih ukrepov pri svojem utemeljevanju radi poudarjajo, kako sta stroka in vlada krivi za trenutno situacijo, nihče pa pri tem ne pomisli, da niso samo sprejeti ukrepi tisti, ki lahko zajezijo epidemijo. Če se namreč državljani dosledno ne držijo ukrepov, se prav nič ne more obrniti na bolje. To je dejstvo in pika. RTV Slovenija bi se nedvomno morala otresti vsakršnega političnega aktivizma in korektno poročati, konec koncev gre za življenja, ki so ogrožena na račun tistih, ki v slovenski javnosti iščejo samopromocijo.

Odzivi na Zlatkov napad:

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da ponedeljkov dogodek ostro obsojajo in ga sprejemajo “tudi kot napad na neodvisno zdravstveno strokovno institucijo javnega zdravja, kar je presedan brez primere”. Po njihovih navedbah sta dve osebi Kreka daljši čas verbalno nadlegovali in mu ovirali svobodno gibanje. Čordiću in še drugi osebi na NIJZ očitajo, da sta s Krekom komunicirala na nesprejemljiv in nasilen način ter dejanje tudi snemala. Pri tem so poudarili, da NIJZ spodbuja kulturen in strpen dialog z in med različnimi deležniki, kljub morebitnim različnim pogledom do posamezne problematike, ostro pa obsoja nasilje kot metodo komuniciranja.

dr. Milan Krek (Foto: STA)

Nezaslišano je, da se v demokratični državi, kakršna je Slovenija, zgodi kaj takšnega,” pa je v odzivu zapisal Krek. Dodal je, da so ga že mnogi ustavili na ulici in ga spraševali o stališčih do epidemije, “vendar smo vedno imeli zelo kulturen dialog, brez sledov nasilja ne glede na naša mnenja, poglede in stališča, ki smo jih imeli”.

Zdravniška zbornica Slovenije:Tako kot vedno v preteklosti zbornica tudi v tem primeru odločno obsoja neprimerno dejanje, ki je imelo elemente nadlegovanja. Poleg tega zbornica obsoja ne le to, ampak vsakršno nestrpno komunikacijo in dejanja zoper zdravstvene delavce,” so zapisali.

Zdenka Čebašek (Foto: STA)

 

Bojana Beovič, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje: “Krek posveča svoje življenje obvladovanju epidemije. NIJZ je v tem času naredil korake, ki so nepojmljivi, podobno kot na svojem področju UKC. Potem taka zahvala, da se to v Sloveniji zgodi, nimam besed. To ni način odnosa med ljudmi,” je bila ogorčena v izjavi za medije.

Dr. Bojana Beović (Foto: STA)

Zlatko se je Kreku opravičil
Čordić je medtem na Twitterju objavil video, v katerem se je direktorju NIJZ opravičil. “Priznam, novinarsko delo ni moja boljša stran. Gospod Krek, če sem vas na kakršen koli način užalil, se vam globoko opravičujem. Nikakor to ni bil moj namen,” je dejal. Pri tem je izrazil željo, da bi Krek spoštoval vprašanja državljanov in nanje odgovoril. Pozval je k spoštovanju zaščitnih ukrepov ter h “krepitvi imunskega sistema namesto sovraštva”.

Nina Žoher