fbpx

“Rumeni jopič” Purgar odstopil: “Ne želim, da medijski pogrom nad menoj vpliva na delovanje društva”

Foto: Twitter

Predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, Urban Purgar, je danes podal odstopno izjavo. Sporočil je, da odstopa z mesta predsednika, obenem pa se je odrekel tudi članstvu v tem društvu. “Ne želim, da medijski pogrom nad menoj vpliva na delovanje društva in oblati njegovo ime,” je med drugim napisal ob svojem uradnem odstopu. Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD) je pred časom na tožilstvo vložila predlog za začetek postopka izbrisa tega društva, in sicer predvsem zaradi tega, ker naj bi imel predsednik napačne interese – bodo po današnjem odstopu predlog umaknili?

Aktiv kulturnikov se je zavzemal za odvzem statusa Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot že v avgustu, saj društvo po njihovem mnenju ne deluje v javnem interesu. Aktiv je v protestniški akciji na okna Ministrstva za kulturo tudi izobesil plakate z izjavami, ki jih je predsednik omenjenega društva Urban Purgar  objavil na družbenih omrežjih. Najbolj sporna naj bi bila “pohvala” Hitlerja – čeprav je Purgar večkrat poudaril, da je bila izjava izvzeta iz konteksta, poleg tega pa je tudi objavili peticijo z naslovom “Predlog za sprejem zakona o prepovedi javne uporabe totalitarnih simbolov”. Njegove provokativne izjave so bile namreč namenjene tudi prikazu dvojnih meril glede obsodbe totalitarizmov. Purgar je danes objavil še vabilo na občni zbor društva, ki bo potekal 19. septembra. Na zboru bo člane seznanil z odstopom, med drugim pa bodo tudi izvolili novega predsednika.

Ministrstvo za kulturo je nedolgo nazaj sicer sporočilo, da Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot ne bo odvzelo statusa v javnem interesu. Minister za kulturo Vasko Simoniti pa je na pisno poslansko vprašanje odgovoril, da sme na podlagi Zakona o nevladnih organizacijah nevladna organizacija zaprositi za pridobitev statusa pri pristojnem ministrstvu v skladu z dejavnostjo, ki jo izvaja, je poročal portal 24ur.com. Ministrstvo v upravnem postopku nato ugotavlja dejstva, ki so potrebna pred izdajo odločbe. Če ugotovi, da nevladna organizacija izpolnjuje vse zakonsko predpisane zahteve, ministrstvo izda odločbo o pridobitvi statusa. Vlogo za pridobitev statusa nevladne organizacije tega društva, ki je bila vložena marca letos, je najprej pregledala Strokovna komisija za področje književnosti in podala pozitivno mnenje. Nato je mnenju strokovne komisije sledilo tudi ministrstvo. Poslanske skupine SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP so sicer vložile zahtevo za sklic skupne nujne seje komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti in odbora DZ za kulturo.

Društvo nima nič z izjavami posameznika in tudi nima nič z nacizmom
Na Twitterju je tudi Mitja Iršič s kulturnega ministrstva pojasnil, da društvo nima nič z izjavami posameznika, da društvo nima nič z nacizmom, da društvo ni dobilo niti centa javnega denarja in da je Zakon o nevladnih organizacijah (ZNOrg), ki je bil sicer sprejet pod vlado Marjana Šarca, jasen glede podelitev in odvzemov statusov. Poleg tega je še poudaril, da bi minister deloval nezakonito, če bi arbitrarno posegel v postopek – “lahko pa kakšna leva vlada v prihodnosti društvu (nezakonito) vzame status, nakar bo Upravno sodišče odločitev razveljavilo (a virtue signaling mimo zakona bo pa vendarle – mediji kršitve zakonodaje gotovo ne bodo izpostavljali),” je dodal. Iršiču se zdi trajna rešitev, če bi se v zakon zapisalo, a društvo ne more dobiti statusa, če se katerikoli član društva izreče v prid totalitarnim idejam – ne glede na to, ali so te fašistične, nacistične ali komunistične. Še bolj trajna državotvorna rešitev pa bi bila po njegovem mnenju, če bi levi del politike nehal hinavsko iskati fantomski fašizem in končno podpisal Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu in se nehal sramovati obsodbe komunizma. “Desnica na drugi strani soglasno obsoja fašizem in nacizem.  Odurna hinavščina je namreč, če nekdo svetohlini, češ “glej, kaj je tale napisal na tviterju”, na drugi strani pa se gre klanjat ljudem, ki so podpisovali morilske orgije, kjer so revolucionarji nosečim ženskam parali otroke iz trebuhov in moškim z žezli luknjali spolovila,” je še ogorčeno zapisal.

PMVD na tožilstvo vložila predlog za začetek postopka izbrisa Društva za promocijo tradicionalnih vrednot
Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD) je 17. avgusta 2021 na Vrhovno državno tožilstvo RS vložila prijavo, na podlagi katere zahteva sprožitev sodnega postopka za prepoved delovanja Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Gre za postopek, v katerem tožilstvo pri Upravnem sodišču RS vloži tožbo za prepoved delovanja društva. Sodišče torej odloči o izbrisu društva in ne zgolj odvzemu statusa delovanja v javnem interesu. “V PMVD ocenjujemo, da so izpolnjeni pogoji za začetek postopka prepovedi delovanja omenjenega društva,” so med drugim zapisali in dodali svoje opažanje, da društvo in njegove interese zastopa predsednik društva, v primeru Društva za promocijo tradicionalnih vrednot je to Urban Purgar. “Iz njegovih javno objavljenih izjav jasno izhaja, da je njegov interes spodbujanje narodne in rasne in druge neenakopravnosti, kar je nemogoče ločiti od interesov samega društva,” so bili prepričani, ob tem pa so še dodali, da predsednik predstavlja društvo z vsemi svojimi izjavami na Twitterju, kar pomeni, da njegovih izjav ne moremo ločiti na zasebne izjave in izjave, ki jih poda kot predsednik društva. Če je bil torej trn v peti prav Purgar, bi njegov odstop moral pomeniti tudi umik predloga, za začetek postopka izbrisa Društva za promocijo tradicionalnih vrednot.

Sara Bertoncelj