Rupar o pokojninah, inflaciji in vladi: “Če se ne upremo zdaj, se nam slabo piše …”

Pavle Rupar v oddaji Intervju (Foto: nova24tv)

V oddaji Intervju je voditelj Aleksander Rant tokrat gostil predsednika Inštituta 1. oktober in vodjo ljudske iniciative Glas upokojencev Pavla Ruparja. V začetku sta se dotaknila 100-milijonske obljube Roberta Goloba upokojencem, kar je Rupar označil za zavajanje. “Vsak evro je sicer dobrodošel, a glede na 100-milijonsko obljubo, nekateri niti enega evra ne bodo dobili. Ljudje, ne bodite zavedeni, 100 milijonov ni nič. Če dajo v Gen-i peščici nekdanjih sodelavcev 700 milijonov, upokojencem, ki jih je 650 tisoč, pa sto milijonov, lahko sami izračunate, da je to pesek v oči in vse skupaj en blef,” je kritičen. 

Pavle Rupar pravi, da se boji, da se resnica približuje, in to je, da je država pred bankrotom. “Tri milijardna izguba, BDP je komaj en procent, kar je trikrat manj kot pred leti, pred dvema letoma je bil še 3,7. To pomeni, da je država brez denarja,” pravi. To je potrdil tudi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, ki je rekel, da razume, da denarja ni.  Noben ne zna povedati, kje so te tri milijarde, vemo, da so dali za Gen-i 700 milijonov, nekaj za HSE, kam je šel od tam denar, tudi ne vemo. To pomeni, da je država na meji likvidnosti, še pravi Rupar. “Opozarjam, da v kolikor se upokojenci ne bomo dokončno uprli in zahtevali še vsaj 10-odstotnega povečanja pokojnin, to pomeni, da bomo za vsaj 5 do 10 let tu, kjer smo danes. Ne glede na inflacijo, zadolževanja več ne bo, denarja nimamo kje vzeti, gospodarstvo se sesuva. Če ne bomo zdaj odločni, se ljudem slabo piše. To so črne napovedi, a žal realne.”

V primerjavi z inflacijo je še en blef to, kar je Robert Golob dejal, da je bila v času njegove vlade največja uskladitev pokojnin v zgodovini države, je Rupar prepričan. “Naj mi premier ne zameri, je zelo dober retorik, ampak seje obljube in tam tudi ostane. Ko bodo začeli ljudje verjeti svojim denarnicam in ne Golobu, se bo vse skupaj sesulo”. 

V dveh letih že 20 odstotkov nižje pokojnine
Lanskoletna inflacija je ostala za upokojence velikanski strošek, še pripoveduje vodja ljudske iniciative Glas upokojencev. “Uskladitev, ki so jo letos imeli 5,2, je komaj polovica, kar pomeni, da so upokojenci izgubili 6 odstotkov svojih pokojnin. Letošnja inflacija pa je še 10-procentna, vse to se sešteva. To pomeni že 20 odstotkov manj. S tem sovpade zakon o evtanaziji. Ker ko denarja ne bo, se bodo ljudje spraševali, ali se mi sploh splača živet, potem pride še bolezen … Prav gnusi se mi ta politika, ki jo sedaj imamo.”

Edina pot, ki še ostane, je, da dvignemo glas, gremo na ulice in zahtevamo pravice. Ljudje so ta denar, ki je v pokojninski blagajni, zaslužili, to ni neka miloščina ali darilo, kot je dejal Sušnik. To ljudem pripada in jim moramo dati, je prepričan Rupar.

Rupar o kratkem pogovoru z Golobom
Rupar je spregovoril tudi o kratkem pogovoru s predsednikom vlade v državnem zboru in o vabilu na pogovor. “Pet minut sem sedel pri njem in sem točno videl, da je vse laž. Nič ne bo iz tega,” je takoj vedel Rupar in dodal, da ga je še kolega, ki je bil zraven njega, vprašal, “Pavle, a ti to verjameš.” V desetih minutah, pravi Rupar, ni bilo govora o upokojencih, le o Tini Gaber, kjer se je Golob skoraj zjokal, pripoveduje Rupar o njunem kratkem srečanju.

Vedel je, da bo katerikoli stavek, ki ga bo izrekel, izkoristili. “Ga povabimo, naredi napako in ga odslovimo. Komaj so čakali, da odpovejo in napadli so govor, ki ni bil moj – ta govor sem prebral od zdravnikov, zbornice. Ko so to ugotovili, so ustavili napade in me noben več ne zmerja,” še pripoveduje o napadu premiera, predsednice države Nataše Pirc Musar in predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič.

Pavle Rupar v oddaji Intervju (Foto: nova24tv)

Inštitut 1. oktober ustanavlja odbore
“Ustanavljamo lokalne odbore, na Gorenjskem, v Novem mestu, Grosuplju, Mariboru, na Kozjem”. Teh odborov bo kar nekaj ustanovljenih in Rupar pravi, da to ni njegova pobuda, ampak pobuda ljudi, ko so ga vabili: “Pridite še v naš kraj”. Mi gremo med ljudi, to, kar bi morala storiti vlada”. Rupar je še dejal, da ne pelje on ljudi na trge, ampak da jih v to sili življenje pod Golobovo vlado. “Ti odbori se bodo širili. Mi pa s protesti nadaljujemo. V naslednjem tednu je 5. shod in upam, da bo prišlo veliko ljudi, ne le upokojenci, ampak vsi ostali”. 

Sara Kovač