Nevladniki razbijajo enotnost – ti želijo ukrasti protest resničnim podpornikom Ukrajine in ga preusmeriti proti vladi!

Nika Kovač, Inštitut 8. marec. (Foto: STA)

Nevladne organizacije za torek vabijo na protest proti vojni v Ukrajini. Do tu vse lepo in prav, če ne bi šlo za levičarsko peto kolono, intimno povezano s Putinovim režimom in za nasprotnike zveze Nato ter oboroževanja, ki želijo zasenčiti sredine proteste, ki jih je med drugim podprl tudi predsednik vlade Janez Janša. Protest proti vojni pa bodo po vsej verjetnosti izkoristili za protivladni protest.

Številne nevladne organizacije v Sloveniji so se ogradile od vojne v Ukrajini in pred njenim izbruhom niso podajali nobenih stališč v zvezi z ruskimi manevri. Tudi Inštitut 8. marec se je v preteklosti v polni meri angažiral pri nasprotovanju trenutni vladi, svojo retoriko pa je na tem področju vse bolj zaostroval. S polno paro so medtem delovali tudi v kampanji “Gremo na volitve”.

Šele po izbruhu vojne je omenjene nevladne organizacije pričelo “skrbeti” za stanje v Ukrajini in so pričeli s svojimi objavami proti vojni na Facebooku ter na Twitterju. Svojo prvo objavo na temo dogajanja v Ukrajini so delili šele po izbruhu vojne, 24. februarja 2022, kjer so predstavili spletno stran, kjer je mogoče najti seznam vseh protestov proti vojni v Ukrajini in seznam organizacij, ki jih ljudje lahko podprejo.

Protest želijo ukrasti resničnim podpornikom Ukrajine in ga preusmeriti proti vladi
Raziskovalni novinar Bojan Požar je dejal, da je ukrajinska vojna razkrila tudi vso bedo večine slovenskih nevladnih organizacij. “Na čelu z Niko Kovač in Teo Jarc, ki so pripravljeni demonstrirati bolj ali manj samo za svoje finančne in druge privilegije, ali pa zastopati točno določene politično-poslovne interese. Resna kriza jih pa odplakne …,” je bil kritičen. Jarčeva je Požarju odgovorila, da v njenem primeru to ne drži, saj so v petek imeli protestni shod namenjen proti vojni. Vse to pa počnejo pod krinko protivladnega boja, saj gre za zelo dobro znane organizacije in posameznike.

Foto: Twitter

Očitno so v Inštitutu 8. marec slišali Požarjevo kritiko, saj so organizirali protest, ki bo jutri ob 17. uri na Trgu republike. Dogodek so organizirali skupaj z organizacijami: Mladi za podnebno pravičnost, Mirovni inštitut, Pravno informacijski center nevladnih organizacij – PIC, Zavod za kulturo raznolikosti Open, Ljubljana Prid, Zavod Transakcija, Amnesty International Slovenije, Danes je nov dan Protestna ljudska skupščina, Mladi plus, Protestival, Zavod Krog, Društvo Humanitas – Center za globalno učenje in sodelovanje, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, Društvo ODNOS, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Zavod Voluntariat, Društvo Ključ – center za boj proti trgovanju z ljudmi, Društvo za Združene narode za Slovenijo, Slovenska karitas, Društvo Škuc in Koroška Pride.

V vabilu na dogodek so zapisali, da najostreje obsojajo ruske napade na Ukrajino in izražajo solidarnost z vsemi, ki se te dni bojijo za svoja življenja, so izgubili bližnje in so razseljeni. Prepričani so, da si ljudje na vseh straneh meje ne želijo vojne. “Želijo živeti v miru, drug ob drugem. Pozivamo k takojšnji prekinitvi ognja, umiku ruskih sil in začetku pogajanj o dolgoročni diplomatski rešitvi spora. Nasprotujemo tudi vsem političnim zlorabam vojne in stopnjevanju militarizacije tako doma kot v tujini. Za mir,” so dejali.

Radikalna levica vidno simpatizira s Putinovim režimom
Inštitut 8. marec si tako prizadeva za mir, vendar pa do včeraj v svojih objavah niso bili zmožni obsoditi Rusije in Vladimirja Putina za njihova dejanja. Miha Kordiš iz stranke Levica je šel še celo korak dlje, saj je za nastalo krizo v Ukrajini okrivil kar Nato. “Že leta nazaj sem opozarjal na kršitve sporazuma iz Minska v režiji nameščencev Nato pakta v Ukrajini. Tistega NATO pakta, ki že tri desetletja obkoljuje Rusko federacijo, rožlja z orožjem, režira proksi vojne na njenih mejah in ki mu slovenska politika pomaga s kontingentom v Latviji na misiji zastraševanja,” je zapisal Kordiš.

Številni dvomijo o iskrenih namenih Inštituta 8. marec pri njihovi organizaciji protestov, saj menijo, da jih ti želijo ponovno uporabiti za boj proti trenutni oblasti v Sloveniji. “Ne, prosim! Vas ne potrebujemo. Tja boste šli izključno z razlogom, da boste pljuvali po Janezu Janši! Rajši ostanite doma. Vas namen je viden že iz tega zapisa!” jim je napisal eden izmed uporabnikov Twitterja.

Sara Rančigaj