fbpx

Iz državne NKBM več kot 4 milijone evrov za lastnike Mladine

Grega Repovž, odgovorni urednik Mladine je svojo izjavo, da poslanci parlamentu niso za to, da bi postavljali vlade, razburil slovenske poslance. (Foto: STA)

„Lars Nyberg in Torbjörn Månsson, zdaj že bivši predsednik upravnega odbora slabe banke (DUTB) in njen glavni izvršni direktor, sta svoj največji posel speljala marca letos. Prodala sta cel sveženj terjatev do družb Autocommerce (ACH), Polzele, Elana in Adrie Airways,“ piše novinar Mladine Borut Mekina v še vedno aktualnem članku, ki mu je dal naslov »Saga o slabi banki – kako smo se pustili opleniti – prostovoljno«.

 

No, tudi NKBM želi prodati terjatve, ki jih ima do podjetja KB 1909 v višini 4,3 milijone evrov. Poudarek je na želi – saj se za razliko od navedenega uspeha Nyberga in Månssona, ki sta terjatve do zgoraj omenjenih podjetij uspešno prodala največji ameriški banki (Bank of America Merill Lynch), za terjatve do družbe KB 1909 zanima le neko podjetje s sedežem v Bosni in Hercegovini. In še to je zanje pripravljeno odšteti zgolj 700 tisočakov oziroma 2 milijona evrov (zadnja ponudba) – a kot rečeno, so terjatve nominalno vredne 4,3 milijone evrov.

 

Zakaj Mladina o tem ne piše?  Morda zato, ker je družba KB 1909 prek podjetja Distriest d.o.o. lastnica – glej, no, glej – tednika Mladina. Terjatve do KB 1909 je državna NKBM, ki smo ji davkoplačevalci pomagali zopet na noge z našim denarjem, oktobra 2014 prevzela od Adria Bank AG, a od takrat do danes od KB 1909 ni prejela prav nobenega priliva. Da je podjetje KB 1909 v resnih likvidnostnih težavah, priča tudi dejstvo, da je Okrožno sodišče v Kopru marca lani na zahtevo Abanke (zaradi prenehanja plačila obveznosti s strani KB 1909) vpisalo prepoved razpolaganja z deležem družbe KB 1909 v lasti Mladine, družbi Distriest d.o.o.

 

200 tisočakov tudi Gregu Repovžu? 

Kaj to pomeni za nadaljnje poslovanje Mladine, smo skušali poizvedeti v njenem uredništvu, vendar nam na to vprašanje niso odgovorili. Kot tudi ne na vprašanje, ali drži podatek, da je družba KB 1909 oktobra 2007, ko je z 955 tisočaki vstopila v lastništvo tednika Mladina, tudi njenemu odgovornemu uredniku Gregu Repovžu posodila 200 tisoč evrov, da je ta svoj delež v Mladini povečal na okoli 5 odstotkov.

 

Zaradi Mladininih lastnikov ob 4,3 milijone davkoplačevalskega denarja

Po naših podatkih je NKBM terjatve do KB 1909 medtem že 100-odstotno oslabila, kar ne pomeni nič drugega, kot da so lastniki Mladine državni banki, ki smo jo z našim denarjem reševali mi, davkoplačevalci, povzročili izgubo v višini 4,3 milijone evrov. In kdaj bomo v Mladini lahko brali članek z naslovom »Saga o Mladininih lastnikih – kako smo se pustili opleniti – prostovoljno«? Verjetno nikoli. ​

M. H.