fbpx

Saj ni res, pa je: Prejšnje vlade neuspešno pripravile več kot 110 verzij Zakona o dolgotrajni oskrbi – vlada Janeza Janše je temu naredila konec!

Ne boste verjeli, vendar je res. V prejšnjih vladah je nastalo preko 110 verzij Zakona o dolgotrajni oskrbi. Nobena ni dočakala seje vlade in DZ. Danes smo obravnavali 117. inačico zakona in presekali gordijski vozel. V prihodnjih letih bomo zagotovili dostojno oskrbo za vse,” je sporočil predsednik vlade Janez Janša.

Slovenija postaja starajoča se družba. Danes je v Sloveniji 19,7 odstotka oseb starejših od 65 let in projekcije napovedujejo, da bo leta 2050 delež te populacije približal 30 odstotkom, vendar pa država še nima sistemsko urejene dolgotrajne oskrbe, čeprav so bile zadnjih 10 let na oblasti “socialne” in “leve” vlade.

Kot je v petek sporočil slovenski premier Janez Janša, so prejšnje vlade pripravile več kot 110 verzij Zakona o dolgotrajni oskrbi, vendar nobena od njih ni dočakala seje vlade in državnega zbora. Podatek je naravnost šokanten in pove, kako neorganizrane so bile prejšnje vlade. Predvsem pa, kako malo jim je bilo mar za ureditev tega pomembnega družbenega vprašanja oskrbe starejših – tistih, ki so gradili to državo.

No, trenutna vlada je včeraj presekala ta gordijski vozel in obravnavala 117 inačico zakona ter tako presekala “gordijski vozel”. “V prihodnjih letih bomo zagotovili dostojno oskrbo za vse,” zagotavlja premier Janša. Odnos do starejših članov družbe je namreč temeljno civilizacijsko vprašanje, ki pa ga je izrojena levica vselej zanemarjala. To se ne vidi zgolj pri urejanju dolgotrajne oskrbe, temveč tudi pri vprašanjih evtanazije, spopadih z epidemijo, mizernih pokojnin in drugo.

Sara Kovač