fbpx

Samotestiranje otrok je obvezno v številnih državah in bi učencem omogočilo varnejše okolje za učenje

Glede na nekatere izjave šolnikov se ne moremo znebiti občutka, da si želijo praznih učilnic. (Foto: epa)

Minister za zdravje Janez Poklukar je v izjavi za javnost dejal, da si želi, da bi se lahko šole odprle z 12. aprilom. Do takrat želijo vzpostaviti sistem samotestiranja otrok s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom, najprej bi začeli dijaki in nato še učenci zadnje triade osnovnih šol. Kot so prepričani v ZDA, redno testiranje otrok prinaša njihovo varnost v šolah, s čimer se poskusijo obvarovati pred okužbami koronavirusa. Samotestiranje oziroma redno tesitranje otrok pa je sicer obvezno v nekaterih državah, denimo v ZDA in Veliki Britaniji. Z množičnim samotestiranjem otrok pa so pričeli tudi v sosednji Avstriji.

V prihodnjem tednu bodo začeli o samotestiranju izobraževati zaposlene v vzgoji in izobraževanju, nato pa bi v tednu, ko se šola začne, že začeli samotestiranja. To bi izvajali v četrtek in petek, da bi potem lahko tisti, pri katerih bi bila okužba potrjena, do ponedeljka šli še na PCR-test. Ministrstvo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje tudi pripravlja video vsebine za učence in dijake, ki bodo uporabljali teste.

Ob napovedanem samotestiranju otrok je bilo pričakovati tudi nasprotnike samotestiranja. V civilni iniciativi Otrok ne damo s peticijo, ki jo je do zdaj podpisalo okoli 7.500 ljudi, so dejali, da ne bodo dovolili samotestiranja otrok, kar je kot možnost za dijake in učence zadnjega triletja osnovnih šol v četrtek napovedal Poklukar. “Testiranje bo prostovoljno, predvidoma naj bi se začelo v drugi polovici aprila. Pred začetkom uporabe testov je predvidena tudi edukacija načina testiranja v šolah s strani lokalnih zdravstvenih organizacij. Vsi, ki bi bili med samotestiranjem pozitivni, bi morali opraviti še kontrolni PCR test,” so pojasnili za Siol na ministrstvu za zdravje.

Hitri test za samotestiranje (Foto: epa)

Kljub temu, da so na ministrstvu pojasnili, da bo samotestiranje prostovoljno, pa so v društvu prepričani, da gre za kršenje človekovih pravic. “Šola dokazano ni in ne more biti generator okužb, zato je testiranje otrok prekomeren in neustaven ukrep, ki posega v najgloblje pravice otrok, ki jim mora biti zagotovljena nedotakljivost človeške, telesne in duševne celovitosti,” so zapisali v peticiji.

Samotestiranje otrok bi lahko omogočilo varnejše okolje za njihovo zdravje in bi lahko šole prej odprle svoja vrata (Foto: Zajetje zaslona)

S samotestiranjem se lahko potencialno okuženi otroci zmanjšajo tveganje za prenos okužbe na tistega, ki testira (denimo zdravstvenega delavca), prav tako se zmanjšajo obremenitve na zaposlene v zdravstvu. Rezultati hitrih testov so kmalu znani, kar omogoči otrokom čim hitrejšo samoizolacijo in so cenejši v primerjavi s PCR testi, ki so izvedeni le na podlagi pozitivnega testa. S hitrimi testi pa lahko otrokom zagotovijo varno okolje in zmanjšajo tveganje za zdravje otrok, medtem ko je samotestiranje hitro in enostavno. 

Testiranje otrok v Italiji (Foto: epa)

Vse več vlad po Evropi spodbuja testiranje v šolah, saj s tem poskušajo uravnotežiti naraščajočo nujnost vrnitve otrok v šole s strahovi pred novimi zelo nalezljivimi različicami virusov.

Velika Britanija – testiranje v šoli, kasneje se bodo lahko otroci samotestirali doma
Velika Britanija je uvedla obvezno testiranje otrok. V prvih dveh tednih jih bodo v šoli testirali trikrat, v nadaljevanju pa bodo prejeli teste za domačo uporabo. Otroci se bodo pred prihodom v šolo samotestirali (ali skupaj s starši doma) dvakrat tedensko. Tudi šole v New Yorku so uvedle tedensko obvezno testiranje otrok, saj so prepričani, da lahko le tako poskrbijo za varnost otrok. Podobnega ukrepa se je lotila tudi Avstrija, ki uvaja samotestiranje otrok dvakrat tedensko še preden se udeležijo pouka v učilnici.

Sara Rančigaj