Šarčev predhodnik Smolnikar sprašuje nekdanje novinarske kolege: “Ste pustili vladi vsaj deset dni, kaj šele sto dni, da bi mirno pripravila ukrepe?”

Nekdanji župan Kamnika Tone Smolnikar (Foto: STA)

Po družbenih omrežjih kroži zapis nekdanjega dolgoletnega novinarja in župana Kamnika, zdaj pa občinskega svetnika v Kamniku Toneta Smolnikarja, v katerem se zgraža nad delom svojih nekdanjih novinarskih kolegov. Med drugim jih sprašuje: “Ste pustili vladi vsaj deset dni, kaj šele sto dni, da bi mirno pripravila ukrepe?” Kot ugotavlja, njihovo delo ni novinarstvo, pač pa gre za manipulacije brez etike. Za konec Smolnikar postreže z zadnjim izmed številnih primerov hinavščine stranke LMŠ, ki se v nasprotju z ostalimi kamniškimi strankami ni odzvala na njegovo pobudo, da bi skupaj zbrali denar za ranljive občane.

“V sedmih desetletjih človek doživi veliko izzivov, ki te obrusijo kot človeka in osebnost. Trideset let novinarstva in šestnajst let županovanja mi je pustilo ogromno izkušenj in spoznanj, da na svetu nisi sam, da je sodelovanje, brez izključevanj, pogoj za napredek in razvoj. To se je pokazalo pred tridesetimi leti, to bi moralo biti v nas tudi danes,” uvodoma piše Tone Smolnikar, ki ugotavlja: “A žal ni tako!”

Ali je treba, da nas pandemija razdvaja na vsakem koraku, ko bi morali zaradi svojega zdravja in usode vsega človeštva strniti vrste in se zamisliti, zakaj smo na svetu, se sprašuje Smolnikar. “Travo na vrtu sem že pokosil, sadike so v zemlji,” zapiše. Te pomirjujoče aktivnosti med osamo pa ga vse bolj prepričujejo v zgodbe, da smo kanibali, da nas bo virus požrl skupaj z bitko za oblast.

To ni novinarstvo, to so manipulacije brez etike
Smolnikar je v nadaljevanju svojega zapisa kritičen do nekdanjih novinarskih kolegov: “Vedno pravim, da sem po duši novinar. Toda ali je pri nas to, čemur pravimo novinarstvo, sploh še novinarstvo? Daleč od tega! To je preprosto politika v službi strank, njihovih interesov, pokvarjenosti in brezosebnosti, manipulacij, nevrednih človeka.”

Ali je treba, da v Evropi odmeva, kako smo sprti, namesto, da bi skupaj našli kar največ mask in druge opreme za morda še slabše čase, se sprašuje. Da ne bodo spet prazna skladišča Zavoda za blagovne rezerve, tako kot ob izbruhu bolezni, ki je sovpadal s prevzemom nove vlade.

Nekdanje novinarske kolege Smolnikar v nadaljevanju sprašuje: “Ste pustili vladi vsaj deset dni, kaj šele sto dni, da bi mirno pripravila ukrepe? Prve minute, prvi ukrepi so bili obstreljevani z največjimi topovi tistih, ki bi bili veseli, da puška v koruzi ne bi rjavela.” To ni novinarstvo, to so manipulacije brez etike, ugotavlja Smolnikar: “Težko si predstavljam, da bi bili v teh dneh sredi predvolilne kampanje v televizijskih studiih z maskami, na praznih ulicah in trgih, s plastičnimi lutkami namesto volivcev …”

Kamnik (Foto: Wikimedia Commons)

LMŠ se ni odzvala na pobudo Smolnikarja, da bi zbrali denar za ranljive občane Kamnika
Za konec Smolnikar postreže z zadnjim izmed številnih primerov hinavščine stranke LMŠ: “In še ena iz domačih logov, kjer se župan z ekipo bori, da bi v sedanji vojni zmagali s kar najmanj žrtvami. Minuli mesec sem dvakrat vsem svetnicam in svetnikom poslal dopis, da bi zbrali 12 tisočakov za pomoč ranljivim občanom.”

Kot pojasnjuje, gre za denar, ki ga strankam nakaže občina, znesek pa je odvisen od števila volilnih glasov. “Večina je z navdušenjem razumela zgodbo, na noben dopis pa se ni odzvala stranka LMŠ, ki v teh dneh ponuja neko svojo dobrodelnost,” razkriva Smolnikar. Predsednik LSU, ki ni politična stranka in torej tega denarja ne prejema, je sporočil, da bodo prispevali svoj delež sejnin, torej iz svojega žepa!

Kljub tej “enotnosti” svetnikov bodo Rdečemu križu Kamnik tako nakazali osem tisočakov. Za konec je Smolnikar še pozval: “Ne potrebujemo političnih točk, v tem trenutku bodimo ljudje!”

Rok Krajnc