fbpx

Šarčeva fotografija s Trumpom odraz slovenske diplomacije: Slovenija vsako leto bolj stran od ZDA

Foto: Vlada RS

Ob 74. zasedanju generalne skupščine Združenih narodov je sprejem kakor je v navadi pripravil tudi ameriški predsednik Donald Trump. Zanimanje javnosti pa so zbudile uradne fotografije z dogodka. Številni so komentirali, kako prisrčna je hrvaška predsednica v primerjavi s hladnim in odmaknjenim premierom Šarcem.

Ameriški predsednik Donald Trump se je skupaj z ženo Melanio slikal z voditelji držav, ki so bile povabljene na sprejem. Med njimi sta bila tako slvoenski premier Marjan Šarec, kot hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

A slike ameriškega predsedniškega para s Šarcem so hitro postale najboljši pokazatelj, kakšni so realni odnosi med državama in kakšne so posledice desetletja dolge diplomacije obračanja proti Rusiji.

https://twitter.com/jelka_godec/status/1176865641766277122?

Medtem, ko se je hrvaška predsednica Grabar Kitarović s predsednikom  Trumpom in njegovo ženo slikala objeta in nasmejana, je Šarec odmaknjen.

Šarčeva odmaknjenost postane še bolj očitna, ko primerjamo fotografije z ameriškim predsedniškim parom in predsednikom Borutom Pahorjem iz lanskega leta. Pahor je ravno tako stal nekoliko odmaknjen od Trumpa. A še zdaleč en toliko kot Šarec.

Za primerjavo, lansko leto je slika hrvaške predsednice z zakoncema Trump delovala toplo, a še vedno uradno. Letos je ta odnos že prijateljski. Razlogov za to je sigurno več. Med drugim tudi dejstvo, da je v času predsedniške kampanje v ZDA, Grabar Kitarovićeva izrazila podporo Hillary Clinton.

A ko je zmagal Trump, hrvaška predsednica ni tako kot mnogi v Sloveniji še naprej udrihala po Trumpu, temveč je takoj začela graditi odnose z novo administracijo v Beli hiši. Američani si take malenkosti zapomnijo.

Ivan Šokić