Scenarij tranzicijske levice: Bo Šarec mandatar z glasovi Luke Mesca?!

Foto: Nova24TV.

Potem, ko je Nova Slovenija zapustila pogajanja za sestavo vlade z Marjanom Šarcem in morebitno levosredinsko koalicijo (5+1), in potem, ko je Janez Janša sporočil predsedniku države Borutu Pahorju, da ne prevzema kandidature za mandatarja, je jasno, da tranzicijska levica ne bo šla na nove predčasne volitve. Prej bo nastala manjšinska vlada, v kateri bo Marjan Šarec premier, podprla pa jo bo Levica.

Scenarij tranzicijske levice je naslednji, piše Požareport. “Novo Slovenijo, predvsem pa prvaka NSi Mateja Tonina, se bo z medijskim pritiskom v slogu korenčka in palice poskušalo pridobiti nazaj v dosedanja koalicijska pogajanja (5+1), za drugi ali tretji krog izvolitve mandatarja.”

Podobnih medijskih in zakulisnih opozoril, naj se “ne igra”, bo deležen tudi Marjan Šarec, so prepričani na Požareportu, češ, naj niti ne razmišlja, da bi skupaj z Janšo in Toninom, ki naj bi v tem primeru odigral vlogo posrednika med Janšo in Šarcem, začel delati desnosredinsko koalicijo. “Takojšnje medijsko opozorilo, denimo, je pred dnevi fasala tudi Alenka Bratušek, ko se je začelo govoriti, da med pogajanji levosredinske koalicije preveč izsiljuje, kakor noče priti na tista sobotna koalicijska pogajanja in celo grozi s predčasnimi volitvami.”

Vsa ta omenjena medijska opozorila, tudi tisto za Alenko Bratušek, uvodoma prihajajo s spletnega portala Siol.net, ki je preko Telekoma Slovenije v državni lasti in tako neposredno povezan s politiko, “ključni” Siolovi novinarji ali novinarke pa so osebno, na različne načine, izrazito “polinkani” predvsem z Gregorjem Golobičem (LDS in Zares, zdaj Ultra) in Borutom Jamnikom (Modra zavarovalnica).

Ali se nam obeta manjšinska sredinska vlada?
“V drugem ali tretjem krogu, če ne pride do velikega preobrata, bomo dobili najprej Marjana Šarca za mandatarja, ki bo izvoljen s pomočjo glasov Luke Mesca in Levice, potem pa še manjšinsko levo vlado (LMŠ-SD-SMC-SAB-DeSUS), ki pa bo z Levico povezana projektno (spomnimo, Mesec že opozarja na tako imenovani ‘portugalski primer’). Dominantni mediji bodo tej vladi sicer rekli levosredinska, še raje pa ‘manjšinska sredinska vlada’.”

Kaj bo storila Levica?
Na Požareportu so prepričani, da Levica v Šarčevo vlado formalno ne bo vstopila. “To, da ne bodo člani Šarčeve vlade, je namreč njihovo naložba oziroma politični vložek za naprej. Poleg tega stranka Levica, kot pravi nekdanji politik in kolumnist Žiga Turk, deluje kot ‘avantgarda politične levice’. Kar ji, ne nazadnje, očitno priznava tudi njena neposredna konkurenca – Socialni demokrati. Sicer Dejan Židan, prvak SD, po volitvah ne bi prišel na prvi sestanek z Luko Mescem na sedež Levice, ampak bi Luka Mesec prišel na sestanek k Židanu – na sedež SD, glede na to, da je stranka SD na volitvah dobila več poslancev kot Levica.” Bo pa Levica za svoje glasove Marjanu Šarcu in manjšinski vladi odlično zaračunala. “Predvsem kot usluge javnemu sektorju in drugim delom volilne baze Levice, poleg tega sploh ni izključeno, da bi kakšen minister bodoče Šarčeve vlade prišel tudi iz Levice ali vsaj bližine Levice”. 

Za tretji, zadnji možni krog izvolitve mandatarja v državnem zboru sicer še vedno tudi ni izključen nekdo tretji – kot mandatar. “Vendar je to rezervni scenarij. In to so tudi scenariji, da se tranzicijska levica izogne novim predčasnim volitvam, ki jih pripravlja Borut Pahor.”

A. G.