fbpx

SDH zanika navedbe o prodaji svojega deleža v Savi madžarskemu skladu

Foto: STA

Slovenski državni holding (SDH) odločno zanika informacije, objavljene v medijih, da naj bi v SDH razmišljali o prodaji svojega deleža madžarskemu skladu, saj na to temo uprava SDH ni bila v stiku s predstavniki York niti z madžarskim skladom, ki ga mediji omenjajo kot kupca, niti SDH ne vodi prodajnih postopkov. V prvi polovici leta 2021 je SDH vodil nezavezujoče pogovore o pogojih nakupa za pridobitev izpostavljenosti Yorka v družbi Sava, pri čemer so letnem načrtu predvideli več možnih scenarijev, a formalni postopek prodaje ali nakupa deleža v Savi d. d. na strani SDH v tem trenutku ne poteka.

Slovenski državni holding (SDH) se je odzval na vprašanja medijev in medijska poročanja v zvezi s potencialnim nakupom deleža York v Savi, d. d. s strani madžarskega sklada. Mediji so namreč razglasili, da Madžarska z “velikimi koraki” vstopa v slovenski turizem in da bodo Madžari “pokupili največje slovenske bisere”.

V SDH poudarjajo, da bodo tudi v letu 2022 posebno pozornost namenjali spremljanju poslovanja državnih turističnih družb, analizi razmer v turistični panogi, izvedbi načrtovanih investicij in načrtom družb za okrevanje po posledicah, ki jih je povzročila epidemija covid 19. “Za turistične družbe bo v letu 2022 ključna stabilizacija poslovanja ter učinkovito prilagajanje spremenjenim razmeram v panogi (struktura gostov, spremenjene potrebe oziroma pričakovanja gostov, trajnostna naravnanost…),” so poudarili.

Foto: Facebook

V zvezi s tem pravijo, da je SDH v mesecu septembru sklenil dodatek k pogodbi o reprogramu terjatev do družbe Sava, d. d., s čimer se je refinanciranje podaljšalo do 30. junija 2022, kar ohranja stabilnost poslovne skupine Sava. V prvi polovici leta 2021 je SDH vodil nezavezujoče pogovore o pogojih nakupa za pridobitev izpostavljenosti Yorka v družbi Sava. “Nezavezujoči pogovori so zastali, ker pogoje nakupa medsebojno nismo uskladili, razmere v panogi pa so bile po oceni SDH za sprejem nakupne odločitve, zelo negotove,” so pojasnili.

V nadaljevanju tudi poudarjajo, da je v hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge namreč potrebno preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev SDH v zvezi s Savo.  “Ob tem bo potrebno upoštevati tudi dopustne okvirje lastniških odločitev. Sava, d. d je namreč skladno z veljavno državno strategijo upravljanja pomembna naložba. Skladno z veljavnim ZSDH-1 znaša minimalni delež v naložbah, ki so s strategijo določene kot pomembne naložbe, 25 odstotkov in en glas.”

Formalni postopek prodaje ali nakupa deleža v Savi d. d. na strani SDH v tem trenutku ne poteka
SDH je v Letnem načrtu upravljanja za leto 2022 predvidel več možnih scenarijev in s tem tudi večjo fleksibilnost pri prihodnjem odločanju glede turističnih družb, predvsem pri ključni turistični skupini Sava. “SDH je pripravil LNU 2022 in Vlada RS ga je nekaj dni nazaj potrdila. Aktivnosti za leto 2022 so potrjene in upravljalec slovenskega premoženja ima nalogo, da temu tudi sledi,” je pojasnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Pri SDH še pojasnjujejo, da formalni postopek prodaje ali nakupa deleža v Savi d. d. na strani SDH v tem trenutku ne poteka. “Prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki SDH še ne more komentirati,” so še dejali.

Predsednik SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (Foto: Twitter Vlada RS)

V SDH tudi pravijo, da ne razpolagajo z uradnimi informacijami o prodajnih aktivnostih drugih delničarjev Save d. d. in ob tem odločno zanikajo informacije, objavljene v medijih, da “naj bi v SDH razmišljali o prodaji svojega deleža v madžarskemu skladu”, saj na to temo uprava SDH ni bila v stiku s predstavniki York niti z madžarskim skladom, ki ga mediji omenjajo kot kupca, niti SDH ne vodi prodajnih postopkov.

Prodaja državnega deleža v Savi trenutno ni smiselna
Počivalšek še pravi, če bi prodajali državni delež Save v stanju, kot je sedaj, bi delali škodo slovenskemu turizmu. “Od prvega dne je moje stališče jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja. S tem bomo maksimizirali pogajalska izhodišča,” je zapisal in poudaril, da bi prodaja v tem trenutku, ko je vpliv epidemije še vedno prisoten, povzročila neposredno škodo.

Sklad York je kot zasebni sklad povsem suveren pri svojih poslovnih odločitvah
Še posebej je tudi jasno izpostavil, da York ni državni, temveč zasebni sklad. Zato je tudi absolutno suveren v svojih poslovnih odločitvah. So se pa pogledi državnih lastnikov in sklada York v preteklosti bistveno razlikovali. “Če prav razumem, zdaj pritiskate, da bi morala država na vsak način odkupiti delež Yorka, čeprav bi se lahko s tem postavila v slabši položaj? Še nekaj mesecev nazaj pa smo dobivali vprašanja, zakaj je delež Yorka treba sploh kupiti?” se je še vprašal in dejal, da ne želi biti del takšnih špekulacij.

Sara Rančigaj