fbpx

SDS: Generalni državni tožilec Fišer namerno zamuja s tožilskimi poročili

Zvonko Fišer (Foto: STA)

V stranki SDS so predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu sporočili, da generalni državni tožilec Zvonko Fišer vsako leto krši zakonsko dolžnost poročanja o delu tožilstva. Fišer se je tudi letos odločil, da bo omenjene določbe zakona zavestno kršil.

V poslanski skupini SDS so danes na predsednika državnega zbora Milana Brgleza naslovili poziv, naj v najkrajšem možnem času generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja pisno opomni na nedopustnost neizpolnjevanja zakonskih dolžnosti poročanja državnemu zboru in ga ob tem pozove, da mora zakonsko določeni rok za posredovanje poročila o delu državnih tožilstev za preteklo leto spoštovati.

Tudi letos bo poročal mimo določb zakona
Zakon o državnem tožilstvu namreč določa, da mora Vrhovno državno tožilstvo do 15. 4. tekočega leta Državnemu zboru RS predložiti skupno poročilo o delu državnih tožilstev za preteklo leto. V mandatu generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja se namreč še ni zgodilo, da bi omenjeni spoštoval z zakonom določen rok.

Skupno poročilo o delu državnih tožilcev za leto 2011 so v Državnem zboru RS prejeli 23. 5. 2012, za leto 2012 8. 5. 2013, za leto 2013 2. 6. 2014, za leto 2014 pa 18. 5. 2015. Zamudo glede priprave poročila na Vrhovnem državnem tožilstvu po mnenju SDS že drugo leto zapored utemeljujejo z neprepričljivim argumentom, in sicer v zvezi s prilagoditvijo informacijskega sistema.

Čakajoč na pojasnilo ministra Klemenčiča
Na neizpolnjevanje zakonskih obveznosti tožilstva je v poslanskem vprašanju, ki ga je naslovil na ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, danes opozoril tudi poslanec Vinko Gorenak, ki je ministra vprašal, kako bo ukrepal, “da bi zagotovili spoštovanje zakonskih določil, po katerih mora generalni državni tožilec v zakonsko določenem roku o delu državnih tožilstev poročati Državnemu zboru”. 

M. P.