fbpx

SDS in NSi napovedali interpelacijo zoper Erjavca

Karl Erjavec. Foto: STA

Opozicijski stranki SDS in NSi na čelu z vodjem poslanske skupine NSi Matejem Toninom bosta vložili interpelacijo zoper zunanjega ministra Karla Erjavca. Minister pravi, da je interpelacijo pričakoval. Erjavec bo tako po Vesni Györkös Žnidar drugi minister vlade Mira Cerarja, zoper katerega bo opozicija vložila interpelacijo.

Poslanca SDS in NSi Andrej Šircelj in Jožef Horvat bosta v četrtek predstavila interpelacijo, ki jo bosta opozicijski stranki vložili zoper zunanjega ministra Karla Erjavca, je za STA povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Predlagatelji interpelacije Erjavcu očitajo vrsto nepremišljenih izjav, ki so škodovale ugledu države. Kot menijo predlagatelji, je zunanja politika pod vodstvom Erjavca improvizirana, nedosledna, neučinkovita, nejasna in nenačelna. Prepričani so tudi, da glas Slovenije v evropskih institucijah izginja, poroča Radio Slovenija.

Pripombe se nanašajo tudi na mednarodno sodelovanje – ministrstvo se po navedbah predlagateljev namreč preveč posveča odnosom z Rusijo in državam Zahodnega Balkana. Pri tem pa zanemarja odnose z ZDA in evropskimi članicami. Še en razlog za vložitev interpelacije je tudi to, da ministrstvo ne izvršuje sklepov pristojnega parlamentarnega odbora. Ob tem vlagatelji Erjavcu očitajo, da je država zaradi njegovih protislovnih izjav v zvezo z begunsko krizo dosegla nov rekord pri peki zarečenega kruha.

Erjavec je po mnenju predlagateljev odgovoren tudi za to, da ni ukrepal proti diplomatom v tujini, ki so tam zagrešili hude nepravilnosti. Ministra celo sumijo, da je v nekaterih primerih ravnal koruptivno. Zraven naštetega so avtorji interpelacije izpostavili še številne nepremišljene izjave Erjavca, ki so po njihovem mnenju močno škodovale ugledu države – od afere z arbitražnim sporazumom pa do polemik v zvezi s priznanjem Palestine, po radiu Slovenija povzema STA.

Erjavec interpelacijo pričakoval, saj so jo napovedovali že celo lansko leto
Kot je dejal Erjavec, je bil že čas, da od besed preidejo k dejanski vložitvi interpelacije. “Glede na doslej vložene interpelacije sem zdaj jaz na vrsti,” je še zapisal. Dodal je tudi, da upa, da bodo z interpelacijo predlagatelji uspeli. V nasprotnem primeru bo dan v parlamentu ponovno izgubljen, še dodaja Erjavec.

Erjavec že drugi Cerarjev minister z interpelacijo
Erjavec bo tako drugi minister vlade Mira Cerarja, zoper katerega bo opozicija vložila interpelacijo. Septembra je bila že vložena interpelacija zoper notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar. Opozicijska stranka SDS ji je očitala odgovornost za posledice aretacije nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja. Za interpelacijo je takrat glasovalo 25 poslancev, proti pa jih je bilo 50.

A. D., STA