fbpx

SDS je dovolj izkoriščanja slovenskih družin in podjetnikov: Čas je za spremembe, zaradi katerih bomo živeli bolje!

(Foto: SDS.si)

“Ljudem smo obljubili, da bomo po končani krizi davek na dodano vrednost (DDV) spustili na predkrizno raven, iz 22 odstotkov na 20 odstotkov in iz 9,5 odstotka na 8,5 odstotka. To obljubo bomo z novo vlado SDS izpolnili,” so jasni v največji opozicijski stranki SDS, kjer so v t. i. vladi v senci na področju financ predstavili celovit program.

Mag. Andrej Šircelj, predsednik Odbora za finance pri Strokovnem svetu SDS, je na novinarski konferenci predstavil alternativni vladni program Slovenske demokratske stranke za področje financ, katerega temeljni namen je davčna razbremenitev državljanov.

Skupna družinska dohodnina
V SDS želijo doseči bolj pravično davčno obravnavo gospodinjstev, zato bi po vzoru mnogih drugih držav uvedli možnost odločitve zakoncev za družinsko dohodnino. Zakonca bi vložila eno napoved z vsemi dohodki skupaj, ki sta jih dosegla v preteklem obdobju, in potem na podlagi teh dohodkov uveljavljala olajšave, ki jima pripadajo.

Davčne počitnice in ukinitev davčnih blagajn
Za nova podjetja predlagajo možnost izbire za davčne počitnice na dobiček za prva tri leta. Prvo leto v višini 100 odstotkov, drugo leto 75 odstotkov in tretje leto 50 odstotkov. Uvajajo zvišanje praga za vključitev v sistem pavšalne obdavčitve in ukinjanje davčne blagajne, ker finančnih učinkov ne prinašajo, povečujejo pa administrativne postopke.

Stanovanjska politika, ki bo povečala rodnost
Za ureditev stanovanjskega problema mladih družin predlagajo, da se glavnica kredita zmanjša za 20 odstotkov ob rojstvu vsakega otroka.

Spremembe tudi na področju obdavčitve kmetov in katastrskega dohodka
Pri obdavčitvi kmetov predlagajo, da se pri obdavčitvi upošteva le 40 odstotkov izračunanega katastrskega dohodka (KD), ker se zavedajo, da je dejanski dohodek slovenskih kmetov nizek in pod udarom naravnih katastrof. Dvigujejo tudi prag, od katerega se šteje gospodinjstvo kot kmečko gospodinjstvo in je zavezanec za plačilo dohodnine iz naslova KD, na 500 evrov (zdaj 200 evrov).

Jure Ferjan