SDS: Omejevanje pravice do svobode govora lahko pelje v režim nekdanje države

Foto: STA

Sovražni govor se v Sloveniji velikokrat ocenjuje ideološko, z dvojnimi merili in vse prevečkrat se ga ocenjuje po tem, kdo je oseba, ki je nekaj izrekla, in ne, kakšna je vsebina izrečenega, opozarjajo v Slovenski demokratski stranki. “Na ta način se drugače mislečim skuša omejiti pravico do svobode govora,” so pojasnili.

Poslanke in poslanci SDS poudarjajo, da 39. člen Ustave govori o pravici do svobode izražanja. Po njihovem gre za temeljno človekovo pravico, ki zaseda osrednje mesto v ustavni hierarhiji vrednot. Ob tem v stranki poudarjajo, da je ta pravica za Slovenijo še toliko bolj pomembna, ker je nastala tudi kot odgovor na politični verbalni delikt, ki ga je uvedel komunistični režim. S tem je “represivno zatrl svobodo izražanja kritičnih mnenj in medije spremenil v propagando trobilo totalitarne partijske oblasti,” so prepričani.

Omejevanje svobode govora je značilno za režim v nekdanji državi
Z osamosvojitvijo in prehodom v demokratični sistem se je Republika Slovenija odrekla represivnemu varstvu države in njeni totalitarni politični ureditvi. Politično represijo so namreč v prejšnjem sistemu uporabljali in zlorabljali za doseganje določenih političnih ciljev, omejevanje svobode govora pa uporabljali za obračune s političnimi nasprotniki, je SDS pojasnila v sporočilu za javnost.

Demokratična družba bi morala dopuščati zagovarjanje raznolikih stališč
Poslanke in poslanci SDS ob tem poudarjajo, da mora demokratična in strpna družba svojim državljanom dopustiti svobodno izražanje in zagovarjanje raznolikih stališč, tudi kritičnih, navkljub temu, da se komu zdijo neprimerni. Takšna družba mora vztrajati na izhodišču, da je izražanje in zagovarjanje stališč svobodno in varovano. V primerih, ko stališča in ideje posameznika posegajo v pravice drugih posameznikov, pa mora družba oziroma država to svobodo omejiti in zavarovati pravice posameznika.

V Sloveniji za sovražni govor dvojna merila
Največja opozicijska stranka opozarja, da se v Sloveniji na tem področju srečujemo z dvojnimi merili. Levica namreč v zadnjem času vse, kar ni v skladu z njenim mnenjem in vsako kritično besedo preprosto označi za žaljiv ali sovražen govor. To je že osnovna diskvalifikacija takoj na začetku, še preden sploh pride do kakršnega koli argumentiranja in predstavitve mnenj. Po drugi strani pa se poskuša kriminalizirati tudi pravico do svobode govora.

Drugače mislečim se omejuje pravico do svobode govora
Sovražni govor se tako velikokrat ocenjuje ideološko, z dvojnimi merili in vse prevečkrat se ga ocenjuje po tem, kdo je oseba, ki je nekaj izrekla, in ne, kakšna je vsebina izrečenega. Na ta način se drugače mislečim skuša omejiti pravico do svobode govora ali pa nad njimi izvrševati pritisk za utišanje kritične misli, še zlasti za preprečitev kritike do vladne politike ali določenega oblastnega organa.

V SDS menijo, da je kakršen koli poskus omejevanja pravice do svobode govora in izražanja nesprejemljiv in lahko pelje v ponovno uveljavitev 133. člena Kazenskega zakona nekdanje države.

Nina Knapič