fbpx

SDS predlaga referendum o nastanitvah migrantov

Vinko Gorenak (foto: J. F.).

Poslanska skupina SDS predlaga izvedbo posvetovalnega referenduma o nastanitvah migrantov v Sloveniji. ”Verjetno bo večina rekla, da gre za nabiranje političnih točk, a zame osebno in za stranko, ki ji pripadam, je situacija relativno jasna – ljudje morajo odločiti o vprašanjih, kjer se vladajoča politika očitno izogiba in pripravlja rešitve, ki so v nasprotju z večinskim mnenjem državljanov Republike Slovenije,” je bil jasen Vinko Gorenak.

Glede na razvoj migrantske krize v Sloveniji so poslanci opozicijske SDS predlagali izvedbo posvetovalnega referenduma, na katerem bi se državljani odločali o namestitvah migrantov v Sloveniji.

Referendumsko vprašanje naj bi se glasilo: ”Ali ste za to, da Državni zbor Republike Slovenije sprejme zakonodajo, v kateri bo določeno, da letno število prosilcev za mednarodno zaščito ne presega števila prošenj za mednarodno zaščito v letu 2015?”

Po besedah poslanca SDS Vinka Gorenaka to pomeni, da bi bilo število prosilcev za azil omejeno na določeno število, in sicer na takšno, kot je bilo leta 2015.

“Prav je, da vladajoča koalicija prisluhne tistim, ki so jih postavili na oblast”
”Kar se tiče prosilcev za azil, je situacija relativno jasna. Po celotni Sloveniji so takšne in drugačne težave, tudi ljudje so razdeljeni od podpore migrantom do nasprotovanj, vlada pa ob tem uspešno prikriva stroške za prosilce za azil, zato je prav, da vladajoča koalicija končno prisluhne tistim, ki so jih postavili na oblast in tisti naj odločijo, kako bo z zakonodajo na tem področju v Sloveniji,” j
e dejal Gorenak. Poudaril je, da bi bil referendum posvetovalne narave, kar pomeni, da bi bil kakršen koli zakon sprejet šele po referendumu.

Gorenak je prepričan, da bo Državni zbor tak odlok sprejel in da bo referendum razpisan. Če poslanci vladajoče koalicije tega ne bi sprejeli, opozarja, da bo situacija še naprej turbolentna, nekateri bodo še vedno za, drugi pa še vedno proti. V SDS so mnenja, da bi bilo prav, da ima ljudstvo možnost povedati, kaj si mislijo o vladajoči politiki, so sporočili s stranke.

V kabinetu predsednika državnega zbora so predlog za razpis posvetovalnega referenduma prejeli. Milan Brglez bo predlog, če ta izpolnjuje formalne pogoje, v skladu s poslovnikom dodelil matičnemu delovnemu telesu in zakonodajno-pravni službi. Kot so sporočili s kabineta predsednika DZ pa gre za kompleksno tematiko, ki jo je treba natančno preučiti, pri čemer želimo poudariti, da mora biti vsak predlog, ki ga kdorkoli predlaga, v skladu ustavo in pristojnostmi državnega zbora.

To ne bo referendum o človekovih pravicah
Poslanec SDS je še pojasnil, da ta referendum ne bo referendum o človekovih pravicah. ”Verjetno bo večina rekla, da gre za nabiranje političnih točk, a zame osebno in za stranko, ki ji pripadam, je situacija relativno jasna – ljudje morajo odločiti o vprašanjih, kjer se vladajoča politika očitno izogiba in pripravlja rešitve, ki so v nasprotju z večinskim mnenjem državljanov Republike Slovenije,” je pojasnil.

Gre le za omejitev števila prosilcev za azil
Poslanska skupina trenutno še ni iskala drugih podpornikov tega referenduma. Prav tako Gorenak ne priznava, da gre za enak referendum kot na Madžarskem. ”Nekatere države v EU so sprejele sklepe, da migrantov sploh ne bodo sprejele, nekatere, da bodo sprejeli le ljudi krščanske vere. Kar se tiče nas, ta predlog omogoča najvišjo stopnjo demokracije in ne prepoveduje sprejema prosilcev za azil, temveč jih le omejuje na določeno število, ki je bilo v letu 2015,” pojasnjuje Gorenak.

M. G.