fbpx

SDS: RTV ne spoštuje lastnih etičnih in poklicnih standardov

Foto: STA

Poslanska skupina SDS je v Državni zbor posredovala predlog priporočil za zagotovitev neodvisnega in nepristranskega poročanja RTV Slovenija. Predlog na eni strani poziva k doslednejšemu spoštovanju Zakona o Radioteleviziji Slovenije in Poklicnih meril in načel novinarske etike, na drugi strani pa kliče k ustanovitvi Nacionalnega medijskega sveta, ki bi bil – z namenom zagotavljanja skladnosti z evropskimi vrednotami – pod nadzorstvom Evropske komisije.

Poslanci SDS so izpostavili, da je RTV javna televizija, ki se financira iz sredstev davkoplačevalcev zato bi morala biti še posebej zavezana etičnim normam. Ob tem so spomnili na besede Janeza Kocijančiča ob sprejetju dokumenta  Poklicna merila in načela novinarske etike. Kocijančič je takrat spomnil, da ima televizija v družbi izredno moč, zato je opredelitev pravil “igre” in civilizacijskih razsežnostih poročanja izredno težka naloga.

“Opredelitev takih pravil je težko zaupati zakonodajalcu, saj gre v mnogo večji meri za etične kot za pravne norme. Etiko javnega medija pa se da graditi le na profesionalni zavesti in iz nje izvirajoči samoregulaciji,” je tedaj dejal Kocijančič.

V SDS razočarano ugotavljajo, da je na javni RTV vse pogosteje videti prispevke, ki vzbujajo skrb zaradi pristranskost in neverodostojnega poročanja. “Z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da se novinarji ne držijo pravil, ki jih zavezujejo k odgovornosti, natančnosti, nepristranskosti, verodostojnosti in preverjanju dejstev. Spoštovanje poklicnih meril in načel novinarske etike bi moralo biti še posebej zagotovljeno v Informativnem programu TVS. Ob tem velja še posebej poudariti, da bi morala biti nepristranskost temeljna vrednota v vseh programih RTV Slovenija,” so zapisali v SDS.

RTV bi morala spoštovati lastna pravila
V SDS trdijo, da na mnoge kršitve zakonodaje in smernic opozarjajo tudi državljani, ki so prisiljeni plačevati prispevek za RTV, a da kljub temu prihaja do zavajanj uporabnikov. “Kot edina javna televizija bi morala biti RTV Slovenija prva, ki zagotavlja demokratične standarde novinarskega poročanja in tega tudi ne preprečuje drugim medijskim hišam,” trdijo v največji opozicijski stranki.

Ž. K.