fbpx

SDS z interpelacijo nad ministrico Kopač Mrak: “V tem primeru se je politika vmešala v stroko.”

Anja Kopač Mrak (Foto: STA)

V SDS so zaradi odvzema dveh otrok starim staršev s strani Centra za socialno delo Velenje vložili interpelacijo zoper ministrico Anje Kopač Mrak. Kot pravijo v stranki, je v tem primeru prišlo do številnih nepravilnosti. “Že sam odvzem otrok je problematičen,” je pojasnila poslanka SDS Suzana Lep Šimenko.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je na novinarski konferenci predstavila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak. Kot je pojasnila, so pristojne službe ravnale nepravilno že z odvzemom otrok, saj so jih odpeljale kar iz vrtca.

Lep Šimenkova je opozorila tudi, da pristojni center za socialno delo ni sprožil postopka za odvzem roditeljske pravice očetu, ki je ubil mamo omenjenih dečkov. “Praviloma se v takem primeru za skrbnika določi sorodnik, razen kadar to ni v korist otroka,” je pojasnila poslanka.

Ob tem je dodala, da glede na to, da sta otroka pri starih starših že bivala 3 mesece, na CSD Velenje očitno niso imeli zadržkov, ali sta primerna skrbnika ali ne, drugače bi ju jima odvzeli že takoj.

Socialna inšpekcija je upoštevala zgolj mnenje CSD
V največji opozicijski stranki so prepričani, da je bil sam postopek obravnave vloge za skrbništvo popolnoma neustrezen in nezakonito zaključen. “Kadar je dana vloga za skrbništvo, bi o tem moralo odločati ministrstvo,” je še pojasnila poslanka. V tem primeru pa je bilo podano zgolj mnenje centra. Socialna inšpekcija ni ugotovila nepravilnosti. Starih staršev ni zaslišala, upoštevala je zgolj mnenje CSD. Ministrica pa je mnenje socialne inšpekcije podprla, še opozarjajo v stranki.

Na vloženo interpelacijo se je odzvala tudi ministrica, ki je dejala, da gre za zlorabo konkretnega primera v politične namene. Opozarja, da politična razprava o primeru koroških dečkov ni primerna. Kritiko je izrazil tudi predsednik SD Dejan Židan, ki meni, da je razprava o tej zadevi moralno sporna. Kot je dodal, verjame, da je interpelacija priložnost, da se ljudi še bolj seznani z dobrimi rezultati dela ministrice Kopač Mrakove, še navaja STA.

V SD imajo velik vpliv na delo CSD
V SDS opozarjajo tudi na velik vpliv SD na slovenske centre za socialno delo, kar se je po njihovem mnenju zgodilo tudi pri aferi CSD Velenje. “Politika se je v tem primeru vmešala v stroko. Ona kot ministrica pa je pri tem sodelovala. Tukaj mora nositi odgovornost. Očitamo ji, da je nepošteno posegla v ustavno zapisane človekove pravice,” je pojasnila poslanka Lep Šimenko.

Je ministrica želela prikriti nepravilnosti?
Ministrica je po mnenju SDS dolžna zagotoviti, da vsi organi, ki so v sklopu ministrstva, delujejo zakonito. Očitajo ji vpletenost pri politizaciji dela na CSD Velenje. “Verjela je socialnemu inšpektoratu. Ni se ozrla niti na medije niti na odvetnika starih staršev, enostavno je verjela socialni inšpekciji. Mislimo, da je želela prikriti nepravilnosti,” so pojasnili v SDS.

N. K.